Nisan Bahar ÖZEL, Dicle GÜNGÖR
İstanbul Üniversitesi bünyesinde İÜ Tıp Fakültesi önderliğinde düzenlenen “Radyoloji’de Yapay Zeka Öncü Toplantısı” 27 Eylül Cuma günü İÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
İlk oturumun açılışını yapan Prof. Dr. Atadan Tunacı, konuşmasına toplantının gerçekleşmesine olanak sağlayan üniversite yönetimine ve firmalara teşekkürlerini sunarak başladı. Prof. Dr. Tunacı, “1895 yılında Wilhelm Röntgen, adını verdiği röntgen ışınlarını bulduktan 6 ay sonra, Yıldız Sarayı Askeri Hastanesi bahçesinde 5. Sınıf öğrencisi Esad Fevzi, Röntgen’in izinden gitmiş ve yaralı askerlerin kurşunlarının yerini tespit ederek tedavilerini kolaylaştırmıştı. Böylesine bir tarih bizi bu toplantıyı yapmaya teşvik etti” sözleriyle yeni neslin de yapay zeka alanına ilgisinin arttırılması gerektiğine vurgu yaparak bu organizasyonun çıkış noktasını dile getirdi. Prof. Dr. Tunacı “Roma şehri bir günde kurulmadı” diyerek büyük işleri başarmanın uzun bir yol olduğuna ve bu yolda hevesin, motivasyonun yitirilmemesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerini sonlandırdı.
Sözü, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Tıp Bilişim Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Dicle aldı. Aynı zamanda 1. Oturumun başkanı olan Prof. Dr. Dicle, “Radyoloji ve Yapay Zeka” temalı konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasına yapay zekanın son dönemlerde oldukça popülerleştiğini ve tüm alanlara etkisinin olduğunu belirten Prof. Dr. Dicle, yapay zekayı sorun çözmede makinelere sağlanan sınırlı bir bilinç olarak tanımladı. Konuşmasının devamında yapay zekanın insanları; distopik düşünen, yenilikçi düşünen, temkinli düşünen ve yararcı düşünen şeklinde böldüğünü, kendisinin ise yenilikçi düşünenler arasında olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Dicle “Bilginin çoğaldığı bu çağda radyoloji verilerinin fazlalığı yapay zekayı zorunlu kılıyor” sözleriyle yapay zekanın radyoloji alanındaki hızlı tarama ve karşılaştırma konusunda zaman kaybını önlediğinin altını çizdi.
“Geçmişten Günümüze Sağlıkta Yapay Zeka” başlıklı konuşmasını İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü’nden Dr. Öğr. Gör. Murat Gezer gerçekleştirdi. Uzman yapay zeka sistemlerinin insanların işsiz bırakmayacağını sadece çalışma şekillerini değiştireceğini vurgulayan Dr. Öğr. Gör. Gezer, “Yapay zekanın sağlık alanında şu günlerde en popüler olduğu konu robotik ameliyatlar” sözleriyle tıp alanındaki yapay zeka çalışmalarına dikkat çekti.
GE Healthcare Dijital Direktörü olan Rajat Karol, Gelişmekte Olan Pazarlar ve Afrika temalı konuşmasının ardından salondan gelen soruları cevaplandırdı. 1. Oturumun Başkanı Prof. Dr. Oğuz Dicle tarafından soruların cevaplandırılmasının devamında oturumu kapattı.