Özge KARAHAN
54. Kütüphane Haftası kapsamında “Dijital Okurun Geleceği” adlı panel 26 Mart’ta Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Konferansın moderatörlüğünü üstlenen MEF Üniversitesi Kütüphane Müdürü Ertuğrul Çimen açılış konuşmasını yaptı. “Dijitalleşme bizim hayatımızın her alanında hissedilmeye başladı. Dijitalleşme sadece yükseköğretim düzeyinde değil ilk ve ortaöğretim düzeyinde de büyük bir değişiklikleri beraberinde getirdi. Yüzlerce yıldır yaşanan teknolojik, sosyal birçok değişime rağmen yapısını koruyan en önemli başlık eğitimdir” diyen Çimen, “Artık klasik eğitim yöntemi, çağımızın dijital vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktadır. Bu bağlamda uyarlanabilir eğitim, oyunlaştırma uygulamaları dünyada hızla yayılmakta ve geleneksel eğitim modellerinin yerini almaktadır” dedi.
Etkinlikte Ana Ordás “Kütüphanede Oyunlaştırma” adlı konuşmasını yaptı. “Oyun, eleştirel düşünmeye teşvik eder, problem çözme yetkisini geliştirir” diyen Ordás, “Video oyunları kütüphanelerde de yer almalı. Oyun keyifle öğrenme yoludur. Öğrenmeye dayalı oyun etkinlik ötesi kurstur. Kullanıcının öğrenmekten keyif aldığı stratejiyi geliştiriyoruz” dedi.
Ordás’ın ardından Guillaume Favier konuşmasını yaptı. Kütüphanenin dijitalleşmeye nasıl entegre edilebildiğini anlatan Favier, “Kütüphaneler, dinamik ve kuralları esnek olmalıdır. Kütüphanenin içinde farklı köşeler oluşturulmalıdır. Üniversiteler öğrencilerini cezbetmeli. Açık fikirli olmalı ve insanların isteklerine hitap edebilmelidir” diye konuştu. İnternette birçok öğretici kılavuzun olduğunu belirten Favier, “Rahat ortamlar hazırlamalısınız. Çocuk rahatlıkla kendi kitabını okuyabilmelidir” dedi.
Konferansta son olarak medya eğitiminin kütüphane ile buluşmasını ele alan Judit Böttger konuşmasını yaptı. Böttger, “Münih, çok kültürlü bir kenttir. Kütüphanemizde bu yapıyı yansıtır” dedi. “Medya eğitimiyle kullanıcılar daha aktif hale getirilmelidir. Medya okuryazarlığı paneli, kütüphanenin her departmanında yapılmalıdır. Personel buna göre yetiştirilmelidir” diye konuşan Böttger, “Esin kaynağı olduğumuz kişilere fotoğraf eğitimi de veriyoruz. Güncellik ve ses eğitimi üzerine medyanın en etkin kullanımı film üretimiyle mümkün olmaktadır. Ses alanında da yeni fikirleri, kayıtlarla projelendirme eğitimi veriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.