Muhabir: Sevgi Şahin
Fotoğraf: Zeynep Kaplan
İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüste gerçekleşen “UniSpeak International” etkinliğinde Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar öğrencilerle bir araya geldi. Etkinlik 21 Mayıs Salı günü 14.00’da İÜ Beyazıt kampüsünde yapıldı. “UniSpeak International” isimli etkinlikte İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar konuşma yaptı.
Etkinlik İstanbul Üniversitesi’nin tanıtım filminin gösterimiyle başladı. Açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı öğretim üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ gerçekleştirdi. Prof. Dr. Altuğ deniz bakterilerinin kullanılarak yararlı bakterilerle geliştirilen formüllerle deniz biyoteknolojisi alanındaki patentli ürünlerden bahsederek üniversitenin buluş ve patent portföyünü tanıttı.
‘’Bilim Toplumu Oluşturma Sürecini Gerçekleştirmek Üniversitelerin Üzerine Düşen En Önemli Sorumluluklardandır’’
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, “Bilim ve toplum arasındaki mesafeyi kapayıp bilim toplumu oluşturma sürecini gerçekleştirmek üniversitelerin üzerine düşen en önemli sorumluluklarından biridir.” diyerek üniversitelerin bilimi halka ulaştırma konusundaki görevine değindi. Bir diğer sorumluluğunun da öğrencilerin içindeki cevherleri çıkarıp onları ülkemize ve insanlığa kazandırmak olduğunu vurguladı. “Bilim ve teknolojinin hız kesmeden ilerlediği bir zeminde insani değerleri ve adaleti esas alan bir paradigmayı yerleştirmek baş amacımızdır.” sözleriyle insanlık için bilim ve teknolojinin etik değerlerle ilerlemesinin önemini aktardı.
Milli Teknoloji Hamlesi Teknoloji Serüveni
BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar konuşmasına, Milli Teknoloji Hamlesi teknoloji serüveninin hem BAYKAR’ da hem Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve diğer STK’larda yürütülen hikayesini paylaşarak milli insansız hava araçlarının ( İHA) gelişimi hakkında bir video paylaşımında bulundu. “2000’li yılların başında, insansız hava araçları yeni doğuyor diyebileceğimiz bir döneme denk geliyor. O dönemde BAYKAR en ufağından-maket uçak büyüklüğündeki bir insansız hava aracından-başlayıp onları otomatik olarak uçurabilen güdü ve kontrol sistemleriyle ilerledi.’’ ifadeleriyle yaklaşık 20 senedir süren milli teknoloji serüvenini ve Türk mühendislerinin başarılarını anlattı. 2005 yılında gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye’nin tamamen yerli üretimi olan mini İHA’nın başarılı uçuşunun sonrasında yapılan kapanış konuşmasının izletilmesinin ardından Bayraktar, ülkenin savunma sanayisindeki gelişmeleri ve yerli üretimin önemini vurguladı.
‘’Yazılımcı Tarafım Annemden Geliyor’’
Başarısını annesi Canan Bayraktar’a dayandıran Bayraktar, ‘’ Biz doğmadan önce kartlı bilgisayarlarda, Assembly dilinde kod yazıyorlarmış. O anlamda benim yazılımcı tarafım nereden geliyor diye sorsanız babamı değil de annemi göstermem gerekiyor. Tabii bizde de bütün bu serüvende inişlerinde çıkışlarında onun verdiği nasihat ve desteği var.’’ diyerek annesi Canan Bayraktar’ın belgeselden bir kesitini izletti. Ayrıca Bayraktar, ”Çok kıymetli yol arkadaşlarımız oldu. 7 kişilik diyebileceğimiz bir ekip bugün 4500 kişilik dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketine ve o yolda yürüyen bir yol arkadaşlığına dönüştü. Bu yolda hakkın rahmetine kavuşmuş yol arkadaşlarımız oldu.’’ dedi ve vefat edenleri, hatıralarını izleterek andı.
Ülkemizin İlk İnsansız Savaş Uçağı: Kızılelma
Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Kızılelma’dan bahseden Bayraktar, ilk uçuşundan sonra derlenmiş görüntülerini paylaşarak, ‘’Ülkemiz geleceğin havacılık muharebesinin ana unsuru olacak insansız savaş uçağının, bu yeni dünyanın kapılarını aralamış oldu. Bu uçuş bu alanda takipçi değil de alanda oyun kurucu olacağının müjdesini vermiş oldu. İlk defa dünya havacılık tarihinde iki tane insansız savaş uçağı yakın formasyonda uçmuş oldu. Amerikalılar daha uzun menzilli bir formasyonda uçuş yapmıştı.” ifadelerini kullandı. Konuşmasının devamında ilk defa 2018’de düzenlenen merkezinde teknoloji yarışmaları olan TEKNOFEST’ ten bahsederek videosuna yer verdi. Etkinliğin devamında İstanbul Üniversitesi’nin TEKNOFEST birincileri ile bir araya geldi.
Bayraktar’dan Hediye: Kızılelma Maketi
Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Selçuk Bayraktar’a hediye ve plaket takdim etti. Bayraktar ise Kızılelma maketini, Prof. Dr. Zülfikar’a, “Biz Kızılelma maketini henüz daha yeni üretildiğinden sadece devlet başkanları seviyesinde hediye ediyoruz ama burası o kadar kıymetli ki Kızılelma’yı taşıyacağı yer açısından ben burayı uygun görüyorum.” sözleriyle takdim etti.