Hande Nur OCAK
Fotoğraf – Emine Özge KONDAKÇI
Türkiye’nin ilk eczacılık tarihi müzesi “Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi” 27 Şubat’ta İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde açıldı.
Prof. Dr. Turhan Baytop tarafından 1960 yılında kurulan müze, 1999 İstanbul depreminde hasar gören Eczacılık Fakültesi binası güçlendirme için boşaltılırken, müzenin eşyaları Prof. Dr. Afife Mat tarafından arşiv binasında koruma altına alındı. Eczacılık Fakültesi tarihi binası Keçecizade Fuat Paşa Konağı’nın Dekanlık yanındaki iki salonuna yerleştirilen tıbbi malzemeler, gelecek nesillere kalabilmesi ve araştırmalara olanak sağlaması için sergilenmeye başlandı.
Müzenin açılışında söz alan İÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Cevher, “Müzenin çekirdeğini Turhan Baytop’ un kişisel koleksiyonu oluşturmuş, daha sonra eczacıların ve hekimlerin bağışladığı eşyalar ile müzemiz zenginleştirilmiştir” dedi. Topkapı Sarayı Müze Müdürü Hayrullah Örs tarafından, müzenin geliştirilmesi amacıyla Hekimbaşı odasındaki bir takım malzemelerin de müzeye devredildiğini söyleyen Prof. Dr. Cevher, “Müzemiz Türkiye’de eczanelerin, eczacılık eğitiminin ve ilaç endüstrisinin tarihine ışık tutan çok değerli kaynaklar içermektedir. Bu önemli koleksiyonun korunması ve meslek tarihimiz ile ilgili araştırmalara olanak sağlaması amacıyla ‘İhtisas Müzesi’ olarak tescil edilmek üzere Kültür Bakanlığı’na başvuru yapılmış ve onaylanmıştır” dedi.
Müzede, Topkapı Sarayı Müzesi Enderun Eczahanesi, yine Osmanlı döneminin önemli eczanelerinden Pastör Eczahanesi ve İstikamet Eczahanesi’ne ait, ülkemizde eczanelerin gelişimi hakkında oldukça önemli fikirler veren çok sayıda değerli eşya, malzeme ve reçete kayıt defterlerinin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Cevher, “Çeşitli dönemlere ait diplomalar, mezun fotoğrafları ve tabelalar da bu koleksiyonda yer almaktadır” dedi.
Prof. Dr. Erdal Cevher’ in ardından İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, konuşmasını gerçekleştirdi. Yılmaz, “Bugün bu açılışa katılıyor olmanın benim için çok daha ayrı bir önemi var. Tarih bölümü mezunu olmama rağmen tıp tarihini de kararınca bilen biriyim. Hemen hemen hiçbir kaynağın olmadığı dönemde iki ciltlik Osmanlıca bir sağlık tıbbı kitabının yazarlığını ve editörlüğünü yaptım” dedi. Yılmaz, kitabı hazırlarken en çok sıkıntı çektiği konulardan birisinin de tıp tarihine ait görsel bulunmaması olduğunu belirtti.
“Üniversitemizin Altıncı Müzesini Açıyoruz”
Yılmaz’ ın ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ak, “Eczacılık Fakültemiz Türkiye’deki eczacılık kültürünün de şüphesiz merkezidir” dedi. Müzecilik dendiği zaman sadece objelerin sergilenmesi değil müzede hafızaya yansıyan değerli anların da olmasından bahseden, Prof. Dr. Ak, “Birçok üniversiteye nasip olmayacak, müze sayılabilecek kültürü, objeleri ve hikâyeleri barındırıyoruz. Şu an burada Üniversitemizin altıncı müzesini açıyoruz ve bu da bizim için büyük bir gurur meselesidir” dedi. Prof. Dr. Ak sözlerine şu şekilde devam etti: “Tüm mensuplarımızın nasıl tarihi bir geçmişin üzerine bugünkü mesailerini kurduklarını görmeleri ve herkese gösterme imkânı sağlamış olmaları bakımdan müzemiz bizler için çok kıymetli.”
Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimiyle müze açılışı gerçekleştirildi.