Haber: Özgür Recep Kocaoğlu
Fotoğraf: Muhammed Talha Tuğran, Özlem Düzgün
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü – İÜ Haber Merkezi
İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İÜ ENUYGAR) ile Engelsiz Erişim Derneği iş birliğinde hazırlanan İstanbul Üniversitesi merkez kampüsünde gerçekleştirilen 11. Beyaz Baston Erişilebilirlik Festivali’nde ilk gün sona erdi.
“Eşit, erişilebilir, engelsiz, bağımsız ve aktif bir yaşam için Kapsayıcılığı Seç Harekete Geç” mottosuyla hazırlanan festival çeşitli söyleşi, etkinlik ve aktivitelere sahne oldu.
Engellerin Kaldırıldığı Bir Dünya
Festival GETEM direktörü Dr. Engin Yılmaz’ın öncülüğünde İÜ Rektörlük protokol yolundaki yürüyüşle başladı. Yürüyüş esnasında baston şarkıları söylendi, erişilebilirlik sözü verildi. Engellerin kaldırıldığı bir dünya istendi.
“Daha fazla insana ulaşsın isterim.”
Festivalin üçüncü kez İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle düzenlendiğini belirten İÜ ENUYGAR Müdürü Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın, “3 senedir gözlemliyorum, organizasyon her yıl daha da üstüne koyuyor, daha da oturuyor. Bir festivali 11 yıldır kesintisiz yürütmek başlı başına bir zorluk. Bu sebeple emeği geçenleri bir kez daha kutluyorum. Türkiye’de erişilebilirlik ve kapsayıcılığın bu kadar güzel aktarıldığı bir etkinlik görmedim. Daha fazla insana ulaşması umuduyla.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Yılın Teması: Sporda Erişilebilirlik
Yılın temasının sporda erişilebilirlik olduğunu “Bu yılki temamız sporda erişilebilirlik. Herkese sporda erişilebilirliğin olabileceğini göstermek istedik.” cümleleriyle belirten Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Gökhan Güngör, “Biz bundan 11 yıl önce bir engelsiz erişim bahçesi oluşturduk. Amacımız eşit, erişilebilir ve onurlu bir yaşamı bize sunabilecek hayalleri büyütmekti. Umarım bu bahçeyi kurutmayız ve yeni hayallerin yeşermesine vesile oluruz. Hayallere can suyu olmak için bu mücadeleyi sürdürüyoruz.” dedi ve festivalin ilk olarak Taksim’de 3-4 stantla başlayıp şu an bambaşka bir noktada olduğunu hatırlattı.
Otobüslerde Erişilebilirlik İçin Yeni Adımlar
İETT Bilgi İşlem Daire Başkanı Çağdaş Mersinlioğlu da duraklardaki erişilebilirlik hakkında konuşarak “Gelen dönüşler doğrultusunda görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran mobil uygulamalar kullanılmaya başlandı. Duraklar için QR kodlar ve Braille alfabesine uygun yazılar hazırladık. Tüm araçlarımız ve duraklarımızda bu yazılar yer alıyor. Siz de QR sayesinde tüm detayları öğrenebiliyorsunuz. Böylece kentsel hareketliliğe de bir katkı sağlamış olduk. Görme engelli bireylerin hangi aracın ne zaman geleceğini öğrenmelerini sağladık. Durak dış anonsları için de geri bildirimler alıyoruz. Bununla ilgili çalışmaları da ele alacağız.” dedi.
Çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Etkinlikte Dokunarak Okuma – Yazma ve Braille, Bağımsız Hareket ve Parkur, El Becerileri, Gündelik Pratik Ürünler, Oyun ve Hobi, Marangozluk ve Tamir, Spor gibi stantlar yer aldı.
Yılın teması olan sporda erişilebilirlik temasına ilişkin görme engelliler koşusu yapıldı. “Görme engelliler koşabilir mi?” sorusuna yanıt arandı.Festivalin ilk günü sponsorlara plaket takdimiyle sona erdi. Festival 12 Ekim Cumartesi günü de çeşitli etkinliklerin ardından tamamlanacak.