Muhabir: Eylül Otay
Fotoğraf: Nazlı Aygen
Editör: Hatice Beyza Çakmak
İstanbul- (İÜ Haber Merkezi)
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Işıklı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Kuantum Bilgisayarlar ve Yakın Teknolojik Gelecek” isimli söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide teknolojik devrimin habercisi olan kuantum bilgisayarlara dikkat çekildi.
İstanbul Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Yahya Güldiken’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde 8 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirildi.

Kuantum Bilgisayarlar Hayal Edebileceğimizden Hızlı
Prof. Dr. Şevki Işıklı, “Oyun oynarken, problem çözerken, laboratuvarda deneyler, araştırmalar yaparken bu bilgisayarların işlem kapasitesi ortaya çıkaracağımız ürünü önemli ölçüde belirliyor. Klasik algoritmayla çalışan bilgisayarla yapılamayacak işlemler kuantum algoritmayla çalışan bilgisayarlarla mümkün hale geliyor. Yıllarca uğraşacağımız şeyler için hız arttıkça zamandan kazanıyoruz” dedi.

Kuantum bilgisayarların gücüne dair Prof. Dr. Işıklı şunları söyledi:
“Kuantum bilgisayarlar kendi özdeş kopyalarını üreten işlemciler gibi sonsuz sayıda sanal işlemci üretebiliyor ve bu sayede şimdiye kadar çözülemez gözüyle baktığımız ya da çözmek için yıllarımızı harcamamız gereken sorunlara kısa yoldan bir çözüm getiriyor.”
Şevki Işıklı aynı zamanda kuantum bilgisayarlar sayesinde yaşamın kaynağı olan moleküler düzeyde canlılığın nasıl ortaya çıktığına, düşünce süreçlerimizle konuşmalarımızın nasıl paralel gittiğine, filozofların yüzyıllardır çözmeye çalıştığı felsefi sorunlara, demokrasinin, adaletin, sanatın, toplumun içinde bulunduğu bazı açmazlara kuantum algoritma ve kuantum bilgisayarlar sayesinde cevaplar bulunabileceğini ekledi.

Kuantum Hesaplama Canavarı Dijital Dünyayı Değiştirebilir
Işıklı, “Bilgisayarlarda, uydu sistemlerinde, bankalarda kullandığımız klasik şifreleri çözmek elimizdeki kaynaklarla yıllar hatta yüzyıllar alabilir. Bazı durumlarda bu şifreleri çözmeye imkânsız gözüyle bakarız fakat kuantum algoritma tabanlı kuantum hesaplama canavarı geldiğinde bu sorunlar ortadan kalkacak ve bu dijital dünyada bir güç değişimine yol açacak” ifadelerini kullandı.
Her şeyin dijitalleştiği bir çağda olduğumuza dikkat çeken Prof. Dr. Işıklı, kuantum teknolojisini üretemeyen ülkeler için bu sürecin bir yıkım olabileceğini vurguladı. Bu konuda çalışmalara devam edilmesi gerektiğini altını çizerek konuşmasını tamamladı.
