Muhabir: Serranur Şener
Editör: Abdulaziz Kurt
Fotoğraf: Medine Yavuz
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sanat ve Hukuk Kulübü (SHK) tarafından Yapay Zeka ve Hukuk Zirvesi düzenlendi. Zirve, Akademi Beyoğlu’nda 28 Kasım Perşembe günü gerçekleştirildi.
Düzenlenen etkinlikte, “Yapay zeka hukuku nasıl etkiliyor?” “Ne gibi faydaları ve zararları var?” sorularına uzman isimlerin katılımıyla cevap verildi. Etkinlik, Sanat ve Hukuk Kulübünün başkanı Esra Sayım’ın yapay zekanın ulusal ve uluslararası alanda büyük önem taşıdığını artık her sektöre etki ettiğini vurguladığı sözleriyle başladı. Ardından sözü alan Avukat Ali Erşin, “Yapay zeka son dönemlerde iyice popülerleşip, iyice ilerledi o yüzden bende yapay zekanın meydana getirdiği eserler konusunu işleyeceğim. Yapay zeka kendi kendine bir şeyler yapıyor, suç durumları veya haksız fiilleri olabiliyor. Mesela Tesla’nın birine çarpması, navigasyonun yanlış yere yönlendirmesi bunlar suç mu olacak ya da tazminat kime yönlendirilecek? bu durumu önemsememiz lazım çünkü yapay zeka hayatın içinde kullanılıyor.” dedi.
Av. Ali Erşin, “Bir ürünün Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) bağlamında eser olabilmesi için öncelikle sahibinin hususiyetini taşıması ve bu hususiyetin insandan çıkması, ona özgü dokunuşlarının olması gerekiyor. İnsanın fikri çabasını, emeğini, sanatsal çabasını ortaya koyması lazım. Yine FSEK sayılabilmesi için FSEK madde dörtte sayılan eserleri sayması gerekir bunlar: Fotoğraf, mimari eserler, ilim ve edebiyat eseri, müzik vs.” şeklinde konuştu.
“Yazılımcının Yapay Zeka Üzerinde Hakkı Yok”
Erşin, “Yazılımcı yapay zekayı üretebilir yani yapay zekayı ürünü üretebilecek kapasiteye getirebilir. Yapay zeka bir fotoğraf veya slayt yaptığında bunu kendisi yapıyor, yazılımcıyla bağlantısı olmuyor. Yazılımcının burada bir hakkı yok. Yatırımcının hak sahibi olması görüşü ise yazılımcı olmuyorsa yatırımcı evleviyetle olamaz.” diyerek sözlerini bitirdi.
Yapay Zekadaki Gelişmelerin İş hukuku Bağlamında Değerlendirilmesi
“Hukukun niş alanlarında, entelektüel düzeyde diyebileceğimiz alanlarda çalışmalar yapmaya gayret ediyorum.” diyen Av. Oğuz Demir, yapay zeka kullanan iş verenlerin ya da şirketlerin sorumlulukları ve bu şirketlerde yapay zekanın kullanımı hakkında konuştu.
“ Yapay Zeka bunu mükemmel yapmıyor.”
Av. Alihan Kılıç, konuyla ilgili görüşlerini “Yapay zeka insan faaliyetlerini hızlı, verimli, performans arttırıcı şekilde yerine getirmeye çalışan sistemlere denir. Hepiniz fark etmişsinizdir bir makale yazmak istediğiniz zaman yapay zeka araçları bunu bir dakikada ya da daha kısa sürede yapabiliyor. Ben bir makale yazmaya kalksam belki iki üç saatimi alabiliyor. Peki yapay zeka bunu yüzde yüz doğru ve mükemmel mi yapıyor hayır değil. Yapay zekaya yazdırdığım makalenin üstüne değişiklikler yaparak gerekirse doktrinden belli içerikler alarak ortaya güzel şeyler çıkarabiliyorum. Bir şeyler yazacaksanız size de gerçekten öneriyorum.” şeklinde aktardı.
“Yapay zeka dediğimiz şey tamamen veri.”
Av. Adnan Şahan, yapay zeka ve veri üzerine konuştu. Şahan, “Veri; verinin toplanması, işlenmesi, çıktısının olmasıyla oluşur ve bu süreci yöneten şirketler vardır. Yapay zeka sadece sizin internette açık olarak paylaştığınız verileri kullanmıyor. Mesela Whatsapp’ta uçtan uca veriler var. İki kişinin konuştuğunu üçüncü kişi göremiyor. Yapay zeka, ChatGBT gibi uygulamalar aslında bazı araştırmacılara göre bunu ortadan kaldırmak istiyor ve tüm verilerin yapay zekada toplanarak bunun işlenerek sizin karşınıza çıkmasını sağlıyor. Yani yapay zeka sizin İnstagramda paylaştığınız fotoğrafları, herhangi bir yerde paylaştığınız verileri konusu olarak bünyesinde topluyor. Bazı uzmanlar yanlış verilerin gitmemesi için şunu yapıyor mesela sizin gördüğünüz alanlarda değil Chat botların gördüğü alanlarda başka hukuk bürosunda çalıştığımı belirtirsem yapay zeka bunu bu şekilde anlayıp yanlış bilgi verir, verilerimi gizleyebilirim.” dedi.
Eğitim Hiçbir Zaman Bu Kadar Akıllı Olmamıştı
Dr. Berker Kılıç; yapay zekanın bireylerin dilde hangi seviyede olduğunu anlayabileceğini, kişiselleştirilebileceğini, insanlarla bir arkadaş gibi konuşup sohbet edebileceğini, günlük motivasyon konuşmaları yapabileceğini ve kişileri yönlendirebileceğini söyleyerek yapay zeka platformunu tanıttı.
Etkinliğe katılan uzman isimler konuşmalarını yaptıktan sonra, Avukat Bilgisayar Yüksek Mühendisi Murat Osman Kandır ve Salih Tarhan Zoom bağlantısı ile konuya dair görüşlerini aktardı. Konuşmacılara plaketlerinin takdim edilmesiyle etkinlik sona erdi.