Haber: Ayşegül Nişli
Prof. Dr. Aslı Gönenç tarafından verilen Dergi Medyası dersi kapsamında medya sektörünün önemli isimleri İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle buluştu. 2 Mayıs’ta gerçekleşen etkinlikle MAKDER Genel Başkanı Selçuk Taşdemir, Gazeteci Kemal Öztürk, TV100 Haber Spikeri Nilüfer Özkan, Akşam Gazetesi Güneş Eki Haber Müdürü Yasemin İlan, Karar Gazetesi Spor Müdürü Oğulcan Çoksayar ve İletişim Uzmanı/Doktorant Zuhal Sönmezer öğrencilerle bir araya gelerek deneyimlerini paylaşarak onların sorularını yanıtladı.
Program Kemal Öztürk’ün konuşmasıyla başladı. 1995 yılında Saraybosna’daki savaşta muhabirlik yaptığı dönemden bahseden Öztürk, “O zamana kadar savaş hiç görmemiştim, silah sesi hiç duymadım, bomba sesi hiç duymadım. Oradaki atmosferin ve psikolojinin bambaşka bir şey olduğunu ve insanların ruh halini ve davranışlarını yüzde yüz değiştirdiğini fark ettim.” ifadeleriyle yaşadığı sıkıntıları anlattı.
“Savaş muhabirliği diye bir şey var, onun bir de eğitimi var. Bunu görmediğiniz zaman savaş alanına gitmemeniz gerektiğini de o zaman anlamıştım.” şeklinde konuşan Öztürk, Anadolu Ajansı’nda savaş muhabirliğine dair verilen eğitimden de bahsetti. Öztürk, medya sektörünün dijitalleşmesine dikkat çekerek öğrencilerin de bu dijital devrime adapte olmasının önemini vurguladı.
Ardından sözü alan Zuhal Sönmezer, dergi medyası hakkında konuştu. “Gazete ve dergi temel olarak baktığınızda aynı şeyden bahseder. Gazetecilikte ters piramit kuralı vardır, önemli olan haberi en başta vermek durumundayız. Dergi ise derin araştırmayı öne çıkarır, daha geniş ölçekte yazılar kaleme alabiliriz.” ifadelerinde bulunan Sönmezer, öğrencilere akademik dergiler hakkında bilgi verdi.
Sonrasında konuşan Nilüfer Özkan, medya sektöründeki mesleki tecrübelerini öğrencilere aktardı. Muhabirlik ve spikerlik deneyimlerinden bahseden Özkan, daha iyi spikerlik yapabilmek için muhabirlik deneyiminin de gerektiğini söyledi. Özkan, konuşmasında gazetecilikte vicdanın öneminin altını çizdi.
Program Yasemin İlan’ın konuşmasıyla devam etti. Öğrencilere magazin muhabirliği ve dergicilik hakkındaki deneyimlerinden bahseden İlan, insanlarla iletişim kurabilmek için empatinin önemini vurguladı ve empati kurabilen gazetecilerin röportajlarında fark yarattıklarını söyledi.
Ardından sözü alan Oğulcan Çoksayar ise spor dergiciliği hakkında bilgilerini öğrencilerle paylaştı. Çoksayar, spor dergilerinde içeriğin bir ay boyunca taze kalması gerektiğini söyledi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduğunu ifade eden Çoksayar, öğrencilik yaptığı dönemde uygulama birimlerinde elde ettiği deneyimlerden de bahsetti.
Konuşmaların ardından Selçuk Taşdemir katılımcılara teşekkür ederek Prof. Dr. Aslı Gönenç’e plaket takdim etti.