Haber-Fotoğraf: Melis Özyurt
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
“Üniversitede Cinsel Taciz ve Şiddetin Önlenmesi İçin Kurumsallaşma: Deneyim Paylaşımı ve Planlama Atölyesi” etkinliği 19 Aralık 2022 tarihinde, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Atölye; Dr. Öğr. Üyesi Gizem Bilgin Aytaç, Dr. Tulin Ural ve Dr. Aslı Aydemir’in katılımlarıyla gerçekleşti. Program genel bilgilendirme ve açılış konuşmalarının ardından misafirlerin deneyim paylaşımları ve atılacak adımların planlanmasıyla devam etti.
Program Dr. Öğr. Üyesi Gizem Bilgin Aytaç’ın konuşmasıyla başladı. Dr. Ör. Üyesi Gizem Bilgin Aytaç konuşmasının başında programın nasıl işleyeceğine dair konu başlıklarını açıkladı. Konuşmasının devamında ise bu atölyenin temel amacının buradaki misafirlere güvenli bir alan yaratmak olduğunu söyledi. Katılımcıları tanıttıktan sonra sözü Dr. Aslı Aydemir’e bıraktı.
Konuşmasında küçük bir sunuma yer veren Dr. Aslı Aydemir, katılımcıların süreci daha iyi tanımlayabilmesi için “cinsel taciz” başlığı altındaki kavramları açıkladı. Basit cinsel taciz ve ağır cinsel taciz kavramları arasındaki farkları açıklayan Dr. Aydemir, özellikle son zamanlarda yaygınlaşan “misilleme” olayları hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Mimar Sinan Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi üniversitelerde var olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’nin İstanbul Üniversitesi’nde henüz oluşturulmamış olduğunu vurgulayarak sözü, kendi süreçlerini anlatması için Dr. Tulin Ural’a bıraktı.
Konuşmasına Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’nin Mimar Sinan Üniversitesi’ndeki hazırlanma sürecini anlatarak başlayan Dr. Tulin Ural, bu sürecin Özgecan Aslan davasıyla başladığını belirtti. Belgenin hazırlanmasının yaklaşık bir buçuk yıl sürdüğünü ifade eden Dr. Ural, bu sürecin uzun sürmesinin sebebinin kapsayıcı kavramlar kullanmak için detaylıca düşünülmesi olduğunu açıkladı. Belgenin oluşturulması sırasında ortaya çıkan risklerden ve dikkat edilmesi gereken detaylardan bahsederek konuşmasını sonlandırdı.
Katılımcıların giriş niteliğindeki kısa konuşmalarından sonra program dinleyicilerin deneyim paylaşımlarıyla ve bu olaylar üzerinden atılacak adımlar hakkında planlamalarla devam etti. Atölyenin temelinde İstanbul Üniversitesi’nde oluşturulması talep edilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi’nin hazırlanmasında nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair detaylar ve bu belgenin pratikte de işe yarayabilmesi için neler yapılabileceğine dair kararlar tartışıldı. Okul kulüplerinin temsilcilerinin de katılımlarıyla atölyede birçok karar alındı.