Merve TOKAZ, Murat KASAP
Fotoğraf- Süleyman KARSANBAY, Hüseyin ESKİN
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Araştırma Merkezi bünyesinde, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, Yalova Üniversitesi ve 65+ Yaşlı Hakları Derneği iş birliği ile düzenlenen “Yaşlılık Atölyesi” 2018 Programı, 1-2 Ekim 2018 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılış konuşmaları İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi, Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı ve Sosyoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Coşkun tarafından yapıldı. İlk gün atölye kapsamında “Yaşlılık ve Teknoloji” ile “Yaşlılık ve Sağlık” panelleri gerçekleştirildi.
Etkinliğin ikinci gününde ise “Yaşlılık ve Göç” isimli panelin açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, az da olsa yaşlıların da göç etmesine karşın göç edenlerin büyük bölümünün gençler olduğunu belirtti.
Göç ve yaşlılık ilişkisinin kişilere iki kat yükümlülük kattığını belirten Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sevim Atilla Demir, “Yaş yükseldikçe göç etme yüzdesi düşüyor. Suriye’den gelen göçmenler buna en büyük örnek. Günümüzde yaşanan göçlerde yaşlıların yaşadığı psikolojik sorunların çözülebilmesi için geçmişte yaşanan göç deneyimleri incelenebilir ve göçmen gruplara yönelik çalışmalar yapılabilir” diyerek sözlerini tamamladı.
“Türkiye’de yaşlı göçün sebeplerinden biri de bireyin ihtiyaçlarına tam olarak cevap bulamamasıdır” diyerek konunun başka bir boyutuna dikkat çeken Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Danış konuşmasında özellikle “yaşam tarzı göçüne” vurgu yaparak dinleyicilerle konuya dair yaşanmış hikayeleri paylaştı.
Verilen kısa aranın ardından konuşmanın ikinci yarısı Marmara Belediyeler Birliğinden Dr. Cemil Arslan’ın moderatörlüğünde başladı. Çeşitli belediyelerden ve sivil toplum kuruluşlarından gelen temsilcilerin söz aldığı panelde yaşlılığa dair TÜİK’in demografik göstergeleri, yaşlı bakım hizmetlerinde mesleki eğitimin önemi, yaşlılara yönelik gerçekleştirilen farkındalık projeleri gibi konu başlıkları ele alındı. Yapılan oturumların ardından atölye sona erdi.