Aylin AY
İki yılda bir Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Arkivi tarafından İstanbul Barosu işbirliğiyle düzenlenen “Hukuka Felsefi ve Sosyolojik Bakışlar” adlı sempozyumu 9. toplantısı İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumda hukuk, felsefe ve sosyolojiye dair özgün çalışmalar yer aldı.
“Adalet Kör Bir Matematik Hesabı Değildir”
Sempozyumun açılış kısmında ilk olarak Prof. Dr. Işıktaç söz aldı. Prof. Dr. Işıktaç, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Arkivi’nin kendine özgü serbest bir çevre olduğunu belirterek “Özel olarak kimseye sempozyum daveti göndermiyoruz ve katılımcılar hangi çalışmayla sempozyumda yer alacaklarını kendileri belirliyor. Çünkü burası konu üzerinden birleştirilmiş bir akademik birliktelik ve serbestliğin yer aldığı bir toplantı. Bunun da bir demokratik tercih olduğunu düşünüyorum. Belki bu çalışmanın en zorlu olan ama aynı zamanda da yaratıcı olan tarafı kendiliğinden seçilmiş olan konuları, gerçek bir birlik içerisinde bir araya getirip tasarımlamak. Bir konuda söz söylemek isteyen çok çeşitli alanlardan, çok kıymetli katılımcılarım var. Her birine teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Prof. Dr. Işıktaç, “Adaletle ilgili derdimiz olmasa ya da adalet için dertlenmesek bu toplantıları yapmayız. Terazinin ayarı bozulabilir ya da terazi doğru olup dışarıdan bir müdahale olmuş olabilir. Bu durumda “Adaletin bu mu dünya?” diye sormak herkesin hakkıdır. Bu varoluşsal bir sorudur. Bunun konuşulması ve ortaya çıkan sorunların değerlendirilmesi için adalet uzmanı olmak ya da bu işi yapmak gerekmez. Bizler adaleti herkes için sürekli olarak istiyoruz. Daha çok adalet ve daha çok huzur, toplumu yaşanabilir kılar.” sözleriyle adaletin sorgulanması ve adalete sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Yasemin Işıktaç sözlerini tamamladıktan sonra kürsüyü İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu devraldı. Sempozyumun 18 yıldır geleneksel olarak düzenlenen müthiş bir çalışma olduğunun altını çizen Av. Durakoğlu, “Çalışmaların çok yararlı olduğunu düşündüğümüz için her zaman katkı sağlamaya çalışıyoruz. Zaman geçtikçe insanların bilinçlenmesi ve salonların dolması temennimiz. Biz meslektaşlar olarak bu işe sahip çıkıp desteklersek inanıyorum ki bu sempozyumlarda bireyler şikayet ettikleri, konuştukları, yakındıkları sorunların çözümünü bulabileceklerini ya da farkına varmadan çözebileceklerini görecekler. Bu işle ilgilenen bir kitle oluşturup bilinçlenirsek bu algı sorunlarını da aşabileceğimizi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Sempozyum 2-4 Ekim 2019 tarihleri arasında Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Kültür Merkezi’nde diğer oturumlarıyla devam edecek.