Haber: Furkan Albayrak
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği ve 17. kez gerçekleşecek İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapacak mekanlardan biri olan Barın Han, 1800’lerden beri yazmanın ve basının bir merkezi olarak dikkat çekiyor.
Barın Han’ın tarihi 1800’lere dayanmakta. Çemberlitaş Cağaloğlu’nda bulunan Barın Han, yazmanın ve basının bir merkezi olarak ön plana çıkıyor. 19 yıl boyunca boş olarak kalan tarihi han, son üç yıldır kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmakta. Bu sanat alanını tekrardan sanat dünyasına kazandıran kişiyse Emin Barın’ın karısı Necla Barın.
Hattat ve Cilt Sanatçısı; Emin Barın
Babası gibi hat ve cilt sanatçısı olan Emin Barın, 2 Haziran 1913’te Bolu’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Bolu’da aldıktan sonra İstanbul’a geldi. 1932’de İstanbul Muallim Mektebinden, 1936’da Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun oldu. Kamil Akdik ve Necmeddin Okyay’dan hat dersleri aldı. 1937’de hat dersleri almak için Almanya’ya gönderilen Barın, Almanya’dayken hazırladığı Olimpiyat kitabı ile Hamburg Kitap Sergisi’nde birincilik ödülü kazandı. 1943’te Türkiye’ye dönen Emin Barın, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde hat ve cilt sergisi açtı. Emin Barın Anıtkabir’in anıt mezar tören meydanına bakan cephesinin sol tarafındaki, Gençliğe Hitabe ile sağ tarafındaki Onuncu Yıl Nutku’nu taş kabartma üzerine altın varakla yazmıştır.