Haber: Rukiye Kürek
İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
İstanbul Üniversitesi’nin 2019-2022 yılları arası çalışmalarını kapsayan “Vizyon 2023” kitabı yayımlandı. İstanbul Üniversitesi’nin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın ile topluma katkı süreçlerinde ortaya koyduğu çalışmalarını içeren “Vizyon 2023” kitabı, İstanbul Üniversitesi’nin entelektüel birikimi ve bilgi üretim sürecinin, 4 yıllık çalışmalarının bir özeti niteliğinde hazırlandı.
İstanbul Üniversitesi’nin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın ile topluma katkı süreçlerinde ortaya koyduğu çalışmalarını içeren “Vizyon 2023” kitabı yayımlandı. 6 ana başlık ve 37 alt başlıktan oluşan kitapta; “Bir Bakışta İstanbul Üniversitesi”, “Kurumsal Kapasite”, “İnsan Kaynakları Yetkinliği ve Kurumsal İtibar Yönetimi”, “Eğitim-Öğretim”, “Bilimsel Araştırma ve Yayınlar” ve “Toplumsal Katkı” bölümlerine yer verildi.
1453’ten günümüze İstanbul Üniversitesi’nin tarihçesini betimleyerek başlayan “Bir Bakışta İstanbul Üniversitesi” bölümünde, İstanbul Üniversitesi’nin misyonu, vizyonu ve temel değerleri; akademik ve idari birimlerin yapılanması ve çalışma sistematikleri ile koordinatörlüklerin destek hizmetleri anlatıldı. Bununla birlikte İstanbul Üniversitesi’nin başarısının temeli olarak kabul edilen 2019-2023 Stratejik Planı da genel hatlarıyla sunuldu.
İstanbul Üniversitesi’nin tüm yönleriyle kurumsal kapasitesinin değerlendirildiği “Kurumsal Kapasite” başlıklı bölüm altında İstanbul Üniversitesi’nin dijitalleşme sürecine dair notlar, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından yürütülen renovasyon ve restorasyon çalışmaları, Kalite Koordinatörlüğü önderliğinde işleyen sürekli iyileştirme ve kalite süreçleri, bir milli hazine olan İstanbul Üniversitesi kütüphaneleri ve sağlık, sosyal, kültür ve spor faaliyetleri bütüncül bir yapı içerisinde sunuldu.
Kitabın “İnsan Kaynakları Yetkinliği ve Kurumsal İtibar Yönetimi” bölümünde İstanbul Üniversitesi’nin insan kaynaklarının yetkinliği ile kurumsal itibar yönetimine ilişkin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verildi.
İstanbul Üniversitesi’nin yetkinlik odaklı program ve buna bağlı müfredatlarının yıllar içerisindeki gelişimini, uluslararasılaşma ekosistemi ve açıköğretimde gerçekleştirdiği devrimini özetleyen “Eğitim-Öğretim” başlıklı bir diğer bölümde, İstanbul Üniversitesi’nin eğitim-öğretim sürecindeki atılımı aktarıldı.
İstanbul Üniversitesi’nin “Araştırma Üniversitesi” olma sürecini tüm yönleriyle (kurumsal araştırma stratejisi, kurumsal araştırma yapısı ve faaliyetleri, araştırma odaklı enstitüler) anlatan “Bilimsel Araştırma ve Yayınlar” başlıklı bölümde araştırma yetkinliklerinin ve performansının takip süreçleri hakkında bilgi verildi. Bununla birlikte bilimsel yayınlardaki gelişim ve İstanbul Üniversitesi’nin çok önemli ve başarılı bir projesi olan IUPRESS’in bugün geldiği nokta hakkında açıklamalar yapıldı.
“Toplumsal Katkı” başlığı altında ise toplumsal katkı politikasının hayata geçirilmesinde kurumsal yapıda ön plana çıkan birimlerin faaliyetleri değerlendirildi.
292 sayfadan oluşan ve oldukça geniş bir kapsamda hazırlanan kitabın genel koordinatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin, danışmanlığını ise İstanbul Üniversitesi Genel Sekreteri Metin Küçük üstlendi.
Kitapta, Sunuş ve Son Söz bölümlerinde değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “Vizyon 2023” ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Üniversitemizin 2019-2022 yıllarını ihtiva eden elinizdeki bu eser, yoğun bir gayretin ve titiz bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte İstanbul Üniversitesi gibi bir entelektüel hazinenin, bir bilgi üretim merkezinin dört yıl içerisinde yaptıklarının tamamını tek ve bütüncül bir esere sığdırmak mümkün olamamıştır. Burada yapılan, Üniversitenin temel sorumluluk alanları olan eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın ile topluma katkı süreçlerinde ortaya koyduklarını tasnif etmek ve özetlemekten ibarettir.”
“Vizyon 2023” kitabına ulaşmak için tıklayınız.