Cuma, Ocak 16, 2026
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Sağlık

Umudun Mucizesine Kulak Ver

İLETİM Tarafından İLETİM
5 Nisan 2019
içinde Sağlık
0
Umudun Mucizesine Kulak Ver
0
PAYLAŞIM
17
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Umudun Mucizesine Kulak Ver

Sümeyye YAĞCI

İlgili Haberler

İLETİM GAZETESİ 2025 VERİLERİ

İLETİM GAZETESİ 2025 VERİLERİ

31 Aralık 2025
Aziz Sancar DETAE Günleri’nin 17’ncisi Düzenlendi

Aziz Sancar DETAE Günleri’nin 17’ncisi Düzenlendi

11 Aralık 2025

İstanbul Üniversitesi SEDAY Kulübü tarafından düzenlenen “ Umudun Mucizesine Kulak Ver “ başlıklı seminer, Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Çocukluk çağında kanser ve etkileri üzerine konuşulan seminerin konuğu Uzman Psikolog Melek Ekici Velioğlu’ydu.

Seminer kulübün üyesi ve etkinliğin moderatörü olan Şahsine Gülbeniz’in açılış konuşması ile başladı. Gülbeniz; “ Bu etkinlikte kök hücre donörü olmanın önemi, çocukluk döneminde kanser olgusu hakkında konuşacağız. Çevremizi bilgilendirme amacı edindiğimiz seminerlerimiz devam edecek “ şeklinde konuştu.

“ Erken Teşhis Önemli ”

Uzman Psikolog Melek Ekici Velioğlu çocuklarda kanser hastalığı ve ülkemizdeki yansımasına değinerek; “Bu hastalık yüzde yüz genetik bir durumdan dolayı diyemeyiz. Ailelerinde kanser hastası olmayan çocuklarda da görülebiliyor. Bu hastalıkta erken teşhis önemli. Tedavi ile yüzde yetmiş oranında iyileşme görülebiliyor “ ifadelerini kullandı.

“ Çocuk Önündeki Basamağı Bilmeli “

Çocukların kanser hastası olduğunu öğrendiğimizde nasıl yaklaşmamız gerektiğine dikkati çeken Velioğlu; “Hastalığın tanısı tam olarak konmadan çocuğa bahsetmemeliyiz. Büyük resmi tam olarak göstermeden, durumu adım adım ilerleyerek anlatmalıyız. Onu korkutmamalıyız çünkü süreç içinde hasta ve yakınlar fazlasıyla etkileniyor. Çocuk önündeki basamağı bilmeli “ şeklinde konuştu.

Neyi, ne kadar anlatmalıyız konusunda da çocuğa, hastalığın onun suçu olmadığına ikna ederek ve hastalığın gidişatı içinde onun hasta olan kişi olarak süreci bilmeye hakkı olduğunu unutmayarak ilerleyen bir tavrın nasıl şekilleneceğine değinerek, “ Hastalığı anlatırken yaşına, sözcüklere dikkat ederek yaklaşmalıyız. Detaylar yalın, kısa ve özetle anlatılmalı. Örneklendirmek gerekirse 8 yaşlarında bir çocuğa kanser kelimesinin bile kullanılması bilişsel açıdan onu olumsuz etkiler “ dedi.

“ Çocukla Daima İşbirliği İçinde Olunmalı “

Uzman Psikolog Velioğlu, kanserli çocukların hastalık sürecinde gösterdiği davranışlar ve buna bağlı oluşan diğer sorunlara vurgu yaparak, “En başta rutinler değişiyor çünkü konfor alanından çıkılması gereken bir durum söz konusu. Bazı kanser çeşitlerinde, dış görünüşün de değişmesiyle sosyal izolasyon bile başlıyor. Sonuç itibariyle iletişim sorunları kaçınılmaz oluyor. Çocuk ilaç, tedavi ve ötesinde her şeyi reddetmeye başlayabiliyor“ ifadelerine yer verdi. Bu sorunlar karşısında çözüm noktasının çocukların ev ortamı ve sosyal ortamlarının durumunun önemini belirten Velioğlu; “Empati çok önemli bu noktada. Sevgi, saygı barındıran bir otorite kurup sınırlamalar yapmak yanlış değil. Ancak sınırlar konforu barındırmalı. Eğitimine ara verme durumunda kaldıysa özel hoca tutulmalı, okuldan arkadaşlarıyla hijyenin sağlandığı koşullarda görüşmeli. Çocukla daima işbirliği içinde olunmalı “ sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Etiket: çocukçocukluk çağı kanserikanserseday kulübü
Önceki Gönderi

İÜWEBTV’den Yeni Program: “Ne Okuyoruz”

Sonraki Gönderi

TBMM 27. Başkanı İsmail Kahraman İstanbul Üniversitesi’nde

Sonraki Gönderi
TBMM 27. Başkanı İsmail Kahraman İstanbul Üniversitesi’nde

TBMM 27. Başkanı İsmail Kahraman İstanbul Üniversitesi'nde

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

asil beray epçeli Atatürk basketbol berk balcı bilim deprem ece özdemir edebiyat fakültesi ekonomi emir uygur erasmus film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kültür sanat medya melek öztürk mesut aytekin Nazlı Aygen prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo iletişim sanat sağlık sena sandıkçı sergi sinema sosyal medya spor teknoloji TRT yapay zeka ömer iğrek özgür recep kocaoğlu İletişim Fakültesi

Son Haberler

  • Bilim ve İletişim Marmara Denizi İçin Buluştu
  • İLETİM GAZETESİ 2025 VERİLERİ
  • Akademide Yeni Bir Anlatım Biçimi: Video Essay

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022