Muhabir: Medine Yavuz, Rümeysa Kocaman
Fotoğraf: Medine Yavuz
Editör: Zehra Nur Altun
İstanbul – (İÜ Haber Ajansı)
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Etik ve Farkındalık Kulübünün düzenlediği “Perspektif’24” etkinliği gerçekleştirildi. Perspektif’24’ün birinci oturumunda, Veryansın TV Genel Yayın Yönetmeni; gazeteci ve yazar Erdem Atay, ikinci oturumunda, Uzman Klinik Psikolog Melikşah Çakın, üçüncü oturumunda, Kızlar Soruyor ’un Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Efe, dördüncü oturumunda Turkcell Akademi Direktörü Dr. Rumeysa Kaymakcı, beşinci oturumunda Türk Lider Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Şenver konuştu.
Etkinlik, İÜ İktisat Fakültesi M2 ve M1 Amfilerinde 5 Aralık Perşembe günü yapıldı. Saat 09.00’da başlayan ve 5 oturum halinde gerçekleşen etkinlikte gazetecilik, psikoloji, yapay zekâ, insan kaynakları ve ekonomi alanlarında uzman kişiler konuşma yaptı.
Kara Propaganda ve Dezenformasyonun Basın Araçlarına Yansıması
Etkinlik, Veryansın TV Genel Yayın Yönetmeni; gazeteci ve yazar Erdem Atay’ın konuşmasıyla başladı. Erdem Atay,konuşmasında gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu belirterek; Veryansın TV, kurduğu site, yaptığı yayınlar ve kitaplarından söz etti. Konuşmasının devamında Avrupa ve Ortadoğu ülkelerindeki kara propaganda ve basın araçlarıyla yapılan dezenformasyonlar hakkında bilgi veren Atay,kara propaganda ve dezenformasyonun Türk basınındaki yerinden de bahsetti. Konuşmasının sonunda İÜ Etik ve Farkındalık Kulübü Başkanı Arda Gürbüz tarafından Atay’a plaket verildi.
Mobbing ve Etkileri
İkinci oturumda söz alan Uzman Klinik Psikolog Melikşah Çakın, mobbing ve etkileri hakkında konuştu. Duygusal şiddeti azaltma ve önleme hakkında çalışmalar yaptığını söyleyen Melikşah Çakın,” Aslında duygusal şiddet korku amaçlı mobbing olarak geçer. Ancak mobbing daha çok iş yerleriyle ilgili olan ast- üst ilişkilerinin olduğu ve yöneticinin çalışanını baskıladığı ya da rütbe olarak kendince daha üst olan kişilerin daha alt olan kişileri zorbaladığı bir sistem olarak görüyoruz. Ama burada ben iş yerlerinden dışarıya çıkarak aslında duygusal şiddetin kökenlerine inmek, hayatımıza ne kadar etki sahibi olduğunu ve bunu önleme yollarını aktarmaya çalışacağım.” şeklinde konuştu.
Duygusal Şiddet Nelere Yol Açabilir?
Duygusal şiddetin nelere yol açtığından da bahseden Çakın,” Duygusal şiddetin fazlası travmaya yol açar. Travma hem çok basit hem çok karmaşık bir şeydir. Bir olaya atfettiğimiz önem ne kadar fazlaysa yarattığı travma etkisi de o kadar fazla olur.” dedi.
Travma kelimesinin kökeninden de söz eden Çakın şöyle dedi:” İlkel zamanlara dayanır. Latincede “yara” anlamına gelir. Psikolojik travmada bahsettiğimiz yara ruhsal yaralanmadır. Ruhsal yaralanma tıpkı fiziksel yaralanma gibi müdahale edilirse tabii ki düzeltilebilir ama somut bir şey olmadığı için işimiz daha zordur. Mühim olan şey burada travma yaratmamak dediğimiz şeydir. Yani yarayı açmamak, yaraya sebebiyet vermemektir.”
Melikşah Çakın, konuşmasının devamında mobbingin (duygusal şiddet) günümüzde en fazla görülen başlıklarının susmak, fiziksel zorbalık, örtük zorbalık ve sessiz zorbalık olduğuna değindi. Ayrıca duygusal şiddetin ilkokul ve lise yıllarında daha fazla yaşandığını aktardı.
Konuşmasının sonunda, İÜ Etik ve Farkındalık Kulübü Sosyal Etkinlik Koordinatörü Necdet Ağca, Uzman Psikolog Melikşah Çakın’a plaket takdim etti.
