Haber: Tolga Algül, Esen Dolma, Melis Özyurt
Kamera: Tolga Algül, İlayda Kökver
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Vezneciler Metro İstasyonu’yla özdeşleşen kedi ‘Patates’, 19 Kasım 2022 gecesi saldırıya uğradı. Bir bacağı ampute edilmesine rağmen kurtarılamayan Patates’i İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İÜHF) Hayvan Hakları Kulübü üyeleri anlattı.
Solunum Apsesi Sonucu Hayatını Kaybetti
Geçtiğimiz günlerde İstanbul’daki Vezneciler Metro Durağı’yla özdeşleşen kedi ‘Patates’ten acı haber geldi. 19 Kasım gecesi Pitbull tarafından uğradığı saldırı sonucu ağır yaralanan Patates’in bir bacağı ampute edilmişti. Ancak yoğun bakım servisinde tedavisi devam eden Patates, aniden gelişen solunum apnesi sonucu hayatını kaybetti. ‘Metro Minnağı’ olarak bilinen Patates’in ölüm haberini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İÜHF) Hayvan Hakları Kulübü Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.
Hukuk Fakültesi Bahçesine Defnedildi
İÜ Hukuk Fakültesi bahçesine defnedilen Patates, Türkiye’de son günlerde yaşam hakkı hiçe sayılan hayvanlardan sadece biri. İÜ Hukuk Fakültesi Hayvan Hakları Kulübü ise uzun zamandır Patates gibi birçok sokak hayvanını tedavi ettiriyor, besliyor ve tüylü dostlarımıza sıcak bir yuva bulmak için çabalıyor. İÜHF Hayvan Hakları Kulübü Yönetim Kurulu’ndan Sosyal Medya Koordinatörü Bengisu Yağızoğlu, Dağıtım Koordinatörü Yaren Naz Arslan ve Tedavi Koordinatörü Hilal Fidan Çoban, Patates’in bulunması, tedavisi ve dava sürecini anlattılar.
“Hemen Fatih Belediyesi ile iletişime geçtik”
Patates’in yaralandığı haberini alır almaz Fatih Belediyesi ile iletişime geçtiklerini söyleyen Bengisu Yağızoğlu, süreci şöyle anlatıyor: “Kendi aramızda organize olup Patates’in alınması ve diğer veterinere götürülmesiyle alakalı harekete geçtik. Yaren sabah ilk iş Yedikule’deydi. Bir taraftan nerede olduğunu bilmediğimiz, bir taraftan da sosyal medyada bilgi kirliliği çok fazla olduğu için başka bir yerde olma ihtimali de vardı. Hilal de orada bekledi. Yedikule’de çıktı. Yaren hemen aldı ve veterinere götürdük.” Henüz yoldayken veterinerle görüşmeye başladıklarını belirten Yağızoğlu, Patates’in ilk bulunduğu akşam yapılan Twitter paylaşımından bahsederek, “O paylaşımın altına bizim ilgilendiğimiz yazıldı ve ondan sonra sürecin takibi de bizim hesabımız üzerinden devam etti” diyor.
Patates’e bir Pitbull’un saldırdığını belirten Yağızoğlu, çok tartışılan saldırgan köpekler mevzusu ile ilgili ise “Olayı öğrendiğimizde ilk isteğimiz zanlının bulunması ve elindeki Pitbull’un ondan kurtarılmasıydı. Biz burada hiçbir zaman Pitbull’u suçlamadık” diyor ve dava sürecini anlatıyor: “Kulübümüzün eski emektarlarından, üniversitemiz mezunu bir avukatımızla iletişime geçtik. Kendisi bize seve seve yardımcı olacağını söyledi. Hemen şikâyet dilekçesini yazdı. Soruşturma başladı, kamera kayıtlarıyla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Bize yardımcı başka birkaç avukat daha var. Bununla birlikte Patates’i bulan güvenlik görevlileriyle de iletişime geçtik. Süreç devam ediyor.”
“Rengi, şekli, kilosundan ‘Patates’ aklıma geldi”
Patates’in ismini de kulüp üyelerinden Yaren Naz Arslan koymuş. Arslan, isim koyma hikayesini “Veterinerde kayda geçmesi gerekiyordu. Renginden, şeklinden, kilosundan ‘Patates’ ismi aklıma geldi” sözleriyle anlatıyor ve ekliyor: “Patates’i Yedikule’den alıp veterine kendi ellerimle götürdüm. Sonrasında onu görememek beni çok üzdü. İyileşeceği konusunda çok umutluyduk hepimiz. Kaybettik.”
Patates’in takip ve tedavi sürecinde en çok zorlandıkları konuyu ise Yağızoğlu şöyle anlatıyor: “Bir kamuoyu oluştuğu için sosyal medya üzerinden bilen bilmeyen, gören görmeyen herkese cevap vermek biraz zorladı. Ne olduğunu bilmeden direkt yargılamaya başlayanlar oldu. Bize destek olmayı tercih etmeyenler oldu. Aslında onlar da bizi hem biraz demoralize ederken hem de işleri bizim için zorlaştırmış oldular.”
232 Gönüllüsü Var
İÜHF Hayvan Hakları Kulübü Patates gibi kampüsteki sayısız kedi ve köpeğin hem tedavisiyle hem de beslenmesiyle ilgileniyor. Düzenli şekilde mama dağıtımı yapan kulüp, hasta bir kedi bulduklarında, grupları üzerinden iletişime geçip onun tedavi edilmesi ve daha sonra kısırlaştırılıp sahiplendirilmesi süreçlerini de takip ediyor. Hilal Fidan Çoban’ın aktardığına göre, kulüp 232 üye, 11 yönetim kurulu üyesi ve 5 tane de departmandan oluşuyor.
Kulüp 5 Departmandan Oluşuyor
Sosyal medya departmanı yapılacak paylaşımlar ve çekimler gibi konularla ilgileniyor. Mama dağıtım departmanı kampüste düzenli bir şekilde mama dağıtımı yapılmasını koordine ediyor. Tedavi departmanı hasta hayvanların alınıp veterinere götürülmesi ve veterinerdeki takip süreçleriyle ilgileniyor. Sponsorluk departmanı gerek mama gerek tedavi masrafları konusunda sponsor bulmak için uğraşıyor. Organizasyon departmanı ise hem kulüpteki aktifliği artırmak hem de gelir elde etmek için çeşitli organizasyonlar düzenliyor.
“Öncelikli amacımız hayvan sevgisi aşılamak”
Tedavisi uzun sürecek olanları sahiplendirmekte zorlandıklarını söyleyen Arslan’ın tek istediği sokak hayvanlarına şefkat göstermeleri. Yağızoğlu ise kampüsteki hayvanların bakımını yapmaya gelecekte de devam edeceklerini söyleyerek, “Öncelikli amacımız daha çok insanı bilinçlendirerek hayvan sevgisi aşılamak. İnsanları, onların bize bir zararı olmadığına, aksine bize iyi geldiklerine inandırmak istiyoruz. Onların burada daha mutlu, daha güvenli yaşamaları için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz” diyor.