Haber: Hülya Dursunluer
Avrupa’da sayılı sayıda olan ileri seviye over kanseri (yumurtalık) cerrahi merkezlerinden biri İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde bulunuyor. Avrupa standartlarında tedavileri ve araştırmalarıyla dikkat çeken fakülte önümüzdeki ay 6. Uluslararası Çapa Jinekolojik Onkoloji Çalıştayı’nı gerçekleştirecek. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Samet Topuz okulumuzun jinekolojik onkoloji (kadınlarda genital organlarda meydana gelen kanserler) tedavi ve çalışmalarında geldikleri düzeyle ile ilgili İletim Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Topuz, Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği’nden ESGO eğitim sertifikasyonu aldıklarını, Avrupa’da çok az bulunan ileri düzey over kanseri cerrahi merkezi olarak akredite edildiklerini aktardı. Avrupa Jinekolojik Onkoloji Araştırma Ağı (ENGOT) ile birlikte endometrum ve over kanseri için ilaç çalışmaları yürüttüklerini ayrıca Avrupa Birliği ve TÜBİTAK projesiyle değişik tümörlerin kemoterapiye duyarlılığını içeren başka bir çalışma da yaptıklarını bildiren Prof. Dr. Topuz, ‘’ En sık karşılaştığımız over kanseri ve bunda esas olan hiç tümör bırakmayacak şekilde maksimum cerrahi müdahaleyi gerçekleştirmek. Jinekolojik Onkoloji sertifikasyonu aldıktan sonra bu konuda çok tecrübe kazandık. Son yıllarda bizim maksimum başarılı cerrahi operasyon yapma oranımız oldukça arttı. Nadir olguların dışında biz bu cerrahi müdahaleleri yapmaya yetkin konuma gelmiş durumdayız’’ diye aktardı. Önümüzdeki ay Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği’nin desteğiyle 6.sını gerçekleştirecekleri Uluslararası Çapa Jinekolojik Onkoloji Çalıştayı düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi. Çalıştayda yurtdışından ve yurtiçinden pek çok hekim katılacak. Prof. Dr. Topuz, bu çalıştayın öneminin hekimler arasında güncel bilgilerin ve tecrübelerin paylaşılması sayesinde yeni projeler için ilham kaynağı olacak olması açısından altını çizdi.
Diğer Bölümlerle De İşbirliği İçinde Bilimsel Çalışmalar Yürütülüyor
Prof. Dr. Topuz, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi ile birlikte moleküler, multidisipliner çalışmalar yaptıklarını aktardı. Zaman içerisinde genel cerrahi, kalp damar cerrahi, ürolojik cerrahi ile işbirliğinde çalıştıklarını, cerrahi kalitelerini aktarmak için bu bölümlerden kazandıkları tecrübeleri günlük pratiklerine aktardıklarını kaydetti. Ayrıca fakülte içinde de santral lenf noduyla ve over kanserinin yayılımıyla ilgili değişik çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.