Merve Dağlı
Fotoğraf: Hasan Erdem Yıldırım
Sınav döneminde yaşanan yoğun stres ile gelişen yeme bozuklukları beraberinde, kilo kaybı veya aşırı kilo alma, mide bulantısı, baş dönmesi ve konsantrasyon bozukluğu gibi birçok rahatsızlığa sebep olabilir. Bu rahatsızlıkların önüne geçmek, başarı ve motivasyonu arttırmak için uyulması gereken ‘’Doğru Beslenme Şekilleri’’ hakkında, İstanbul Üniversitesi mezunlarından Diyetisyen Merve Saruhan ile konuştuk.
Sınav Döneminde Başarılı Olmak İçin Doğru Beslenme Şart
Bu dönemde hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkilemek hem de stresin etkilerini azaltmak için yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Diyetisyen Merve Saruhan, ‘’Tüm besin gruplarının belirli oranlarda her öğünde alındığı bu beslenme tarzıyla sınav dönemindeki başarı desteklenir. Beyin fonksiyonlarının desteklenmesi, ders çalışırken odaklanmanın artması, sınavlarda dikkat dağınıklığının önüne geçilebilmesi için mutlaka kahvaltı öğününün yapılması gerekir.’’ dedi. Beslenmede kahvaltının önemine değinen Saruhan, ‘’Gece boyunca vücut, besinlerden sağladığı enerjinin neredeyse tümünü kullanır. Bu durumda sabah kahvaltısı yapılmadığı zaman, beyin fonksiyonları için yeterli enerji oluşmayacağından, algıda azalma, yorgunluk ve baş ağrısı görülebilir. Yani hem sınav sabahları hem de sınava hazırlık dönemi boyunca kahvaltı öğünü büyük önem taşır. Bu yüzden güne, protein içeriği yüksek (yumurta, peynir, ceviz, yulaf, süt içeren) ve kompleks karbonhidratlarla (beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği gibi) desteklenmiş bir kahvaltı ile başlamak önemlidir.’’ dedi.
‘’Sağlıklı Besinlere Ulaşmak Zor Değil’’
Saruhan, yoğun sınav temposunda beslenmeye ayrılan süre kısıtlı olduğu gibi öğrencilerin sağlıklı besinlere ulaşma seçeneklerinin de oldukça az olduğunu fakat bu besinlere ulaşmanın düşünüldüğü kadar zor olmadığını vurguladı. Artan karbonhidrat ve kafein tüketimini engellemek için alternatif seçeneklerin fark edilmesi gerektiğini belirten Saruhan, ‘’Öğrencilerin bu dönemde, dışarıda geçirdikleri vakit içinde okul veya yurtların civarındaki fast food restoranlar yerine, okula ait olan yemekhane hizmetinden faydalanmaları, sağlıklı besine ulaşmaları açısından hem ucuz hem iyi bir seçenek olacaktır. Akşam öğünlerinde mutlaka evlerinde pişirilen sağlıklı besinler (ıspanak, enginar, fasulye ve pancar gibi) tüketmelerini tavsiye ediyorum. Her besin ögesini içinde barındıran öğle ve akşam öğünü, bu iki öğün arasında kan şekerini dengede tutmak için bir ara öğün, yatmadan 2 saat önce de mutlaka vitamin ve mineral açısından zengin ve dengeli besinlerle (yaban mersini, kuru üzüm, portakal, mandalina) bir ara öğün yapılmalıdır. Zihni açık tutmak ve konsantrasyonu arttırmak için de haftada en az iki kez Omega 3 (somon ve diğer deniz ürünleri) alımı ve kahvaltıda her gün 2 tam ceviz tüketimi yeterli olacaktır.’’ dedi.
‘’İçecekler Konusunda Dikkatli Olmak Gerekiyor’’
Bu dönemde öğrenciler, geceleri uykuyu kontrol altına almak ya da sınav aralarında dikkati arttırmak için bol miktarda kahve tüketiyorlar. Öğrencileri, yaygın olan bu alışkanlık konusunda uyaran Saruhan, ‘’Uyarıcı bir etki sağlayabilmek için çay ve kahve yerine karışık bitki çayları tüketilmelidir. Yeşil çay ve Mate çayı bir miktar kafein içermesi nedeniyle canlılık vererek uykuyu geciktirir ve zihnin açılmasına da yardımcı olur. Yeşil çay ve Mate çayı karışımının içine karanfil de eklenebilir. Karanfil, manganez ve magnezyum içerdiğinden vücuda dinçlik veren bir bitkidir. Aynı zamanda bu karışıma, çubuk tarçın ve limon da eklenerek kan şekeri dengesi sağlanır ve antioksidan takviyesi sağlanmış olur. Bu şekilde sağlıklı bir alternatif oluşturulabilir.’’ dedi.
‘’Dengeli Beslenme ve Hareket Başarının Anahtarı’’
Sınav döneminde uyulması gereken ‘’Doğru Beslenme Şekilleri’’ hakkında İletim’e konuşan Diyetisyen Merve Saruhan, bu dönemde dengeli ve doğru beslenme kadar hareketin de önemini vurguladı ve sözlerini, ‘’Bu süreçte stresin de etkisiyle hormonal düzen değiştiği için söylediğim bu önerilere uyum sağlamak zor olabiliyor. Yine de dikkat edilmesi gereken şeyler ön planda tutularak hatta bunlara ek olarak günlük kısa hafif tempolu yürüyüşler de stres yönetimi ve hormonal düzen açısından fayda sağlar. Yeterli ve dengeli beslenme programıyla birlikte, düzenli uyku saatleri ve mümkün olduğunca yapılabilecek kısa egzersiz programları sizlere başarıyı getirecektir.’’ diyerek sonlandırdı.