Haber: Halit Şahin, Rukiye Kürek
Fotoğraf: Halit Şahin, Rukiye Kürek, Cemil İlgör
T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) afetlere karşı dirençli toplum oluşturma vizyonu çerçevesinde ve “2022 Afet Tatbikatları Yılı” kapsamında düzenlenen deprem tatbikatı, 6 Aralık’ta İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirildi.
İÜ İletişim Fakültesi’nde, deprem anı ve tahliye uygulamalarının esas alındığı bir deprem tatbikatı yapıldı. Sivil Savunma Uzmanı Ertuğrul Pekiçli ve Teknisyen Erkan Baltacı’nın görev aldığı tatbikat, sirenlerin çalmasıyla başladı. İÜ İletişim Fakültesi akademik ve idari personeli ve öğrencileri, ilk sirenin ardından 17 saniye boyunca çök-kapan-tutun uygulaması gerçekleştirdi. 17 saniyenin sonunda ikinci sirenin çalmasıyla fakülte binası tahliye edildi. Kat görevlilerinin yönlendirmesiyle bina boşaltıldıktan sonra, toplanma alanında bir araya gelindi.
Sivil Savunma Uzmanı Ertuğrul Pekiçli tatbikatın ardından, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Pekiçli “Depreme yakalandığınız yer çok önemli. Gece yatağınızda depreme yakalandıysanız, yatağınızın yanında ya da önünde çök-kapan-tutun uygulamasını yaparak depremin şiddetinin ve etkisinin geçmesini beklemelisiniz. Cam kenarındaysanız, cam kırıklarından daha az zararla kurtulabilmek için sırtınızı cama dönmeli ve burada da çök-kapan-tutun uygulaması yapmalısınız. Yatak odalarınızdaki dolapları, bir yaşam üçgeni oluşturması ve sizi betonlara karşı koruması için duvara sabitlemelisiniz. Deprem esnasında yurtta kalan öğrencilerimiz yine yatağın kenarında çök-kapan-tutun uygulaması yapmalılar” ifadelerini kullandı.
Pekiçli ayrıca depreme ev dışında bir alanda yakalanıldığında neler yapılması gerektiği konusuna da değindi. “Depreme nerede yakalanırsanız yakalanın çök-kapan-tutun uygulamasını gerçekleştirmelisiniz. Sinema salonunda koltuğunuzun önünde, kapalı bir otoparkta aracınızın tekerleğinin yanında bu uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz” diyen Pekiçli, deprem anında merdiven, balkon ve asansörlerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.