Haber: Cemil İlgör
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Tarih Topluluğu tarafından şair ve yazar Hüseyin Nihal Atsız’ı anma programı gerçekleştirildi.
Programa Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dinçer Koç, İktisat Fakültesi Ekonometri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer ve sanatçı Burçe Bozkurt katıldı.
Programda Hüseyin Nihal Atsız’ın Türklük şuurunun hangi kaynaklara dayandığına değinmek istediğini söyleyen Prof. Dr. Dinçer Koç; “Asya hunlarından itibaren tarihleri yazılı kaynaklarda bilinen Türkler çok daha eski devirlere dayanan bir devlet geleneğine sahiplerdi. Fakat bu yazılı kaynaklara Asya Hunları ile birlikte dayandı. Daha sonra Asya Hun Devleti, Metehan devrinde yay çeken kavimleri birleştirerek bir turan gücü olarak ortaya çıktıktan sonra gerek Çin’in kışkırtmaları gerek iç çatışmalar sebebiyle dağıldı ve Türkler devlet özelliğini kaybettiler.” şeklinde konuştu.

“Ne mutlu onun gibi olanlara ne mutlu Türküm diyene”
Atsız’ın şiir ve romanlarında bir neslin tarih şuuru edindiğini söyleyen Koç, “Onun 1905 yılında doğduğunu göz önüne alırsak o dönemde eski Türk tarihinin yeterince bilinmediğini, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Fuat Köprülü’nün çalışmalarıyla ve bilhassa da genel Türk tarihi kürsüsü kurucusu olan Zeki Velidi Togan’ın çalışmalarıyla ortaya çıktığını düşünmemiz gereklidir. Atsız, bunu tarih şuuruyla, milli bir şuurla yapmıştır ve bu yolda hapislerden, işkencelerden kaçınmayarak gözü pek bir şekilde ömrünün sonuna kadar yürümesini bilmiştir. Ne mutlu onun gibi olanlara ne mutlu Türküm diyene” diyerek konuşmasını bitirdi.
Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer: “Atsız bir İstanbul beyefendisiydi”
Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, Atsız bir İstanbul beyefendisiydi diye sözlerine başlarken “Yüksek sesle değil düşük sesle konuşan bir adamdı fakat delikanlı olmaya başladığımda okuduğum Atsız hoca kalemiyle yeri yerinden oynatan, rejimi zorlayan sistemi zorlayan bir adamdı” dedi.
Anmaya Burçe Bozkurt şarkılarıyla eşlik etti. Program sonunda Prof Dr. Dinçer Koç, Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer ve sanatçı Burçe Bozkurt’a plaket takdim edildi.
