Muhabir: Melis Eda Ercan
Editör: Zehra Nur Altun, Hatice Beyza Çakmak
İstanbul- (İÜ Haber Merkezi)
İstanbul Üniversitesi(İÜ) Merkez Kütüphanesi 6 Kasım Çarşamba günü düzenlenen programla açıldı. Açılışta Gençlik ve Spor (E)Bakanı Mehmet Kasapoğlu ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar yer aldı.
Genç Ofis ziyaretiyle başlayan program Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu’nun konuşmasıyla devam etti. Araştırma altyapısının oluşturulmasında birincil öncelikli müessesenin kütüphaneler olduğunu ifade eden Taner Beyoğlu, kütüphanecilik hizmetlerinin ve kaynak çeşitliliğinin akademik başarıdaki önemine de değindi.
İÜ Merkez Kütüphanesinin, ülkedeki 6 derleme kütüphaneden biri olması bakımından çok değerli olduğunun altını çizdi. Sözlerine Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni projesi hakkında bilgi vererek devam eden Beyoğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve araştırmacılarımızın kaynaklara erişimini kolaylaştırmak için yeni projeler ortaya koyuyoruz. Son dönemde “Milli Dijital Kütüphane” adında bir proje başlattık. Bu proje ile Milli Kütüphanemizin, dijital ikizini oluşturuyoruz.” dedi. Kütüphane açılışında emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasını tamamladı.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar konuşmasına, bilgiye erişimin önemini ve bilgi toplumu oluşturmada üniversitelerin rolünü anlatarak başladı. “İnsanımızın bilgiye erişimini desteklemek, ülkenin entelektüel mirasını korumak adına bir sorumluluğu var. Bilgiye erişim günümüz dünyasında hayati bir önem taşıyor. Bilgi, Ne kadar doğru olursa o kadar kıymetlidir. Günümüzde bilgi kirliliği var. Kütüphaneler hızlı ve doğru bilgiyi sunabilen yerler.” dedi.
Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar konuşmasının devamında İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin tarihi birikimi en çağdaş olanaklarla geleceğe taşıma görevi olduğunu belirtti. Prof. Dr. Zülfikar, “Perspektif 2053’e uyacak şekilde, modern mimarisi farklı çalışma alanları ve öğrencilerimizin kendini geliştirebilecekleri bir ortam sunuyor. Bilgiye ve bilime adanmış bu merkezde ülkemiz için yeni ufuklar açmayı diliyoruz. İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin tüm öğrenci arkadaşlarımıza, akademisyenlerimize araştırmacılarımıza ve hassaten bizi izleyen İstanbul halkına hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.
“İstanbul Üniversitesi hem birikimiyle hem potansiyeliyle insanlık için umut olan bir müessese”
Gençlik ve Spor (E)Bakanı Mehmet Kasapoğlu, “İstanbul Üniversitesi hem birikimiyle hem potansiyeliyle sadece ülkemiz için değil insanlık için umut olan, üreten ve bugüne kadarki emeğiyle özverisiyle kendisini ispatlamış bir müessese. Bu kurumda böylesine değerli bir birimin açılışı bizler için anlam ve duygu dolu.” sözleriyle başladı.
Kitap, medeniyetin taşıyıcısıdır
Kasapoğlu çağımızın okumaya olan olumsuz etkisinin altını çizdi. Bu konudaki görüşlerini “İnsanlığı her açıdan kitaba olan ihtiyacının her geçen gün arttığının kanaatindeyim. Kitap, medeniyetin taşıyıcısı bir unsur. O yüzden kitaba hepimizin her zamankinden çok ihtiyacı var. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin kitabın ve okumanın zaruretini her geçen gün daha fazla hissediyoruz.” dedi.
Kütüphanenin açılış projesinin çeşitli zorluklardan geçtiğini belirten Kasapoğlu, tüm olumsuz koşullara rağmen projenin başarıya ulaşmasını büyük bir mutluluk olarak nitelendirdi. Kasapoğlu, “Bu güzel eserin üniversitemiz, Fatih’imiz ve tabii ki İstanbul’umuz için hayırlı olmasını diliyorum.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Protokol konuşmalarının ardından Merkez Kütüphanesi açılışı kurdele kesimi merasimiyle gerçekleştirildi.
“Geçmişten Geleceğe Kesitler”
Programın devamında küratörlüğünü Dr. Öğ. Üyesi Mehmet Fahri Furat’ın üstlendiği “Geçmişten Geleceğe Kesitler” adlı sergi ziyaret edildi. Kitapların, arşiv belgelerinin ve nostaljik fotoğrafların yer aldığı sergi hakkında bilgilendirme Prof. Dr. Ayşe Zişan Furat ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yalçın Yılmaz tarafından yapıldı.
Açılış programı “Kütüphane 2053” sunumuyla sona erdi
Merkez Kütüphane bina gezisinin ardından açılış programı Öğr. Gör. Selçuk Aydın’ın “Perspektif 2053 Konuşmaları” kapsamında gerçekleştirdiği “Kütüphane 2053” başlıklı sunumuyla devam etti. Dijitalleşme ve sosyal kapsayıcılık temalarını içeren sunumda, kütüphanelerin tarihinden ve dijital çağda geçirdikleri dönüşümden bahsedildi. Selçuk Aydın, kütüphanelerin toplumsal iletişimi güçlendirme, girişimcilik ve bilimsel iletişim merkezi olma işlevleri hakkında bilgi verdi. Sunumun sonunda, gelecekte kütüphanelerin topluma katkısının artacağının öngörüldüğü belirtildi.
İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, 6-22 Kasım tarihleri arasında yalnızca İstanbul Üniversitesi mensuplarına ve öğrencilerine hizmet verecektir. 22 Kasım 2024 Cuma günü saat 21.00’a kadar açık olacak. Binaya son giriş saati olarak 22.00 belirlenmiştir.