Muhabir: Buse Sever
Fotoğraf: Zehra Nur Altun
İstanbul – (İÜ Haber Merkezi)
Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Ceyda Ilgaz Büyükbaykal’ın Küreselleşme ve Medya dersi kapsamında “Global Trend ve Teknolojilerin İletişim Sektörüne yansıması” konulu etkinliğe Radiant gelişimci ve yönetim danışmanı Dr. Emre Kanaat konuk oldu.
İletişim Fakültesi Amfi B’de 3 Aralık Salı günü gerçekleştirilen ders, Prof. Dr. Ayşe Ceyda Ilgaz Büyükbaykal’ın konuğu takdim etmesiyle başladı. Netflix ve Spotify Türkiye’nin kurucu ekibinde yer alan Kanaat, etkinliğe “Bunları Biliyor Muydunuz?” adlı video gösterimi ile giriş yaparken global trend ve teknolojilerin iletişim sektöründeki değişimleri hakkında konuştu.
“Dijital dönüşüme Direnenler, ayakta kalmakta zorlanıyor”
Dr. E. Emre Kanaat, son 15 yılda dünyanın hızla değiştiğini vurgulayarak basın sektöründeki dijitalleşme çabalarına değindi: “Basın sektörünü dönüştürüp dijitalleştireceğiz dedik, ancak yerel basın bu dönüşüme karşı çıktı. Tirajlar hızla düştü, reklam gelirleri azaldı ve birçok gazete zor durumda kaldı. Dijitalleşmeyi benimsemeyenlerin ayakta kalması artık çok zor.”
Haber alma ihtiyacının eskiden kağıt üzerinde karşılanırken bugün dijital ekranlara taşındığını belirten Kanaat, dijitalleşmenin içerik üretimi ve tüketiminde devrim yarattığını, eskiden sadece gazeteciler içerik üretirken, bugün klavyesi olan herkesin içerik üretebileceği üzerinde durdu.
“Yetkinliklerinizi sürekli güncelleyin”
Kanaat bu dönüşüm sürecinden en çok medya sektörünün etkileneceğinin altını çizerken ayakta kalabilmek için yetkinlikler konusunda gelişmenin önemini vurguladı. Kanaat, öğrencilerin iş dünyasına hazır olmaları için yeni dönemde ihtiyaç duyulan yetkinliklere dikkat çekerken “Önümüzdeki süreçte hangi yetkinlikler gerekiyor noktasında teknik bilgilerin her iki yılda bir ikiye katlandığını unutmamak gerek. Bir üniversite öğrencisi dört yıllık lisans programını bitirmeden öğrendiği bilgilerin güncelliği büyük oranda kayboluyor. Beş yılda bir, yedi yılda bir pozisyonlar değişiyor.İşler kapanıyor, yeni işler açılıyor. Bu sebeple ne yaparsanız yapın,üstüne hep bir şeyler koyun. Bu üniversitesinin diploması çok değerli ama sadece diplomayla kalamazsınız.Bu nedenle diplomanın ötesine geçerek kendinizi sürekli geliştirmelisiniz “ ifadelerini kullandı. Kanaat, bireylerin bilgi, beceri ve tutum bileşenlerini bir araya getirerek kendi yetkinliklerini oluşturması gerektiğinin üzerinde durdu.
Yapay Zeka ve Dijital Teknolojiler Geleceği Şekillendiriyor
Yapay zekanın günümüzde en çok konuşulan konuların başında geldiğini belirten Kanaat, yapay zekanın bütçeleri, teknolojileri, şirketleri etkilediğinden bahsetti. Sensörlerden başlayarak gelişen yapay zeka uygulamalarının, medya sektöründe önemi hakkında Kanaat, “ Kendilerini güncelleyemeyenler maalesef iş piyasasında yer bulamayacaklar. Ama bu teknolojilere sahip olan, bu teknolojileri kullanabilen kişiler için büyük fırsatlar var. Yeni dönemde bizim aramıza katılan arkadaşlar, bizlerle çalışabilen arkadaşlar, bu teknolojileri bilen, kendi yaptığı işe yansıtabilen, daha girişimci ruhlu, daha yaratıcı arkadaşlar tercih sebebi oluyor. O yüzden buradaki değişimi iyi bilmeniz gerekiyor. Herkes alanındaki teknolojiler her neyse onda yetkin olabilmeli bu medya sektörü için kesinlikle yapay zekadır. “ dedi.
Medyanın İşleyişi Köklü Değişimlerden Geçti
Geçmişte gazetelerin tiraj ve reklam gelirlerine dayalı bir iş modeline sahip olduğunu hatırlatan Kanaat, dijitalleşmeyle birlikte bu yapının çözüldüğünü ifade etti. Yıllar içinde insanların dijital kanallara yönelmesiyle tirajların hızla düştüğünü anlatan Kanaat, “ Basılı yayın değişmemekte ısrar etti, tirajlar hızla düşmeye başladı. İnsanlar fiziksel gazeteyi okumak istemedikleri için gidip satın almıyorlardı. Eğer siz bir gazete sahibiyseniz, temelde iki tane geliriniz vardır ; insanların size ödedikleri ücret ve reklam. Tirajlar düşünce gazete satış gelirinden olurken gazete satılmadığı için, markalar reklam vermedi, reklam gelirinden de olmaya başladılar. Basılı yayın bugün Basın İlan Kurumu sayesinde ayakta duruyor. Basın İlan Kurumu yerel basını desteklemek, gazeteleri desteklemek için resmi ilanlar veriyor. Ama bir şekilde o destek çekilirse muhtemelen yayın hayatları son bulur. Eskiden gazetecilik fiziksel bir süreçti; içerik üretiminden dağıtıma kadar her aşama büyük maliyetlerle yürütülüyordu. Ancak dijitalleşme, içerik üretimi ve tüketimini tamamen değiştirdi ” diyerek dijital platformların medya üzerindeki etkisini açıkladı.
Yeni Yetkinlikler Hayatta Kalmanın Anahtarı
Kanaat, geleceğin dünyasında bireylerin hayatta kalabilmek için hangi yetkinliklere sahip olması gerektiğini sıraladı. İngilizce ve temel programlama bilgisi gibi becerilerin yanı sıra analitik düşünme, liderlik ve networking konularında da kendilerini geliştirmeleri gerektiğini belirten Kanaat, “Günümüzde iyi bir dijital okuryazarlığa sahip olmayan bireylerin iş dünyasında şansı kalmayacak” diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Yetkinlik kavramının önem kazandığını aktaran Kanaat, bu kavramı üç temel bileşene ayırdı: bilgi, beceri ve tutum. İlk olarak üniversite diplomasıyla edinilen bilginin önemli olduğunu ifade eden Kanaat, bu bilginin sadece teorik olmaması gerektiğini, aynı zamanda uygulamalı deneyimle pekişmesi gerektiğinin altını çizerken uygulama ve deneyim yoluyla bilgi kazandıkça bireylerin daha güçlü bir konuma geldiğini belirtti. Ardından beceri kavramına değinen Kanaat, becerilerin kişilerin pratikte ne kadar başarılı olduklarını gösterdiğini, bu becerilerin ise zaman içinde gelişebileceğini dile getirdi. Son olarak tutumun önemini anlatan Kanaat, bir kişinin işine yaklaşımının, onları diğerlerinden farklı kıldığını vurguladı.
Etkinlik, Dr. E. Emre Kanaat’in öğrencilerden gelen soruları yanıtlamasının ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sonlandı.