Merve TOKAZ, Özge KONDAKÇI
Fotoğraf-Hüseyin ESKİN, Celil KURŞUN
İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu, 1 Kasım Perşembe günü Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.
Dört oturumda gerçekleştirilen 6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Köse’nin açılış konuşması ile başladı. İlk kez 2003 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Matbaacılık Teknolojisi Sempozyumu’nun bu yıl altıncısını gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Köse, sempozyumun sürdürülebilmiş olmasından onur duyduğunu ifade etti.
Ardından, Basım Sanayi Eğitim Vakfı Başkanı Saadettin Kaşıkırık konuşmasına başladı. İki yıl önceki sempozyuma da katılmış olduğunu belirten Kaşıkırık, dijitalin son derece sektörün içine girdiğini, teknolojideki değişimlerin her geçen gün büyüme kazanarak ilerlemekte olduğunu ifade etti. Kaşırık, sözlerini “Teknolojide değişmeyecek tek şey değişimin kendisidir” diyerek noktaladı.
Sempozyum, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın konuşmasıyla devam etti. Türkiye’nin gelişme ısrarı olan, her ayı, her yılı bir öncekinden ileri olan, bulunduğu coğrafyanın imkânları ve dünyadaki koşullar dolayısıyla her zaman yeni alanların sunulduğu şanslı bir ülke olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, “Çalışan insanlara ve tabii ki eğitimli insanlara ihtiyacımız var. Bu yüzden sektörle bir arada çalışma kültürünü önemseyen bir kurumuz” dedi.
Son olarak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, “Söz uçar, yazı kalır” diyerek konuşmasına başladı. Kendisinin de cerrah olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, bu alanın da teknolojinin bir parçası olduğuna vurgu yaptı.
Sempozyum kapsamında, Rektörlük Binası’nda karma sergi açılışı yapıldı. Kurdele kesiminin ardından sergi gezildi.
Matbaada Dijital Fırsatlar
Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma oturumlarla devam edildi. “Dijital Teknolojiler” başlıklı birinci oturum, Mehmet Akif Tatlısu moderatörlüğünde başladı. İlk olarak Minako Eurasia’dan Arjen Evertse “Matbaada Dijital Fırsatlar” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Oturum, HLM Koçluk ve Danışmanlık Şirketi Kurucusu H. Kayhan Gürhan, “Bugünden İleri Gitmek” başlıklı sunumu ile devam etti. Gürhan, “Teknolojiye yatırım yapmak değişim için atmamız gereken en önemli adımlardan biri olmalı” sözleriyle sunumunu tamamladı.
Sempozyumun ikinci oturumu Prof. Dr. Nergis Günsenin moderatörlüğünde başladı. İlk olarak IMI Europe’dan Tim Phillips “Inkjet Uygulamaları ve Pazar Gelişimleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ardından ikinci konuşmacı olarak sunumuna başlayan InPrint Show’dan Marcus Timson, “Endüstriyel Injekt 2.0, Bir Üst Seviyeye Yükselme” konulu sunumunu katılımcılarla paylaştı.
Verilen aranın ardında sempozyumun üçüncü oturumu Elektroser AŞ’den Öncü Güyer ile başladı. “Değişim İçin Değişin” başlıklı sunumda Güyer, “Son yirmi yılda insanların hayatına dokunan her şey değişti” diyerek dünyada dijitalleşebilen her şeyin dijitalleşeceğinin altını çizdi. Sempozyumun son konuşmacısı olarak, Fujifilm Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Uzmanı Kerem Ege, “Inkjet Baskı Teknolojileri ile Matbaanızı Nasıl Daha Rekabetçi ve Kârlı Bir Hale Getirebilirsiniz?” sunumunu gerçekleştirdi. Yanlış finans yatırımının verimlilik üzerine etkisinin çok büyük olduğunu ifade eden Ege, “Nasıl kazanırsanız aynı şekilde kaybediyorsunuz” dedi.
Sempozyumun son oturumu, Mehmet Akif Tatlısu başkanlığında “Soru-Cevap ve Kapanış̧” ile yapıldı. Sempozyumda konuşmacı olarak yer alan katılımcılara plaketlerinin takdim edilmesi ile birlikte İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen sempozyum sona erdi. 6. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu 2-3 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam edecek.