Haber: Ece Nur GÜNEŞ
Spor haberciliğinin kendine has özelliklerini ve öne çıkan kavramlarını Ajansspor Genel Yayın Yönetmeni Kenan Başaran’a sorduk.
Spor ajansının işleyiş biçimi bakımından diğer ajanslardan farkı nedir?
Spor ajansları Türkiye’de üç tane var: Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı ve DHA. Bunlar haberleri olduğu gibi yorumsuz aktarmak zorundalar, onlar bu haberleri yayın kuruluşlarına yorumsuz yollarlar. Aboneler bu haberleri istedikleri bakış açısıyla görebilirler. Medya tabiriyle düz başlık atarlar, sansasyonel başlık kullanmazlar.
Bir spor haberi yazılırken öne çıkan kavram nedir?
Bir haberde olmazsa olmaz haberin doğru olmasıdır. Dijital medya tarafında ise hız önemlidir. Geleneksel medyada hız sorunu spor haberleri açısından daha minimum seviyededir.
Derbi günü spor ajansının gün içerisindeki programı nasıl işler?
Ajansspor olarak sabah derbi ile ilgili bilgiler veriyoruz. Maçın nerede oynanacağı, maçın var hakemi kimdir, ilk 11 için tahminlerde bulunuyoruz. Daha sonra derbiye dahil ajansların geçtiği, sosyal medya organlarındaki önemli gördüğümüz haberleri inceleyip kendi sitemize aktarıyoruz. Derbiye dahil kendi analizlerimizi paylaşıyoruz. İki takımı kıyaslıyoruz kimin kazanmaya yakın olduğuna dair bir öngörü yapıyoruz. Maça bir saat kala gerçek 11’i paylaşırız. Özel bir durum varsa veya sürpriz bir isim varsa onu da paylaşırız. Maç esnasında önemli her gelişmeyi yazarız, maçın bitmesini beklemeden paylaşırız. Kırmızı kart…üç gol birden olması… maç sonu da yine demeçler, yorumlar bunlara bakıp yazarız. Derbi günü o saatte kaç çalışanımız varsa derbiye odaklanıyoruz. Birinci önceliğimiz derbi. Gücümüzün yüzde 80’ini derbiye veriyoruz.
Spor haberi yazılırken dikkat edilmesi gereken en önemli detay nedir?
Bütün haberler için de geçerlidir haberin doğru olması gerekiyor. Haberde yorum olmaz. Arka planda hatırlatmalar yapabilirsiniz yorumu da okuyucuya bırakırsınız. Bizim için tarafsızlık, doğruluk ve hız önemli.
