Haber: Halit Şahin
İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlük Binası’nda, İÜ Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (FAMER), Al Farabi Kazak Milli Üniversitesi ile beraber Türkolog Avakova Ravşangül Amirdinkızı’nın 60. doğum günü münasebetiyle “Türkçe; Deyimler, Bilimsel, Kurumsal ve Metodolojik Açıdan İncelenmesi, Tarihi ve Bugünü” konulu uluslararası sempozyum, 24 Nisan’da düzenlendi.
Türk Dünyası Sanatçısı Bünyamin Aksungur’un müzik dinletisi ile başlayan sempozyum, İÜ FAMER Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kızılcık’ın konuşmasıyla devam etti. “Sempozyuma Al Farabi Üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversite katıldı. Kazakistan‘dan, Özbekistan’dan, Moldova‘dan 75’in üzerinde katılımcı mevcut” diyen Prof. Dr. Kızılcık sempozyuma katılan akademisyenlere ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkür ederek sözlerini bitirdi.
Al Farabi Kazak Milli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Saule Bektemirova ve Doç. Dr. Canar Akimişova söz aldıktan sonra İÜ Türkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Balcı, “Türk dünyasından gelen akademisyenlerle yapılan bu sempozyumun verimli olmasını diliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra 60. doğum yılını kutlayan Prof. Dr. Raushan Avakova, “Eskiden 60’ı yaşlı bulurdum ama bilim dünyası için bu yaşın erken olduğunu anladım. Eğer bugün bu konferans olmasaydı, bilimde bu kadar başarılı işler yaptığımı fark etmezdim. Türk kardeşlerimizin tarihi Kazakların da tarihidir. 21. asır Türklerin kendi dillerini, kültürlerini araştıracağı bir çağ. Bu konferansı düzenleyen İÜ Rektörü’ne, katılımcı akademisyenlere teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmalarında son sözü İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak aldı. “İstanbul Üniversitesi, ilmi ve akademik çalışmaların yanında konferans, sempozyum, çalıştaylar da düzenlemekte. Bu sempozyumda, başta Türkiye ve Kazakistan’dan olmak üzere 70’ten fazla akademisyen bir araya gelmiştir. FAMER kurulduğu tarihten bu yana ilmi ve akademik çalışmalarını devam ettirmektedir” diyen Prof. Dr. Ak, “Toplumların dilleri için atasözleri ve deyimler çok önemlidir. Atasözleri ve deyimler her dilde olduğu gibi Türkçede de tecrübe ve birikimleri yansıtan köprü olmuştur. FAMER’e, Al Farabi Kazak Milli Üniversitesi’ne, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ve adı geçen diğer üniversitelere teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.