Aylin AY
Limoges Üniversitesi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birlikleri ile düzenlenen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongrenin konusu bu yıl “Şehrin Dili” oldu.
Program saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İstanbul Üniversitesini konu alan tanıtım videosu katılımcılara izletildi. Açılış konuşmasını, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda kongre başkanı Prof. Dr. Hayati Develi yaptı. Prof. Dr. Develi, kongreye katılan bütün öğretim üyelerine ve öğrencilere teşekkürlerini sunarak “Hepimiz çok farklı coğrafyalara dağıldık ve farklı şehirlerin dillerini konuşuyoruz. Bu şehirleri de ayakta tutan dildir. Bu kongre ortak bir emeğin mahsulüdür ve sizlere entelektüel bir ziyafet olmasını umut ediyorum.” dedi.
“Yabancı İfadeler Dilimizi İşgal Ediyor”
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem dildeki yabancılaşma konusuna dikkat çekerek “Şehirler, cadde ve sokaklarıyla bir kültürel mirastır. Etrafımıza bir baktığımızda tabelalarda yazan plaza, center gibi yabancı ifadelerle karşılaşıyoruz. Yabancı ifadeler dilimizi işgal ediyor.” şeklinde konuştu.
Limoges Üniversitesi temsilcisi Prof. Dr. Jacques Fontanille, İstanbul Üniversitesine teşekkürlerini sunarak üniversitenin kuruluşundan bu yana olan tarihini dinleyicilere beğeniyle anlattı. Prof. Dr. Fontanille, Limoges Üniversitesine de değinerek “Çok disiplinlilik bizim en kıymetli yönümüz. Böylece esnek ve bir arada çalışma planlarımız oluyor. Bilimsel sorunsalları, toplumun ihtiyaçlarına göre gözden geçirip dönüştürüyoruz. Bu da birçok konuda inovasyon yaratıp söz sahibi olmamıza olanak sağlıyor. İstanbul Üniversitesi ile bu bakımdan birçok ortak noktamız var.” sözlerini söyledi.
Şehirler İnsanların Yansımasıdır
Türkiye Belediyeler Başkanı Genel Sekreteri Yardımcısı Kayhan Özüm, konuşmasında belediyelerin çalışmalarına dikkat çekti. Önemli olanın nasıl çevre istediğimizden ziyade nasıl insan istediğimiz olduğunun altını çizen Özüm, “Farklı disiplinlerden sosyal bilimcilerle bir araya gelerek bu kongrede güzel konular ele alınacak.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Son olarak İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Alkan konuşmayı devraldı. Prof. Dr. Alkan, “İnsanlar şehir ve mekanları her zaman basit bir olgu olarak algılamamalı. İnsanoğlu inşa ettiği ve düzenlediği yerlere birtakım anlamlar katmıştır. Kısaca ihtiyaç ve inançlar kapsamında insan yeniden kurgulanır.” dedi.
Konuşmaların akabinde katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi. Etkinlik Gönül Paçacı şefliğinde, İstanbul Üniversitesi OMAR Türk Musikisi İcra Heyeti tarafından verilen “İstanbul Şarkıları” konseri ile sona erdi.