Tuğçe AYÇİN
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü iç staj dersleri, 26 öğretim üyesinin danışmanlığında, 57 öğrencinin katılımıyla İÜWEBTV Stüdyolarında gerçekleştirildi.
İÜWEBTV Stüdyolarında ilk kez yapılan iç staj dersleri, 2017 yılının Ekim, Kasım ve Aralık ayları içerisinde, her hafta yapılan eğitimlerle üç dönemde tamamlandı. Her ay için 50 öğrenci olmak üzere toplam 150 öğrencilik kontenjanın bulunduğu iç staj eğitimini bu yıl 57 öğrenci başarıyla tamamladı. İç staj dersleri Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Onur Akyol, Arş. Gör. Yunus Emre Ökmen ve Arş. Gör. Kemal Deniz tarafından verildi.
Öğrencilerin Düzeylerine Göre Eğitimler Verildi
Her staj dönemi için dört haftalık uygulamalı derslerin yapıldığı iç staj eğitimi ile ilgili olarak İç Staj Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Onur Akyol açıklamalarda bulundu. 150 öğrenciyi 3 ay içinde bölüştürüp ilk iki hafta kamera dersleri verdiklerini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Akyol, eğitimlere kurgu dersleri ile devam ettiklerini belirtti. “Daha önce kamera kullanmış olan öğrencilerimize ilgilerine bağlı olarak reji ya da sinema kameralarının eğitimini verdik” şeklinde konuşan Dr. Öğr. Üyesi Akyol, sorumlu hocalarımız ile görev dağılımı yaparak süreci sürdürdüklerini söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Akyol, ifadelerini şu şekilde sürdürdü: “Daha önce hiç kamera kullanmamış öğrencilerimize Yunus Emre hocamız kamera eğitimi verdi. Daha orta düzeyde kamera kullanan öğrencilerimize Kemal hocamız dersler verdi. Kameraya daha hâkim olan ve öncesinde çekim gerçekleştirmiş öğrencilerimize ise ben sinema kameralarının eğitimini verdim. Sonrasında genel dersler yaptık.”
“Öğrencilerimizin Fakültemizin Tüm İmkânlarından Yararlanmalarını İstedik”
İç staj dönemlerinin ilk haftalarının genel derslerle devam ettiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Akyol, hedeflerinin staj sonunda öğrencilerin, bir televizyon programı, iki tane de haberden oluşan üretimler yapmaları olduğunu vurguladı. Öğrencilerden İletişim Fakültesi’nin tüm imkanlarından yararlanarak bağımsız bir şekilde ürünler ortaya koymalarını istediklerini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Akyol, “Öğrencilerimizin talep ettikleri kamerayı alıp, istedikleri kurguyu kendi başlarına yapmalarını amaçladık” dedi. 57 ödev içerisinden 13 tanesini İÜWEBTV’de yayınlanabilir nitelikte bulduklarını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Akyol, staj kurallarına uyma, zamanında stüdyoya gelip gitme, derslere katılma gibi konularda öğrencileri puanlandırdıklarını aktardı.
“Öğrencilerimize Üretebilir Olduklarını Gösterdik”
Eğitimleri 26 öğretim üyesinin danışmanlığında sürdürdüklerini belirten Dr. Öğr. Üyesi Akyol, şu ifadeleri kullandı: “Gazetecilik ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümlerinden hocalarımızın danışmanlıklarını yürüttükleri öğrenciler de stüdyoları seçti. Bu bölümlerden gelerek İÜWEBTV stüdyolarında eğitim alan öğrencilerimiz, burada ilk defa kamerayla tanıştı, daha önce kamera deneyimi olan öğrencilerimiz uygulama anlamında üst düzey bilgi alma şansı yakaladı. Bu anlamda öğrencilerimizin uygulamaya yönelik çok verimli bir ders dönemi geçirdiklerini düşünüyorum.”
Öğrencilerin uygulama yapabilecekleri bir dersi müfredata koyarak onlara üretebilir olduklarını gösterdiklerinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Akyol, bu hedefe ulaştıklarını son derece verimli bir şekilde ortaya çıkan ürünlerle gördüklerini belirtti. “Öğrenci arkadaşlarımızı TRT yarışmalarına da yönlendirdik” diye konuşan Dr. Öğr. Üyesi Akyol, iç staj dersi kapsamında alanımızla ilgili çeşitli yarışmalara katılmaya uygun programların da yapıldığını söyledi. Birçok öğrencinin ilk defa stüdyoya girdiğini, ilk defa çekim yaptığını ve ilk defa kurgu öğrendiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Akyol, sözlerini “dersi alan öğrencilerimizin hepsi İÜWEBTV Stüdyolarından yararlandılar, güzel çalışmalar yaptılar” diyerek noktaladı.