Muhabir: Nisa Güney
Editör: Ece Özdemir
İstanbul – (İÜ Haber Merkezi)
“Renklerin Yolculuğu” sergisi 125 fotoğrafın bir araya getirilmesiyle olușan, İzzet Keribar’ın eskiden nasıl olduğumuzu ve nasıl bir yerde yașadağımızı hatırlattığı, dünyayı anlamayı ve evrensel bir dil oluşturmayı amaçladığı renkli bir yolculuğa davet ediyor.
Küratör Demet Yıldız Dinçer, sanatçı İzzet Keribar’ın 1 milyon 500 bin fotoğraftan olușan arșivinden kapsamlı bir seçki yaptı. 6 bölümden oluşan serginin ilk bölümünde, sanatçının 1950’lerde hızla değișmekte olan İstanbul’un sokak hayatını ve Güney Kore’nin kent ve kırsal yașamını belgelediği fotoğraflar yer alıyor. Serginin ikinci bölümünü Keribar’ın 1980’lerden itibaren İstanbul’un farklı semtlerindeki günlük hayatı ölümsüzleştirdiği fotoğraflar oluștururken üçüncü ve dördüncü bölümleri sanatçının Türkiye ve diğer ülkelerde gerçekleștirmiș olduğu seyahatlerde fotoğrafladığı doğa ve kent manzaralarını konu ediniyor. Beşinci ve altıncı bölümler de ise sanatçının dünyanın çeşitli yerlerinde çektiği portreleri ve sanatçının yarı-soyut fotoğraflarına odaklanıyor.


“Keribar’ın bașarısı tek bir fotoğrafla meselenin özüne inmesidir.”
Dinçer, İzzet Keribar’ın fotoğraflarını sanatseverlerle buluştururken amaçladığı düşünceleri: “Keribar’ın başarısı, ışık, renk, şekil, biçim ve doku gibi unsurların hassas dengesiyle oluşturduğu kompozisyonları izleyicilere kolayca çekilmiş gibi hissettirmesi ve tek bir fotoğrafla meselenin özüne inmesidir. Çalışmalarıyla dünyayı anlamaya çalışırken, ortaya çıkardığı görüntülerle evrensel bir dil oluşturuyor. Kısacası, dünya değişmeden önce insanlığın ve onun yaşadığı çevrenin bir albümünü bir araya getirmeye gayret ediyor” diyerek ifade etti.


“Kariyerimin en anlamlı ve heyecan verici dönemlerinden birini yaşıyorum.”
Sergide bulunan fotoğrafların özelliklerini ve oluşturabilecek çağrışımlarından bahseden İzzet Keribar, “Her bir fotoğraf; anları, coğrafyaları, renkleri, duyguları ve farklı kültürel bağlamları bir araya getiriyor. Sergi, Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerine gerçekleştirdiğim seyahatler sırasında çektiğim, özellikle renk, ışık, şekil, doku ve kompozisyon gibi biçimsel özellikleriyle öne çıkan fotoğrafları içeriyor. Hem ülkemde hem de dünya genelinde çektiğim manzara, portre ve sokak fotoğrafları ile yarı-soyut grafik çalışmalarımdan oluşan 120’nin üzerindeki yapıtım aracılığıyla ziyaretçiler, sergiyi gezerken fotoğraflarımla karşılaşacak ve renklerin eşlik ettiği bir yolculuğa çıkacak” diye konuştu.
Sergide sanatçının Türkiye ve diğer ülkelerde yapmıș olduğu seyahatlerde çektiği manzara ve portre fotoğraflarından olușan eșsiz kareler yer alıyor. Sergi, 25 Mayıs 2025’e kadar İstanbul Modern’de görülebilir. Serginin biletlerine İstanbul Modern’in internet sitesinden ulașılabilir.
