Haber: Özgür Recep Kocaoğlu
İstanbul – İÜ Haber Merkezi
İÜ Bilişim Kulübü tarafından düzenlenen TriO Blockchain Labs’ten Tahsin Büyükyavuz’un konuk olduğu Web3 ve Blokzincir konulu söyleşi İÜ Merkez Kütüphanesi’nde 29 Nisan Salı günü gerçekleşti.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi bünyesinde İÜ Bilişim Kulübü tarafından İÜ Merkez Kütüphanesi’nde düzenlenen Bilişim Sohbetleri’ne TriO Blockchain Labs’in kurucusu ve proje yöneticisi Tahsin Büyükyavuz konuk oldu. Büyükyavuz; Web teknolojileri, yapay zeka, blokzincir ve bilişim konularında bilgilerini aktardı.
Blokzincir ve Yapay Zeka
Yapay zekanın ortaya çıkması ve gelişmesinin sanal gerçeklik ile doğru gerçeklik arasında bir kayıp yaşatacağını söyleyen Büyükyavuz, blokzincir kullanılmazsa yaşanacak riskleri şu sözlerle anlattı:
“Yapay zeka sizin sesinizi kopyalayabilir, şarkı söyleyebilir, film yapıp filmin oyuncusunu taklit edebilir. Dijital olarak tanımladığınız her şey, sizin sesinizle yakınlarınızı arayıp para isteyerek dolandırıcılık bile yapabilir boyuta geldi. Eğer blokzincir kullanmazsak sesimizle, görüntümüzle E-Devlet hesabımıza bile girebilecek.”
Türkiye’nin İlk Dijital Para Altyapısı Geliştiriliyor

Büyükyavuz, paranın git gide dijitale kaydığını ve elle tutulan paranın yavaş yavaş kaybolduğunu “Bu dünyada para her zaman evrim geçirdi.” ifadesiyle aktardı. Paranın tarih boyunca değer kaybettiğini çünkü eritildiğinde elde bir şey kalmadığını “Önce değiş tokuş yapıyorduk. Sonra gümüşe ve altına döndük. Daha sonra sikke tarzı paraları gördük. Demir paralar gördük. Kağıt paralar kullanılmaya başlandı. En son kartlara ve dijitale geçildi.” örneğiyle savunan Büyükyavuz, dijital paranın diğer blokzincirler üzerinde çalışılan paralardan farkı olması gerekliliğine dikkat çekti.
TEKNOFEST’e geçtiğimiz yıl hem yapay zeka hem de blokzincir kategorilerinin eklendiğini hatırlatan Büyükyavuz, kurucusu olduğu şirket bünyesindeki stajyer ekip arkadaşlarının yarışmaya katılıp şampiyon olduklarını söyledi. Şampiyon olan çalışma arkadaşlarının şu anda Türkiye’nin ilk dijital cüzdan altyapı platformunu geliştirmek üzere çalıştıklarını paylaşan Büyükyavuz, bu sistemin dijital Türk lirası ve kripto lira için de kullanılacağı hakkında bilgi verdi.
Depremde Kesilen Telekom Yapıları Nasıl Kontrol Altına Alınabilir?
Geçtiğimiz hafta 23 Nisan günü, saat 12.49’da 6,2 büyüklüğünde meydana gelen İstanbul depreminde Telekom altyapısı çökmüş, İstanbullular bir süreliğine yakınlarına ulaşamamıştı. Bu konu hakkında merkez sistemde tüm ilçelerin tek bir kabloya bağlı olduğunu ve sistemin bunu kaldırmadığını söyleyen Büyükyavuz, yapılması gerekenin İstanbul’daki her ilçenin telekom altyapısı olması gerektiğini vurguladı. Büyükyavuz, her ilçeye ayrı altyapı mantığının blokzinciri mantığına örnek olduğunu anlattı.

Web Teknolojilerinin Birbirinden Farkı
Web3 teknolojisinin merkeziyetsiz internet teknolojileri olarak tanımlandığını açıklayan Büyükyavuz, Web3 teknolojisi sektöründe çalışanların da merkeziyetsiz olduğunu, farklı şehir ve ülkelerden çalışma modeline geçildiğini anlattı.
Büyükyavuz Web1, Web2 ve Web3 arasındaki farklara da değindi. Web1’e MSN; Web2’ye Facebook, Instagram, bankacılık gibi uygulamaları örnek veren Büyükyavuz, Web1’in kontrol edilemez olduğunu fakat Web2’nin tamamen kontrol altında olduğunu “Veri o kadar fazla ki Silikon Vadisi’ndeki merkezler bile yetmedi. Depolamak için başka bir yer açtılar; sizin Instagram’da attığınız mesajı, beğendiğiniz gönderiyi takip eden ve sosyolojik analiz yapan bir durum var. Özetle para ödemiyorsanız ürün sizsiniz.” diyerek aktardı.
Web1’in merkeziyetsiz ve Web2’nin merkezi olduğunu “Web2’de e-posta hesaplarınızla her yere tek tuşla bağlanabiliyorsunuz. Kimse şifresini bile bilmiyor. Her şey merkezi bir yapıya bağlandı.” örneğiyle açıklığa kavuşturan Büyükyavuz, Web3’te yapmaya çalıştıklarının tekrardan merkeziyetsize dönmek olduğunu açıkladı.
Büyükyavuz’dan Öğrencilere Tavsiyeler

Web3, blokzincir ve yapay zeka (AI) gibi teknolojilerin daha da gelişeceğine “Burası sığ bir su. Şu anda ufak ufak yüzüyoruz. Henüz su boyumuzu geçmedi.” sözleriyle dikkat çeken Büyükyavuz, “Kariyerinizde bazen doğru kişi, doğru zaman ve doğru yerin bir araya gelmesi gerekli.” cümlesini kullandı.
Yabancı dil öğrenmenin özellikle bilişim alanında oldukça önemli olduğunu belirten Büyükyavuz, yurt dışında çalışma konusunda “Elbette iş gereği yurt dışına çıkmanız gerekebilir fakat ben Türkiye’de bu alana ihtiyaç olduğunu görüyorum. Blokzincir alanında geliştirme yapan şirket sayısı oldukça az. Eğer giderseniz buradaki kullanıcıya, Türkiye’ye kim hizmet verecek?” diyerek görüşlerini belirtti.
İÜ Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi bünyesinde Bilişim Kulübü tarafından düzenlenen Bilişim Sohbetleri, Dr. Öğretim Üyesi Sezin Güleryüz Ergül’ün konuk Tahsin Büyükyavuz’a katılım sertifikası takdim etmesiyle sonlandı.