Yapay Zeka Hakkında Veriler Paylaştı
Üçüncü oturumda Kızlar Soruyor Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Efe, yapay zekâ ve Kızlar Soruyor platformu hakkında açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Ekrem Çevik’in yapay zekâ hakkında yaptığı araştırma sonucunda elde edilen veriler hakkında bilgi vererek başlayan Aslı Efe, şunları söyledi: “Liderlerin yüzde 63’ü rekabeti, GenAl yatırım stratejilerini etkileyen en önemli ölçüt olarak görüyor. Bu oran yılın ikinci çeyreğinde yüzde 68’di. Üst düzey yöneticilerin yüzde 52’si GenAl teknolojisini aktif olarak kullanırken, bu oran işe yeni başlayan çalışanlar arasında yalnızca yüzde 20’de kalıyor. Bu yöneticiler ayrıca GenAl’yi insan kaynakları yöneticilerinden ve orta düzey yöneticilerinden de daha fazla kullanıyor. Liderlerin yüzde 19’u GenAl stratejilerini hayata geçirmek için yeni yönetim kurulu üyelerini işe aldı. Liderlerin neredeyse yarısı GenAl’ nin kullanımı söz konusu olduğundan siber güvenlik ve veri gizliliği konusunda endişe duyuyor. yüzde 43’ü ise Al kullanımı ile ilgili olarak çevresel etki konusunda endişe duyuyor.”
Türkiye’de GenAl ‘ın nasıl başladığı ve devam ettiği konusuna da değinen Aslı Efe, “Google 2024 yılına ait yapay zekâ aramalarıyla ilgili bir araştırma açıkladı. Şu an ‘Yapay zekâ’ aramaları yüzde 120, ‘Yapay zekâ nasıl çalışır?’ aramaları yüzde 90, ‘Yapay zekâ nedir?’ aramaları yüzde 80 artış gösterdi. Kullanıcılar yapay zekâ ile ilgili bilgi edinmek ve becerilerini geliştirmek için aramalar yaptı: “Yapay zekâ kursu” ve “Yapay zekâ işleri” aramaları iki katına çıktı. Peki, Google bu araştırmayı neden yaptı? Yapay zekâ okuryazarlığı özelinde Google yeni bir eğitime başlıyor. Özellikle yapay zekâ ve teknoloji akademisi kuruyor ve bu akademi sayesinde veri analistleri, yapay zekâ okuryazarlıkları çeşitli oyun konseptlerinde eğitimler vermeye başlayacak.” dedi.
Efe, yapay zekâ temelli araçların pazarlamada öncelikli kullanım alanlarını, yapılan araştırmanın sonuçlarına göre sıraladı: İçerik oluşturma, veri analizi, içerik optimizasyonu, kampanya tasarımı, pazar araştırması, kişiselleştirme, tüketici etkileşimi, strateji geliştirme, yaratıcı uygulama, fiyatlandırma, tüketici yolculuğu tasarımı.
Konuşmasının sonunda, İÜ Etik ve Farkındalık Kulübü Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Tuğçe Armut tarafından Kızlar Soruyor Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Efe’ye plaket verildi.
“Yapay zekâ hayatımızın tam merkezine oturdu”
Dördüncü oturumda Turkcell Akademi Direktörü Dr. Rumeysa Kaymakcı girdiği ilk işlerinden, telekomünikasyon sektörüne nasıl girdiğinden ve halkla ilişkilerle ilgilenenlerin bu sektörde nasıl yer edineceğinden bahsetti. Kaymakcı, “Yapay zekâ hayatımızın tam merkezine oturdu. Birçok eğitim oluyor. Onlara katılmanız sizin için çok faydalı olacaktır.” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda İÜ Etik ve Farkındalık Kulübü Başkan Yardımcısı Esma Örücü, Turkcell Akademi Direktörü Dr. Rumeysa Kaymakcı’ya plaket takdim etti.
“Hiçbir toplumda etiksiz yaşam doğru bir yere götürmez”
Etkinliğin son oturumunda Türk Lider Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Şenver konuştu. Konuşmasında etik anlayışından söz eden Bülent Server şunları söyledi: “Hiçbir toplumda etiksiz yaşam doğru bir yere götürmez. Etik, çok basit anlamda doğru ve iyi olmaktır. Yanlıştan, kötülükten uzaklaşmak daima doğruları yapmaktır. Etiksiz yaşam başarı getirir gibi gözüküyor ancak etiksiz yaşam başarı getirse bilene bu başarı çok kısa bir dönemde başarı olur. Uzun vadede etik olan kazanır. Etik size güç kazandırır.”
İş Kadınları Ve Etik
Bülent Şenver etik ve etiğin iş hayatındaki yerini 12 ülkede 120 kadınla yaptırdıkları bir anket çalışmasının sonuçlarına göre şöyle yorumladı: “İş kadınları etiğe çok önem veriyorlar, etik olmayan davranış türlerini benimsemekten kaçınıyorlar ve etik yönetişim projeleri aracılığıyla daha iyi bir toplum yaratmak için çalışmaya istekliler. İş kadınlarının karşılaştıkları temel etik sorunlar: haksız rekabet, ayrımcılık, yolsuzluk ve rüşvet. İş kadınlarının çalıştığı kurumların etik yapılarında eksikleri mevcuttur ve satış ve finans departmanlarından başlayarak etik yönetişim konusunda daha fazla rehberlikten yararlanabilirler.”
Konuşmasının sonunda İÜ Etik ve Farkındalık Kulübünün Mali İşler Sorumlusu Mert Tez tarafından Bülent Şenver’e plaket verildi.