Haber: Havvanur Mutlu
Editör: Sıla Ceylan
Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ürtiker; ciltte aniden ortaya çıkan, pembe ve kırmızı renklerde, farklı boyut ve şekillerde geçici kabarcıklara sebep olan cilt hastalığıdır. Kaşıntı ataklarıyla, kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemesiyle beraber bulaşıcı değildir.
Ürtikeri Tetikleyen Birçok Faktör Var
Başta beslenme olmak üzere birçok faktör ürtikeri tetikleyebilir. Gıda ve ilaç alerjileri, böcek sokmaları, aşırı sıcağa veya soğuğa maruz kalma, güneşlenme, polyester iç çamaşırları, dar giysiler ve alkol kullanımı ürtiker döküntülerine neden olabilir.Akut ürtikerde döküntü birkaç hafta içinde iyileşirken, kronik ürtiker atakları ise 6 haftadan uzun sürede kesintisiz devam eder.
“Ürtiker Hayat Kalitemizi Olumsuz Etkiliyor”
Kronik ürtiker hastası Hatice Koçerler; stres ve beslenmenin onu tetiklediğini, dar giysiler giyinmekten kaçındığını söyledi. Aniden ortaya çıkan döküntülerin çok sancılı kaşınma atakları başlattığından bahseden Koç, bu ataklar için, “Gün içinde aniden vücudumun belirli bir bölgesi şiddetli biçimde kaşınmaya başlıyor. Kamusal alanlarda hareketlerimin insanların dikkatini çektiğini gözlemliyorum. Ürtiker hayat kalitemizi olumsuz etkiliyor.” ifadelerini kullandı.
Ürtikerde Beslenmenin Etkisi
Hastalığın en önemli tetikleyicilerinden biri olan beslenme üzerine, Diyetisyen Ensar Bayraktar, ürtiker danışanlarına uyguladığı diyetlerden bahsetti. Vücudun alerjik reaksiyon gösterdiği besinleri danışanlarının diyet listesinden çıkaran Bayraktar, beslenme kaynaklı ürtiker ataklarında azalma gözlemlediğini aktarırken, diyet listelerinin kişiye özel hazırlandığını da belirtti.
Ürtikeri Tetikleyen Başlıca Besinler
Süt ve süt ürünleri, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, fındık, fıstık gibi kuru yemişler, çilek, domates, baharatlı yiyecekler, gıda katkı maddeleri ürtikeri başlıca tetikleyen besinlerdir.