Halil SAÇ
Fotoğraf: Aylin AY, Hamza AKTAY
A Haber kanalının sunucu ve spikeri İrem Sansak, Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu’nun İletişim Atölyesi dersi kapsamında İletişim Fakültesi’ne konuk oldu. Sansak, haber spikerliği ve sunuculuk üzerine deneyimlerini öğrencilere aktarıp televizyon haberciliğinin püf noktalarını örnekler üzerinden anlattı.
Televizyon haberciliğinin ayrı bir dile sahip olduğunu belirten Sansak, “Haberinizi aktardığınız süre çok kısıtlı. Daha kısa cümleler kullanmanız ve anlatmak istediklerinizi net bir şekilde ortaya koymanız gerekiyor” dedi.
Haber İlgi Çekmeli
Perfore dediğimiz haber metninin anonsların arasına yerleştirilip aktarılabileceğinden bahseden Sansak, televizyon haberinin ilgi çekmesi gerektiğine değinip, “Haber yaparken kendime, ‘Ben izleyici olsaydım bu haberi izler miydim?’ sorusunu soruyorum öncelikle ve haberlerimi bu eksende şekillendiriyorum” ifadelerine yer verdi.
Haber konusunun ilgi çekici hale getirilmesini vurgulayan Sansak, “Konuyu ilgi çekici hale getirmek için renklendirmek gerekiyor. Örneğin Kadın Voleybol Takımı’mızın Avrupa şampiyonluğu haberinde konuyu renklendirmek için onlara ‘Topuklu ayakkabı giyiyor musunuz?’ veya ‘Sahaya çıkarken makyaj yapıyor musunuz?’ gibi sorular sorabiliriz” sözlerini sarf etti.
Soru Sormaktan Çekinmeyin
Sansak, “Televizyon haberlerinde sıkça sokak röportajlarına yer verilebiliyor. Bunun için insanlara soru sormanız gerekiyor. Şayet insanlara ‘Soru sarabilir miyim?’ derseniz olumsuz yanıt verebilirler ama doğrudan soruyu yönlendirirseniz cevap vereceklerdir. Bu nedenle çekinmeyin ve doğrudan soruyu yöneltin” dedi.
Rahat Olun
Sunuculuk yaparken ekranda sıkça konuk ağırlandığından bahsedip, “Konuklar heyecanlı ve gergin olabiliyor. Bu noktada öncelikle sizin rahat olmanız önem arz ediyor. Konuğa doğru dönüp gülümserseniz bir süre sonra konuğun gerginliği ve heyecanı azalacaktır. Aynı zamanda seyirciye, yani kameraya bakıp gülümsemeniz de gerekmekte” ifadelerini aktardı.
Tarzınız Olsun
Televizyon haberciliğindeki diğer önemli noktalardan bazılarına değinen Sansak, “Habere gitmeden önce düşünüp aklınızda tasarlamanızın faydası olacaktır. Ayrıca ekran önünde bir iş düşünüyorsanız kendinize özgü bir tarzınız olmalı, kıyafet konuşma stili gibi. Habercilikte genellikle net tarzlar isteyen bir meslek” sözlerini sarf etti.
Staj Önemli
Sansak, staj yapmanın habercilik açısından önemine değinip, “Üniversitenin ilk yıllarından itibaren bir yerde staj yapmak çok önemli. Hem sektörde çalışıp hem de okulda okumak biraz yorucu olabiliyor ama hedefiniz ve hayaliniz olduğu sürece zorlukların üstesinden daha kolay gelebiliyorsunuz. Bu yüzden hayaliniz ve hedefiniz olsun” deyip, sunucu veya spiker olmak için stajdan itibaren çeşitli aşamalarda çalışıp bireylerin kendilerini geliştirip doldurduğuna değindi.
Televizyon haberciliği ve spikerlik atölyesi öğrencilerden gelen soruların yanıtlanması ve Dr. Öğr. Üyesi Semiz Türkoğlu ve Öğr. Gör. Fatih Özkoyuncu’nun Sansak’a teşekkür belgesini takdim etmesi ile son buldu.