Haber: Şafak TANIR
Bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Anadolu Ajansı’nın 101. yıl dönümü. Anadolu Ajansı’nın kuruluş hikayesini öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…
İstanbul’un 16 Mart 1920’de resmen işgali ve Meclis-i Mebusan’ın kapanması üzerine Mustafa Kemal Paşa, Ankara’da toplanacak meclis için seçim yapılmasını bir yazı ile 19 Mart’ta illere ve komutanlıklara bildirdi.
Artık İstanbul’da kalınamayacağını gören bazı aydınlar da bir süredir milli mücadeleye katılmanın yollarını aramaktaydı. Bu gelişme, Anadolu Ajansı’nın kuruluşunu da sağlayacaktı.
Ankara’ya doğru yola çıkan iki ayrı kafilede yer alan Yunus Nadi Abalıoğlu ile Halide Edip Adıvar, 31 Mart’ta Geyve’de buluştular. Trenle yollarına devam eden iki aydın, Ankara’ya gider gitmez ilk iş olarak bir ajans teşkilatı kurulmasının gerekliliğini görüştüler.
Yunus Nadi ve Halide Edip, ajansın adını kararlaştırırken, ”Türk Ajansı”, ”Ankara Ajansı” ve ”Anadolu Ajansı” seçenekleri arasından Anadolu Ajansı’nda karar kıldılar.
Bu karardan sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî haber ajansı olan Anadolu Ajansı, Milli Mücadele’yi tek ve güçlü bir kanaldan hem yurda hem de dünyaya duyurma hedefiyle, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla, Halide Edip ve Yunus Nadi tarafından 6 Nisan 1920’de Ankara’da kuruldu.
Mustafa Kemal Paşa, milli mücadele ruhunu aşıladığı bütün yurda askeri ve sivil makamlara gönderdiği tarihi genelge ile Anadolu Ajansı’nın kuruluşunu duyurmakla kalmadı, girişilen mücadelenin iç ve dış kamuoyuna duyurulmasının önemine de işaret etti.
Kuruluşu tüm yurda duyurulan Anadolu Ajansı, Mustafa Kemal Paşa’nın karargâhı konumundaki Ziraat Mektebi’nde ayrılan bir odada çalışmalarını yürüttü.
Halide Edip’e, Ankara’ya geldiğinin beşinci günü karargâhta, dar ve uzun odalardan biri ayrıldı. Buranın eşyası; dosya rafları, sandalye, iki masa ve eski bir yazı makinesinden ibaretti.
Halide Edip, İngilizce gazetelerin siyasete ilişkin kısımlarını tercüme ediyor, Mustafa Kemal Paşa’nın kâtibi Hayati Bey’in getirdiği telgraflar arasından Anadolu Ajansı için gerekli parçaları kesiyor ve Mustafa Kemal’in diğer haberleşmelerine ilişkin yazıları hazırlıyordu.
Bu işlerde Halide Edip’e, Afganistan’dan gelen, bir parmağı olmasına karşın başarıyla yazı makinesi kullanabilen Abdurrahman adlı bir genç yardım ediyordu.
Atatürk’ün, yakın bir arkadaş grubunu, Anadolu Ajansı’nı Batılı anlamda bir haber ajansı kimliğine kavuşturmakla görevlendirmesiyle, 1 Mart 1925’te “Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi” kuruldu ve böylece özerk bir statü kazandı.
Anadolu Ajansı, Ziraat Mektebi’nden sonra, Öğretmen Okulu binasının bodrum katında yürüttüğü çalışmalarını, birkaç yer değiştirdikten sonra yurt içi ve yurt dışındaki çok sayıda büro ve bölge müdürlükleriyle, 1998 yılından bu yana Tandoğan’daki Genel Müdürlük binasında sürdürüyor.
18 Kasım 2012’de Anadolu Ajansı’nın Kahire merkezli Arapça Haberler Bölge Müdürlüğü açıldı.22 Ocak 2013’te Beyrut şubesi, 30 Mayıs 2013’te de Gazze şubesi açıldı.
Anadolu Ajansı günümüzde, Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Fransızca, İspanyolca, Kürtçe, Soranice, Farsça, Endonezce, Boşnakça, Arnavutça, Makedonca olmak üzere 13 dilde yayın yapmaktadır.
Daha fazla bilgi için; https://www.aa.com.tr/tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz