Çarşamba, Aralık 24, 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa İstanbul Üniversitesi

“Abdülhamid Han İslam Dünyasında Aktif Olmayı Kendisine Şiar Edindi”

İLETİM Tarafından İLETİM
16 Şubat 2018
içinde İstanbul Üniversitesi
0
“Abdülhamid Han İslam Dünyasında Aktif Olmayı Kendisine Şiar Edindi”
0
PAYLAŞIM
51
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Beyza Nur KIZILDEMİR, Neslihan KALKAN, Murat KASAP

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleşen Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid konferansı, 9 Şubat’ta İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.

İlgili Haberler

Gazze Soykırımı ve Medyanın Rolü İstanbul Üniversitesi’nde Ele Alındı

Gazze Soykırımı ve Medyanın Rolü İstanbul Üniversitesi’nde Ele Alındı

24 Aralık 2025
“İletişim Pusulası: Sektöre Yön Verenler” Atölyesinin İkinci Oturumu Gerçekleştirildi

“İletişim Pusulası: Sektöre Yön Verenler” Atölyesinin İkinci Oturumu Gerçekleştirildi

24 Aralık 2025

Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan TC Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş,  “Bizim için tarih, sadece hikâye olarak okunan bir şey değildir; tarih, ders almak için o gün yaşanan olaylardan bugüne ibret çıkarmak için ve bu ibretler çerçevesinde bugünü daha iyi anlamak ve yarına daha iyi hazırlanmak için okumamız gereken bir alandır” dedi.

_DSC0007

Birbirine Benzer İki Dönemi Çok İyi Anlamak Zorundayız

Sultan Abdülhamid Han döneminin, yaşanan olayların çokluğu sebebiyle detaylı incelemelere elverişli olduğunu belirten Prof. Dr. Kurtulmuş, Sultan Abdülhamid Han’ın yaşadığı dönem ile aşağı yukarı bu dönem arasında olağanüstü yüksek düzeyde benzerlikler var olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Kurtulmuş, konferansa katılım sayısının yoğunluğuna dikkat çekti ve teşekkürlerini ileterek sözlerini noktaladı.

Prof. Dr. Kurtulmuş’un ardından kürsüye konuşmasını yapmak üzere Prof. Dr. İlber Ortaylı çıktı. Prof. Dr. Ortaylı, “Türkiye toplumu, İkinci Abdülhamid Han dönemini değerlendirmede geç kalmıştır” diyerek Abdülhamid Han’a karşı bir önyargı oluşturulduğunu vurguladı. Sultan Abdülhamid’in aile kökenine ve yaşam tarzına değinen Prof. Dr. Ortaylı, o dönemin birtakım detaylarını da anlattı. Birinci Meşrutiyet ile İkinci Meşrutiyet dönemlerine karşılaştırmalı olarak değinen Prof. Dr. Ortaylı, Sultan Abdülhamid devrinin hemen öncesindeki Osmanlı profilinden de örneklerle söz etti.

_DSC0042

“Sultan Abdülhamid Devrine Toprak Kaybederek Girdik”

Prof. Dr. Ortaylı, iç ve dış diplomasinin önemine değinerek, “Sultan Abdülhamid devrine, topraklarımızın çok önemli, bereketli kısımlarını kaybederek girdik. Eğer Sultan Abdülhamit tipinde bir iç politikacı, bir iç diplomat olsa belki bu gün bir takım problemleri çözülmüş olarak bulurduk” ifadelerini kullandı. Sultan Abdülhamid’in bazı konularda son derece yatıştırıcı ve olayları önceden gören bir tarafının olduğunu, bir tarafıyla da yapacak bir şeyinin olmadığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ortaylı,  “Çünkü Türkiye’nin aydın sınıflarının maalesef yetişme tarzları ve bilgileri gelişen dünyanın problemlerini kavrayacak durumda değildi” şeklinde konuştu.

Sözlerine II. Abdülhamid Han’ın İslam dünyasında aktif olmayı kendisine şiar edindiğini söyleyerek devam eden Prof. Dr. Ortaylı, Türkiye dışındaki Müslümanların yetiştirilmesinde çok büyük katkıları olduğuna da vurgu yaptı. Prof. Dr. Ortaylı, “Abdülhamid Han, Avrupa yaşamı ve stilini çok iyi takip eden birisidir ve eğitime çok önem verirdi ” ifadeleri ile sözlerini noktaladı.

Konferans, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un, Prof. Dr.Ortaylı’ya hediye takdiminin ardından sona erdi.


Etiket: Prof. Dr. OrtaylıSultan AbdülhamidTC Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş
Önceki Gönderi

İÜ İletişim Fakültesi Dekanlığı Devir Teslim Töreni Gerçekleştirildi

Sonraki Gönderi

Elif Dağdeviren ile “Bir Kadın Olarak Seri Girişimcilik” Söyleşisi Yapıldı

Sonraki Gönderi
Elif Dağdeviren ile “Bir Kadın Olarak Seri Girişimcilik” Söyleşisi Yapıldı

Elif Dağdeviren ile “Bir Kadın Olarak Seri Girişimcilik” Söyleşisi Yapıldı

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

Atatürk basketbol berk balcı bilim deprem ece özdemir edebiyat fakültesi ekonomi erasmus film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kültür kültür sanat medya melek öztürk mesut aytekin Nazlı Aygen prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo radyo iletişim sanat sağlık sena sandıkçı sergi sinema sosyal medya spor teknoloji TRT yapay zeka ömer iğrek özgür recep kocaoğlu İletişim Fakültesi

Son Haberler

  • Gazze Soykırımı ve Medyanın Rolü İstanbul Üniversitesi’nde Ele Alındı
  • “İletişim Pusulası: Sektöre Yön Verenler” Atölyesinin İkinci Oturumu Gerçekleştirildi
  • Gökdelenlerin Gölgesinde Yaşayan Tarih: Feriköy Spor Kulübü

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022