Beyza Nur KIZILDEMİR
“Çanakkale’den 15 Temmuz’a” başlığı altında gerçekleştirilen etkinlik, 16 Mart’ta İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda yapıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonrasında açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “18 Mart Zaferi bizim için bir gurur kaynağıdır; bunun yanı sıra tüm dünyaya ‘Çanakkale ruhu’ gibi güçlü bir duygu öğretilmiştir” dedi. “Bu kutlu zaferin bir benzerini de 15 Temmuz’da görebiliyoruz” diyen Prof. Dr. Ak, İstanbul Üniversitesi’nin de söz konusu olayların hemen akabinde kurumsal görüşünü yansıtan bir mesaj yayımlamada tereddüt etmediğini vurguladı. “Nasıl ki Çanakkale’de düşmanı şaşırtmayı başardıysak aynı durum 15 Temmuz’da da zuhur etmiştir” diyen Prof. Dr. Ak, Çanakkale ve 15 Temmuz olaylarının; sebepleri, oluşumu ve üstesinden gelinme şekli olarak benzerliklerine dikkat çekti.
Prof. Dr. Ak, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Ağlayanının bile bahtiyar olduğu bir şehrin sakinleriyiz ve bu şehrin bize yüklediği sorumlulukların farkında olarak hareket ediyoruz. Bu bilinçte olduğumuz müddetçe ülkemiz, önündeki tüm engelleri aşacaktır. Allah bizlere hep refah içerisinde mesut günler nasip etsin.”
Prof. Dr. Ak’ın konuşmasının ardından gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi üstlenirken, konuşmacılar ise; İl Kültür ve Turizm Bakanı Dr. Coşkun Yılmaz, İÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Eski Müdürü Prof. Dr. Cezmi Eraslan, 15 Temmuz Gazileri Platformu Başkanı Erol Bulut ve 15 Temmuz Gazisi Enes Babacan oldu.
Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Develi, “Türk milleti Çanakkale’de, uluslararası emperyalizme karşı ciddi bir direniş göstermiş ve bu savaştan -toplantının sloganında da belirtildiği gibi- azmiyle, sebatıyla, sabrı sayesinde başarıyla ayrılmıştır” diyerek sözü Dr. Yılmaz’a bıraktı. Birlik beraberliğin ve paylaşmanın önemine vurgu yapan Dr. Yılmaz, “Mesele şudur; geçmişin ya da yaşanmışın destanı, özgü düzmek değildir. Olanlara, ‘olacaklığı’ dikkate alarak bir ibret nazarında bakabilmektir” dedi.
Dr. Yılmaz’ın ardından kısa bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Eraslan, Çanakkale Zaferi’ni tarihi açıdan fotoğraflarla inceledi. “Çanakkale, bir asır önceki beka mücadelemizdeki en büyük başarıdır” diyen Prof. Dr. Eraslan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “15 Temmuz olayları ise 29 Ekim ve 23 Nisan’da temeli atılan Cumhuriyet’in ‘ideal’e ulaştığının da kanıtıdır.”
Prof. Dr. Eraslan’ın sunumunun ardından Erol Bulut ve Enes Babacan da günün anlam ve önemine dair duygularını dile getiren konuşmalarında tüm gazi ve şehitlerimize temennilerini ve dualarını ilettiler.
Programın sonunda panelistlere hediyeleri takdim edildi. Ardından Çanakkale Savaşı’nda askerlerimizin içtiği çorbanın –temsili olarak- ikramı yapıldı.
Çorba ikramından sonra Prof. Dr. Ak, 15 Temmuz akşamını yansıtan simülasyonu test etti.