Haber: Abdullah Tozlu
Editör: Sıla Ceylan
Prof. Dr. Ceyhan Kandemir’in yönettiği Ruhun Lekesi filmi Brandenburg Uluslararası Film Festivalinden de ödül aldı.

Ceyhan Kandemir’in 2022 yapımı olan ikinci uzun metraj sinema filmi Ruhun Lekesi, Türkiye sınırları içerisinde daha önce 10. Uluslararası Antakya Film Festivali’nde Yeşilçam Özel Ödülü ve 2. Haliç Goldenhorn Uluslararası Film festivalinde Avrasya Özel Ödülü almıştı. Filmin uluslararası başarıları ise; Athens International Montly Art Film Festival Special Mention, Lift-Off Global Network Sessions 2023 Official Selection, Festival del Cinema di Cefalú Official Selection’a seçilmesi olmuştu. Ruhun Lekesi söz konusu yurt dışı serüvenine Brandenburg Uluslararası Film Festivalinden aldığı ödülü de ekledi. Film söz konusu festivalde uzun metraj kategorisinde en iyi anlatı ödülünü almaya hak kazandı.
“Muhteşem bir duvar inşa etmeye çalışmak yerine koyacağımız tuğlayı en iyi şekilde yerleştirmeye uğraştık.”
Filmin yönetmeni İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ceyhan Kandemir Ruhun Lekesi filminin bu serüveniyle ilgili İletim Gazetesine açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kandemir, filmin ulusal ve uluslararası çapta gördüğü ilgiden memnun olduğunu kaydetti ve serüveniyle ilgili şunları söyledi; “Sinema sektöründe yetenekli birçok insan kusursuzu yapabilmek adına hiçbir şey yapmamayı tercih ediyor. Oysa eyleme geçmek ve ortaya bir eser bırakmak başarıya ve kusursuzluğa doğru atılan en önemli adımdır. Bu durum sadece sinema içinde geçerli değildir, tüm yaşam pratikleri için geçerlidir. Kendi kariyerim açısından bu filmin serüvenini bir cümle ile ifade etmem gerekirse; muhteşem bir duvar inşa etmeye çalışmak yerine koyacağımız tuğlayı en iyi şekilde yerleştirmeye uğraştık, diyebilirim.”
Yukarıdakilere ek olarak ödül kazanmanın ekibine olumlu etkisinden de söz eden Kandemir, Ruhun Lekesi’ni çekerken yaşadıkları zorluklara da değindi. Filmin tamamen bağımsız ve minimum bütçeyle çekildiğini belirtti. Bir ayda çekilen Ruhun Lekesi’nin yapım sonrası sürecinin de altı ay olduğunu aktardı. Bu süreçte desteklerini esirgemeyen ekibine teşekkür etti. Kandemir “Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin yer aldığı proje binlerce filmin müracaat ettiği bir festivalde ödül aldı, bu bizi motive ediyor” şeklinde konuştu.