Muhabir: Sevgi Şahin
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık ve Dijital İletişim Kulüplerinin ortak düzenlediği CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri etkinliği Amfi A’da gerçekleşti.3 Mayıs Cuma günü 11.00’de gerçekleşen etkinlikte insan kaynakları uzmanı Hilal Gülen CV Hazırlama ve Mülakat tekniklerini anlattı.
Etkinlik iki bölüm halinde gerçekleştirildi. İlk bölümde etkili CV hazırlama konusu ikinci bölümde ise mülakat aşamasının üzerinde duruldu.
CV’nin Olmazsa Olmaz Bölümleri
Gülen, CV’de bulunması gereken kısımları; hakkımda, kişisel bilgiler, eğitim bilgisi, iş deneyimi, gönüllü çalışmalar, sertifika ve kurslar, yetenekler, hobiler ve ilgi alanları, referanslar başlıkları altında sıraladı. En önemli kısmın en başta yer alması gereken hakkımda kısmı olduğunun ve bu kısımda kişinin yaptıkları ve yapacaklarına dair özet bilginin verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bir diğer önemli kısmın sertifika eklemek olduğunu belirten Gülen, sahip olunan her sertifikayı değil başvurulan alana uygun olan ve kişiyi rakiplerinden öne çıkaracak sertifikaları eklemenin doğru olduğunu söyledi. Ayrıca Gülen, LinkedIn profil linkinin CV’lere eklenmesinin önemini vurgularken açık adres bilgisi vermenin yarattığı sorunlara da dikkat çekti.
“ATS Uyumlu CV’ler kazanır”
CV örnekleri üzerinden uygun şablon seçimini anlatan Gülen, işverenlerin ATS (anahtar kelime analizi) uyumlu CV’leri tercih ettiğini söyledi. İş ilanında aranılan özelliklerin kelimelerle CV’ye eklenmesiyle görünürlüğün artacağını aktardı. “ ATS uyumunu yakalayabilmek için özgeçmişinizi yapay zekaya puanlatın. Bu doğrultuda CV’niz üzerinde çalışın.” diyerek etkinliğin ilk kısmını sonlandırdı.
“İyi İletişim Becerisi Olan İşe Alınır”
İkinci bölümde mülakat teknikleri konusuna giriş yapıldı. Mülakat türlerini insan kaynakları ve teknik mülakat olarak ayıran Gülen,” İş hayatında her şeyin temeli iletişimdir. İyi iletişim becerisi olan işe alınır” sözleriyle etkili iletişim becerisinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Mülakatta heyecanlanmanın korkulmaması gereken bir şey olduğunu aksine heyecanın işverenlerde olumlu bir izlenim bıraktığını belirtti. Başarılı mülakatın sırrını akılda kalmak olarak açıklayan Gülen,” Mutlaka soru sormalısınız. Soru soran akılda kalır.” sözleriyle açıklamasını destekledi. Maaş pazarlığı yapılırken doğrudan bir rakam belirtmenin aday eleyici olduğunu dile getirerek maaş beklentisi olarak bir aralık vermenin uygun olacağını söyledi.