Muhabir: Medine Yavuz
Editör: Kaan Ağırsoy
İstanbul- (İÜ Haber Merkezi)
Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Fuat Güder, vertigonun başın ya da etrafın dönüyormuş gibi bazen de sallanıyormuş gibi hissin ortaya çıkmasının bir vertigo şikayeti olarak değerlendirildiğini fakat bu şikayetin bir hastalık olarak değil semptom olarak kabul edildiğini söyledi.
“Vertigo Tam Geçmez, Zaman Zaman Tekrarlayabilir”
Beyinde oluşan vertigonun santral vertigo, kulakta oluşan vertigonun periferik vertigo olarak adlandırıldığını belirten Dr. Fuat Güder, ayrıca beyinde oluşan vertigonun daha önemli olduğunu, bu durumda hastaların beyin cerrahı veya nörolojiye görünmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kulaktaki vertigo oluşumuyla sözlerine devam eden Güder: “Kulakta oluşan vertigonun iki tane oluş yeri vardır: Bunların bir tanesi daha az sık olan salyangoz denilen duyma bölümünde oluşan vertigolardır. Diğeri ise yarım daire kanallarında denge bölümünde oluşan vertigolardır. Daha çoğu yarım daire kanallarındaki denge bölümünde oluşan vertigolardır.” şeklinde konuştu. Salyangozdan oluşan hastalıkların başında Meniere hastalığının da önemini vurgulayan Fuat Güder, bu hastalığın tam geçen bir hastalık olmadığını ve zaman zaman tekrarlayabildiğini aktardı. Meniere hastalarına diyet listesi verildiğini ve bunlara uyulması gerektiğini belirtti. Özellikle tuz, kahve, çikolata, kuruyemiş, ekmek gibi gıdaların tehlike arz ettiğini; sütün içilebileceğini ama sütün mayalandığında peynir ya da yoğurt şeklindetüketilmesinden uzak durulması gerektiğini vurguladı.
“Stres, Yorgunluk Kristal Oynamasını Tetikler”
Op. Dr. Fuat Güder, yarım daire kanalındaki denge bölümünde oluşan vertigoda en sık rastlananın kristal oynaması olduğunu söyledi. Kristal oynamasının sebeplerini sıralayan Dr.Fuat Güder, Kafa travması başta olmak üzere üzüntü, sıkıntı, stres, yorgunluk gibi durumların kristal oynamasını tetiklediğine dikkat çekti.
Bunun dışında da vestibüler nöritten bahseden Fuat Güder: “Yine bu denge merkezinden oluşan vestibüler nörit denilen oradaki sinir iltihabı yıpranmasıyla ortaya çıkan bir vertigo var. Öyle olan hastalara da ilaç tedavisi uygulanır.” ifadelerinde bulundu. Güder,” Sağ kulakta üç tane kanal, sol kulakta üç tane kanal var. Her bir kanalın manevrası farklı. Hangi kanalda problem varsa ona yönelik manevra uygulanıyor. İşte bunlar: Epley manevrası, dix-hallpike, barbecue manevrası gibi manevralardır.” diyerek sözlerine ilavede bulundu.
“Zamanında Tanı Mutlaka Düzeltir”
Anlattığı hastalıkların; beyinden, salyangozdan ya da yarım daire kanallarından kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için birtakım testlerin uygulandığını belirten Dr. Güder,“Bunlardan bir tanesi denge testi. Manevra koltuğunda kişi sabitlenir ve sadece koltuğu çevirerek bu kristallerin oynayıp oynamadığına bakılır. Oynarsa hemen akabininde de tedavisi uygulanır.” ifadelerine yer verdi.
Vertigoya iyi ve zamanında tanı konulursa mutlaka düzeleceğinin altını çizen Op. Dr. Fuat Güder; sıkıntı ve stresten uzak durmayı, sağlıklı beslenmeyi, bol sıvı almayı ve ani hareketlerden kaçınmayı şiddetle tavsiye ederek sözlerini noktaladı.