Halil SAÇ
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörlüğü ev sahipliğinde 3-7 Eylül tarihleri arasında 21. Uluslararası Cam Tarihi Kongresi (AIHV21) düzenlendi. İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda başlayan kongreye aralarında Türkiye, Almanya, Fransa ve Güney Kore’nin de bulunduğu toplamda 27 ülkenin katılım sağladı. Kongre 7 Eylül günü yapılan “Kapanış Oturumu ve Genel Değerlendirme” ile son buldu.
Uluslararası Cam Tarihi Vakfı tarafından üç yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 21’incisi düzenlenen Uluslararası Cam Tarihi Kongresi’ne İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ev sahipliği yaptı. Başta akademisyenler, arkeologlar, sanat tarihçileri, müze küratörleri olmak üzere alanında uzman ve cam tarihine ilgi duyan kişileri bir araya getiren kongrede toplamda 114 sunum gerçekleştirildi.
Kongr’nin açılış konuşmalarının ilkini yapan İÜ-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Okulu Müdür Yardımcısı ve 21. Uluslararası Cam Tarihi Kongresi Organizasyon Komite Başkanı Prof. Dr. Üzlifat Canav Özgümüş, bu kongrede cam ile ilgili çalışmaları karşılamaktan memnuniyet duyduklarını belirtip, “Kongrenin hazırlık süreci kolay olmadı ancak eğitimli, dinamik, yapıcı bir ekiple hazırlık sürecini gerçekleştirdik” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Canav Özgümüş’ün ardından açılış konumasını yapan Uluslararsı Cam Tarihi Vakfı Başkanı Dr. Sylvia Fünfschilling, bu yılki kongrenin İstanbul’da yapılması fikrinin 2012’de Piran’daki konferansta doğduğuna değinip, “Siz katılımcıları İstanbul’da ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Türk meslektaşlarımız tarafından düzenlenen programı mümkün kılan herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.
İÜ-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve 21. Uluslararası Cam Tarihi Kongresi Yürütme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Köse, kongrenin hazırlık çalışmalarına ve planına değinip, “Siz katılımcılara daha iyi sunum ortam ve imkanları hazırlamaya çalıştık. Tanıtım çalışmalarının bir kolu ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma araçlarında bulunan Modyo TV ekranlarında kongrenin afişine yer verilmesidir” sözlerini sarf etti.
Açılışta konuşan İÜ-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, üniversite hakkında bilgiler verdikten sonra, “Cam, Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Çeşitli cam eserlere eski camii ve binalarda sıkça rastlayabilirsiniz. Cam ile ilgili bilgilerimizi geliştirmek için bu kongre oldukça önemli bir yerde duruyor” dedi.
“Cam, Önemli Bir Kültür Objesidir”
Açılış konuşmalarının sonuncusunu yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, cam tarihinin insanlığın tarihi olduğunu belirtip “Üniversitemizin özellikle arkeoloji alanındaki zenginliğinin bize bahşettiği bilgilerden de biliyoruz ki İnsanlığın medeni anlamda ulaştığı seviye camla ölçülmektedir. Nitekim arkeologlarımızın, Eski Çağ tarihi uzmanlarımızın, sanat tarihi uzmanlarımızın, gerek yüzey araştırmaları gerek kazı çalışmaları ve özellikle sualtı arkeolojisi çalışmaları ile ortaya çıkan kültür malzemeleri insanlık tarihinin gelişimini bize göstermektedir. Öyle ki, Yenikapı’da metro çalışmaları sırasında ortaya çıkan eserler İstanbul tarihini daha da geriye götürmüştür. Bu yönüyle cam sadece bugünümüzü ve geleceğimizi şekillendiren ve bunu yaparken güçlü bir hafızaya sahip olmamızı da sağlayan önemli bir kültür objesidir” dedi. Rektör Prof. Dr. Ak, konuşmasının devamında başta Dr. Joseph Phillippe olmak üzere Uluslararası Cam Vakfı’nın kurulmasında emeği olan bilim insanlarını yürekten kutladığını belirterek, İstanbul Üniversitesi’nin bu tür faaliyetlerde yer almasının sevinç kaynağı olduğunu dile getirdi.