Celil Kurşun
Büyük Veri Gelişmelerinin Bilgiye Erişime Yansımaları başlıklı konferans İÜ Rektörlüğü Doktora Salonu’nda yapıldı. Konuşmacılar İÜ Enformatik Bölümü görevlileri Dr. Serra Çelik ve Dr. Murat Gezer, dijital çağda veri ve bilgi depolanması, kütüphanelerin dijitale aktarılması ve yapay zekanın veri üzerindeki ilişkileri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Program sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.
Açılış konuşmasını İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Pervin Bezirci yaptı. Dijital çağda birçok kültür gibi kitap ve kütüphane kültürünün de değiştiğini, günümüzdeki enformasyon bolluğuna ilişkin izlenecek yolu paylaşmak için bu konferansı düzenlediklerini belirtti. Big data yani büyük verinin dünyadaki dönüşümü ve gelişimin ülkemizde de göz ardı edilmemesine dikkat çekti.
Ardından kürsüye çıkan İÜ Enformatik Bölümü’nden Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, İÜ Merkez Kütüphanesi’ndeki dijital dönüşüm ve veri aktarımının olumlu işlediğine yönelik konuşma yaptı.
Fazla Veri, Bilgiyi Çöp Haline Getirdi
Açılış konuşmalarından sonra konferans İÜ Enformatik Bölümü’nden Dr. Serra Çelik’in sunumuyla devam etti. Son yıllardaki internet platformundaki bilgi ve veri depolama uygulamaları, İsrail’in yakın zamanda uzaya gönderdiği veri depolama aracı ve NASA’nın depolama yapan uzay teleskobu, ABD’deki dünyanın en büyük dijital kütüphanesinin oluşturulması, soğutma sistemleri için İskandinav ülkelerinin tercih edilip veri depolama tesisleri kurulması, Kocaeli’de veri depolama faalyetleri gibi dünyada ve Türkiye’de ki bazı gelişmeleri aktardı. Dr. Çelik, “Bu gelişmeler sonucunda dünyadaki verinin %90’ı sadece son 2 yılda üretildi. Bu bilginin çöpleştirilmesine sebep oldu.” dedi.
Hayatımızı Takip Eden Veri
Teknolojinin gelişimi ile Plüton gök cisminin tanımlanması örneğini vererek veri yapısında ve tanımında da böyle değişikliklerin olduğunu belirten Dr. Çelik, verinin şirketler tarafından istihbarat ve talep amacıyla izlenmesinde Amazon, Netflix, Spotify gibi platformların inceleme ve bilgiye dönüştürme faaliyetine örnek verdi.
Bilgi ve veri güvenliği hususunda alınan yüz tanıma gibi önlemlerin Avrupa’da yaygın olduğunu ama Türkiye’de de gelişmeye başladığını söyledi.
Yapay Zekaya Giden Yol
Konferansın 2. konuşmacısı İÜ Enformatik Bölümü Öğr. Gör. Dr. Murat Gezer, veri ve yapay zeka ilişkisinin düşündürdükleri konulu konuşmasında verinin tarihsel gelişimini anlattı. Nikola Tesla’nın teorisi, sonrasında 20. yy. gelişmeleri, Hollywood bilim-kurgu filmleri, bilgisayar ile internet teknolojileri ve yapay zekanın girmesi olarak sıraladı.
Yapay Zeka Deyince Akla Korku Ya Da Şaşkınlık Geliyor
Günümüzde yapay zekaya karşı insanların korku ve ya şaşkınlık duyduğunu ancak yapay zekanın henüz amaçlanan insani duygu, muhasebe ve muhakeme kabiliyetinin yeterli olmadığını vurguladı. Dr. Gezer, “Siri gibi sınırlı kabiliyete sahip yapay zeka sistemlerinin yaptığı tek şey veriyi işleyip bize bilgi olarak aktarmasıdır.” diyerek konuya ilişkin birkaç video izleterek konuşmasını bitirdi.
Program sonunda konuşmacılara plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.