Haber: Muammer Divarcı
Fotoğraf: Ceren Özden
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen Savaş/Haber Kameramanlığı ve Görüntü Editörlüğü Atölyesi’nin ilk dersi, 15 Aralık’ta NTV haber kameramanı Alihan Sönmez’in eğitmenliğinde İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Alihan Sönmez, atölyede, savaş bölgesinde zor şartlar altında nasıl çekim yapıldığı konusunda bilgiler verdi.
İÜ İletişim Fakültesi bünyesinde, eğitmenliğini NTV haber kameramanı Alihan Sönmez’in üstlendiği Savaş/Haber Kameramanlığı ve Görüntü Editörlüğü Atölyesi’nin ilk dersi bugün yapıldı. Alihan Sönmez, derse, 1992’de haber kameramanlığına başladığını ve İstanbul Üniversitesi Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Bölümü mezunu olduğunu anlatarak başladı. Haber kameramanlığının teknikten öte bir durum olduğunu, haber kameramanlığı için makineyi kullanmayı bilmenin yetmediğini söyleyen Sönmez, tecrübe ve iletişim kurmanın önemini belirtti. İnsanlarla doğru iletişim kurmak için gündemin yakından takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Sönmez, “İletişim kurma eksikliği, tehlikeli yerlerde insanın başını belaya sokar” dedi.
“Birçok insan ölüyor fakat iyi bir fotoğraf yakaladığınızda seviniyorsunuz”
Savaş bölgelerinde zor şartlar altında çekim yapıldığını anlatan Sönmez, “Aşırı sıcakta, sıfır gölgede mücadele ediyorsunuz. Su satan bir yer yok. Fiziki şartlar oldukça zorlayıcı. Bombalanan bir şehir var ve arada bizim yakınımıza da bomba düşüyor. Birçok insan ölüyor fakat iyi bir fotoğraf yakaladığınızda seviniyorsunuz” diye konuştu.
“Ortalama haber süresinin 1 buçuk dakika olmasına karşın, haber kameramanı 1 buçuk dakika için 12 saat aç, susuz, ter içinde, psikolojik baskı altında çalışıyor” diyen Sönmez, konuşmasına şöyle devam etti: “İnsanların kaçtığı yere biz koşarak gidiyoruz. Bir yerde bomba patladığında herkes kaçar. Yardım için koşanlarla birlikte biz de oraya doğru koşuyoruz. Henüz hiç vurulmadım.”
Program öncesi hazırladığı fotoğrafları öğrencilerle paylaşan Sönmez, fotoğraflar üzerinden yaşadıklarını anlatarak, askerler tarafından ayırt edilmek için çatışma bölgelerinde dikkati çeken parlak renkli kıyafetler giyilmesi gerektiğinin üzerinde durdu.
Afganistan, Kuveyt, Filistin, Irak, Makedonya, Arnavutluk gibi birçok ülkede haber kameramanlığı görevi dolayısıyla bulunduğunu belirten Sönmez, “Çok zor şartlar altında kaldım, tehdit bile edildim” dedi.
“Kim korkmuyorum derse yalan söylüyordur, hepimiz korkuyoruz”
Ders sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Sönmez, “Saha içinde nasıl haber alabiliyorsunuz?” şeklindeki soruya şöyle cevap verdi: “O bölgeye zaten haber almak için gidiyoruz. Bilgiler çatışmanın tarafları tarafından paylaşıyor. Gittiğimiz yerde insanlarla oturuyoruz, çay, kahve içiyoruz. Para veya insan desteği gelir diye insanlar seni buluyor. Bölge halkıyla muhabbeti kurup onlardan bilgi de sağlamak gerekiyor. Gergin ortamlar için insani ilişkiler çok önemlidir.”
Sönmez, “Hiç korkmuyor musunuz?” şeklindeki soruya ise, “Kim korkmuyorum derse yalan söylüyordur, hepimiz korkuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Savaş/Haber Kameramanlığı ve Görüntü Editörlüğü Atölyesi, 22 Aralık Perşembe günü ikinci dersiyle devam edecek.