Beyza Nur KIZILDEMİR
İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) ‘nin bahar dönemi seminerleri kapsamında düzenlediği ilk etkinlik “Türkiye’de Lepra Mücadelesi ve Türkan Saylan’ın Kazandırdıkları” 14 Şubat’ta gerçekleştirildi.
İÜ İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda gerçekleştirilen seminerin sunumu Cüzzamla Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel tarafından yapıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını ise İÜ ENUYGAR Merkez Müdürü Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın üstlendi. Prof. Dr. Aydın, İÜ ENUYGAR’ın faaliyetlerine ve amaçlarına kısaca değindi. 15“Bu seminerde lepra mücadelesini hem birinci elden dinleme fırsatı elde etmiş olacağız hem de Prof. Dr.Türkan Saylan’ı minnetle anarken bu konuda topluma kazandırdıklarını hep birlikte görmüş olacağız” dedi.
Prof. Dr. Yüksel ise konuşmasına lepra hastalığının ne olduğu ile ilgili bilgi vererek başladı. Hastalığı bulan ilk kişinin 1874 yılında Dr. Armeuer Hansen olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, hastalıkla ilgili birtakım önyargıların olduğunu kaydetti. Lepranın bağışıklık sistemi ile alakalı bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Yüksel, “Lepra yalnızca insanlar arasında nefes alıp verirken geçebilir, bunun için de kişinin bağışıklık sisteminde zayıflık olması gerekir” dedi.
“Döküntülerin Lepra Olması İçin Duyu Kaybı Olması Gerekir”
Lepranın kendisini hemen göstermediğini ve genelde 2-5 yıl arasında bazen de 30 yılı bulabilecek bir zaman diliminde –kuluçka dönemi- hastalığın ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Yüksel, hastalığın ilk belirtilerini görsellerle destekleyerek açıkladı. Lepranın tespitinin oldukça kolay olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, neredeyse tek bir kriterin yeterli olacağını şu şekilde belirtti: “Döküntülerin lepra olması için duyu kaybı olması gerekir.”
Prof. Dr. Yüksel ayrıca tedavi sürecinden ve bu süreçte hastaya verilen ilaçlardan da söz etti. “Lepra bildirilmesi gereken bir hastalık” diyen Prof. Dr. Yüksel, dünyada lepra hastası sayısının oldukça azaldığını Türkiye’de ise neredeyse hiç kalmadığını söyledi. Hastalıkla ilgili gerekli bilgilendirmelerin ardından Prof. Dr. Türkan Saylan’ın hayatına da değinen Prof. Dr. Yüksel, onun yaptığı çeşitli çalışmaları ve girişimleri anlattı.
“Lepra Sosyal Bir Hastalıktır”
Lepra hastanesine ve hastaların ilk ve son hallerine ait görsellerle desteklediği sunumunu günümüzde hastalığın durumuna ilişkin sayısal verilerle taçlandıran Prof. Dr. Yüksel, “Lepra sosyal bir hastalıktır” diyerek sözlerini noktaladı.
Prof. Dr. Yüksel’e seminer sonrasında Prof. Dr. Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.