Söyleşi: Yağmur Sertkaya
Kaset ve plakların popüler olduğu dönemlerde sektörde öne çıkan firmalardan biri olan Atlantis Müzik’in sahibi Tansel Tetik ile plaklar üzerine konuştuk.
Günümüz gençlerinin plaklar için kullandığı nostalji kavramı hakkında, “Nostalji, bizlerin plaklar için duymak istemediğimiz bir kelime,” diyerek söze başlayan Tansel Tetik, ”Plaklar sadece Türkiye ‘de böyle anılıyor, yurtdışında böyle değil, plaklar hep var olan tercih edilen bir yöntemdir.” dedi. Bunun Türkiye’de böyle bilinmesinin sebebinin, gençlerin konu hakkındaki bilgisizliği olduğunu belirten Tetik, ”Aslında yeni nesil sadece dinlemek için plak alıyor. Plaklar konusunda gençlerde büyük bir bilgi eksikliği var. Mesela, gramafonda plak çalan gençler var ve bu yanlış bir yöntem. Buna rağmen, 14-15 yaşındaki gençler bile plak alıp dinliyor, bizi ümitlendiren de budur.” ifadelerini kullanarak gençlerin zamanla plakların değerini anlayacağını vurguladı.
”Yatırım amaçlı alan insanlar da oldukça fazla”
“Eskiye göre plaklar günümüz teknolojisiyle çok daha dinlenebilir hale geldi.” diyen Tetik, 80’li yıllarda plak yapımı için kullanılan malzemenin iyi olmaması, kullanılmış plakların eritilip tekrardan kullanıma hazır hale getirilmesi vb. sebeplerden ses kalitesinin epey kötü olduğunu, günümüzde ise bunlara daha çok dikkat edildiğini ve geçmişe göre daha iyi verim alındığını ifade etti.
Günümüzde diğer müzik dinleme yöntemleri daha ulaşılabilir ve daha kolay kullanıma sahipken, plakları değerli kılanın ne olduğu sorusuna, ”Plakların doğala en yakın sesi vermesi, müzik konusunda pek çok kişinin koleksiyon merakı olması ve insanların duydukları sesi görmekle ona dokunmak isteği, plakları diğer yöntemlere göre daha farklı ve değerli kılıyor.” şeklinde cevap veren Tetik, ”Plakları sadece dinlemek için değil, günümüzde daha çok tercih edildiğinden yatırım amaçlı alan insanlar da oldukça fazla. Eğer plak yeni çıktıysa, yatırım amaçlı en az 10 tane alan müşterilerimiz oluyor. Mesela Mor ve Ötesi’nin Dünya Yalan Söylüyor albümü yatırım amaçlı oldukça satın alınan bir albüm.” ifadelerini kullandı.
Plak satıcılığına Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrenciyken başladı
Geçmişten günümüze en çok satan albümlerinin yerli ve yabancı olarak, Cem Karaca, Erkin Koray, Sezen Aksu, Pink Floyd ve Beatles’ın albümleri olduğunu belirten Tansel Tetik, plak satıcılığına Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrenciyken Beyazıt Meydanı’nda açtığı küçük kaset tezgahıyla başladığını, zamanla Beyazıt’ın entelektüel havasının kaybolduğu için arkadaşının tavsiyesiyle ilk kez Kadıköy’e gittiğini söyledi.
Tetik halen, Kadıköy’de Akmar Pasajı’ndaki ilk dükkanı olan Atlantis Müzik’te CD, kaset ve plaklarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.