Haber: Özgür Recep Kocaoğlu
İstanbul- (İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi)
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi’nde 15 – 18 Ekim tarihleri arasında Kore Kültür Haftası etkinlikleri düzenlendi. Düzenlenen etkinlikte atölye çalışmaları, seminerler, sanat performansları ve konferanslar gerçekleştirildi.
Kore Kültür Haftası etkinlikleri 15 Ekim 2024 Salı günü Koreli yazar Jang Ryujin’in katıldığı programla başladı. Programda “Çalışmanın Hüznü ve Neşesi” isimli öykü kitabı hakkında konuşan Jang Ryujin; kadınlar, kadınların yaşadıkları, çocuk ve kariyer gibi başlıklar hakkında yorumlarda bulundu. Jang Ryujin edebiyat dünyasına girişini şu cümlelerle anlattı: “Önceden IT dediğimiz bilgi teknolojileri alanında çalıştım. Bu alandan sonra edebiyata geçme kararı aldım. IT alanında çalışmamın yazarlığıma etkisi oldukça büyük.”
Programın devamında geleneksel Kore bohça sanatı “Bojagi” hakkında atölye gerçekleştirildi. Atölye kapsamında eğitim veren İÜ öğrencisi Asya Sıla Kaya, bohça sanatı kültürü hakkında bilgi vererek “Bohça kültürü tıpkı Türk kültüründe olduğu gibi Kore kültüründe de çok yaygın. Kore ve Türk kültürünün kaynaşması açısından bu atölyeyi düzenlemek istedik.” ifadelerini kullandı.
Etkinlik ikinci gününe bez çanta süsleme ve kaligrafi atölyesiyle başladı. Korece harflerin yazımı ve geleneksel Kore sembollerinin çizilişi hakkındaki sunumla başlayan atölyede Heo Hyo-jeong eğitim verdi. Atölye sonrası Kore yemekleri tadıldı.
Program Doç. Dr. Pınar Altundağ ve Dr. Öğretim Üyesi Eunkyung Jeong tarafından verilen korenoloji semineri ile devam etti. Seminerde Kore kalkınma tarihi, Kore ekonomisi ve Kore geleneksel sözleri hakkında bilgi verildi.
Kore Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında tiyatro, dans ve defileler gibi kültürel performanslar gerçekleştirildi. İÜ Kore Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencilerinin ilk çeviri oyunu olan “Bugün’ü Buldum – Woncheonggang’ın Hikayesi” isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Oyunda gerçek benliğini arayan ana karakter Bugün’ün yolculuğu anlatılıyor.
Performanslar buçeçum denen yelpaze dansları, talçum denen maske dansları, sogoçum denilen davul dansları, K-POP dansları ve Kore kültürel kıyafetleri defilesiyle devam etti.
Kore Kültür Haftası etkinlikleri 17 – 18 Ekim günlerinde Kore ile Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Slovenya ve Ürdün’den gelen akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen 7.Uluslararası Orta Avrasya Konferansı ve 3.Orta Avrasya Korenoloji Öğrenci Olimpiyatı ile sona erdi.