İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
Uluslararası Ses ve Görsel-İşitsel Arşivler Birliği (IASA) 54. Konferansı ve Uluslararası Geleneksel Müzik ve Dans Konseyi’nin (ICTMD) 4. Forumu, İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde 11-15 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Forumda, ses, görsel-işitsel arşivcilik, müzik ve dans uzmanlarını bir araya geldi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Devlet Konservatuvarı Etnomüzikoloji Bölümü’nün çabalarıyla hazırlanan uluslararası toplantıda, Türk Dünyası müzik ve arşiv çalışmalarına özel yer ayrıldı. 11 Eylül’de gerçekleşen açılış resepsiyonunda, Kırgızistan Devlet Sanatçısı Roza Amanova, Kazakistan Devlet Sanatçıları Aitbayev Kairat, Yerlan Ryskali, Rausan Urazbayeva Yernar Omirali, Azerbaycan Mugam Topluluğu; Devlet sanatçıları Rashad İbrahimov, Tabriz Yusubov, Sabira Arabli, Syavush Kerimov yer aldı.
Türkiye’yi temsilen Kültür Bakanlığı İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu ‘İrfan Meclisi’ ekibi; Selçuk Murat Kızılateş, Mehmet Evren Hacıoğlu, Hüseyin Durak ve Gökhan Temur’un temsillerine Semah grubu da eşlik etti. Ayrıca Devlet Halk Dansları Topluluğu Zeybek ekibi, İstanbul’daki Horon ve Roman dans grupları da temsilde bulundu.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılış töreni ve konser açılış konuşmalarında, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fahri Solak, IASA Başkanı Tre Berney, Drexel Üniversitesi’nden Toby Seay, ICTDM Başkanı Svanibor Pettan, TÜRKSOY önceki dönem Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Gunay Afandiyeva’yı temsilen Leman Ağagülova ve organizasyon komitesini temsilen Abdullah Akat, arşivlerin değeri ve korunması, müzik ve dans geleneklerinin temsili ve tanıtılması, sürdürülebilir bir kültür mirası anlayışının oluşturulması üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Akademik toplantının açılış sunumunu California Los Angeles Üniversitesi’nin (UCLA) dünyaca ünlü profesörü Anthony Seeger gerçekleştirdi. Seeger, konuşmasında arşiv iş birliği temasına ağırlık vererek, dünya arşiv çalışmalarının, uluslararası iş birlikleriyle başarılı ve sürdürülebilir sonuçlara nasıl gidebileceğine dair çözüm yolları önerdi.
Etkinlik; İstanbul üniversitesi Rektörlüğü, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı / Etnomüzikoloji Bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü, Uluslararası Ses ve Görsel İşitsel Arşivler Birliği, Uluslararası Geleneksel Müzik ve Dans Konseyi, Türksoy Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan Devlet sanatçıları, üniversite ve sanat kurumlarının paydaşlığında gerçekleştirildi.