Uğur YAMAÇ
Kapak Fotoğrafı: Emre BERKÜN
Erasmus programı çerçevesinde öğrenimlerinin bir dönemini yurt dışında gerçekleştirecek olan öğrencilerin bu süreçte karşılaşabilecekleri durumları Gazetecilik Bölümü Erasmus Koordinatörü Doç. Dr. Oya Morva ve Erasmus programına katılan İletişim Fakültesi öğrencisi Arda Aşık anlattı.
İstanbul Üniversitesi Erasmus Koordinatörlüğü’nün her şeyi düzgün bir şekilde planlamış olduğunu belirten Doç. Dr. Morva, “Öğrenciler başvurusunu yaptıktan sonra gitmeye hak kazananlar kurumlarına yönlendiriliyor ve onlar adına yazışmalar başlatılıyor. Ayrıca öğrencinin kendisi de irtibata geçebiliyor” ifadelerine yer verdi.
Doç. Dr. Morva, “Yaşanan sıkıntılar çoğunlukla pasaportla ilgili ve bu sıkıntılar ülkelerin kendi vize prosedürlerinden kaynaklanıyor. Yani konsoloslukların kendi uygulamaları doğrultusunda sıkıntılar yaşanabiliyor” diyerek kendisinin de gözlemlendiğine göre orada da pek bir sıkıntı yaşayan öğrenci görmediğini, doğru zamanda kurumuyla irtibata geçip evraklarını doğru zamanda alabilen öğrencilerin hiçbir sıkıntı yaşamadığını açıkladı.
Erasmus Hibesi Yeterli Mi?
Erasmus hibesinin yeterli olup olmadığına kurumların kendi başlarına karar vermediklerini, Kalkınma Ajansı tarafından ayrılan fon doğrultusunda ülkelerin kendi içerisindeki alım gücüne göre değişiklik göstermesi de göz önünde bulundurarak hibelerin belirlendiği üzerinde duran Doç. Dr. Morva “İstanbul Üniversitesi’nin hibeyi belirleme konusunda her hangi bir dahiliği yok. Ayrıca her türlü burs, geliri düşük öğrenci standartlarını sağlayacak şekilde hazırlanır ve bu bursla lüks bir yaşantı sağlayamazsınız. Ayrıca burslar her ülkeye göre değişiyor. Örneğin Polonya’ya giden öğrenciye burs yeterken İngiltere’ye giden öğrenciye yetmesi mümkün olmuyor” dedi.
Erasmus hibesi ile ilgili merak edilenleri Erasmus’u deneyimleyen ve hibenin temel ihtiyaçları karşılamada yeterli olduğunu söyleyen İletişim Fakültesi öğrencisi Arda Aşık, “Hibeyle konaklama, yemek ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlar rahatlıkla karşılanıyor, artan parayla ise market alışverişi için yeterli oluyor. Örneğin ben Portekiz’e gittim ve aylık 400 Euro hibe aldım. Ayrıca hibe tek dönem için veriyor. İki dönem Erasmus yapmak isteyen öğrenciler ikinci dönemdeki masraflarını kendisi karşılamak zorunda kalıyor” diyerek güzel bir hayat yaşamak isteyen varsa hibe kadar bir miktarı da kendi cebinden karşılaması gerektiğini belirtti.
Hibenin Hesaba Yatırılma Süreci
Erasmus hibesinin tamamının hemen alınamadığına dikkat çeken Doç Dr. Morva bunun nedeni olarak ise, “Hibeler yazın sonuna doğru güz döneminin başlangıcına yakın bir tarihte açıklanıyor. Birçok öğrenci gitme işlemini başlattıktan sonra hibe aldığını öğreniyor. Yüzde 80’i gittikten sonra, geri kalan yüzde 20’lik kısmını da programı başarıyla tamamlayıp döndükten sonra alıyorlar. Dolayısıyla hibelerinin yurt dışına çıktıktan sonra yatacağına hazırlıklı olmaları gerekiyor” sözlerini sarf etti.
Gelişim İçin Daha Çok Kontenjan
Ayrılacak kontenjan sayısının yeterli olduğunu belirten Doç. Dr. Morva, “Geçtiğimiz yıllarda başvurup dil sınavını geçip yerleşemeyen herhangi bir öğrencimiz olmadı. Gerekli kriterleri sağlayan tüm öğrencilerimizi yerleştiriyoruz. Ayrıca bu dinamik bir liste, sürekli yeni anlaşmalar yeni kurumlar ekleniyor. Bu yıl 3 yeni kurum daha eklendi. Öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda yeni anlaşmalar ve yeni kontenjanlar talep ediyoruz. Öğrencilerin listeye bakıp beğenmeyip tercih ettikleri başka kurumlar olması halinde bize bilgi vermeleri yeterli. Eğer karşı kurumda gönüllüyse bir anlaşma yapılması konusunda biz gereken tüm işlemleri buradan başlatıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Sadece Öğrenim Hareketliliği Değil
Erasmus’ un her şeyden önce kültürlerin kaynaşmasını sağlayan bir program olduğunu dile getiren Aşık, “Alt metninde öğrenim görmek değil Avrupa gençlerinin aslında hepsinin aynı olduğunu, insanın her yerde insan olduğunu anlamak yatıyor. Ayrıca değişim programı yaptığım Lizbon Politeknik Enstitüsü’nde dilediğiniz kadar yararlanabileceğiniz Mac laboratuvarları, kamera ve ihtiyacınız olan her şey mevcuttu‘’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.