Çarşamba, Mayıs 28, 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Sağlık

Sınav Dönemlerinde Doğru Beslenme

İLETİM Tarafından İLETİM
25 Aralık 2019
içinde Sağlık
0
Sınav Dönemlerinde Doğru Beslenme
0
PAYLAŞIM
81
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Merve Dağlı
Fotoğraf: Hasan Erdem Yıldırım

Sınav döneminde yaşanan yoğun stres ile gelişen yeme bozuklukları beraberinde, kilo kaybı veya aşırı kilo alma, mide bulantısı, baş dönmesi ve konsantrasyon bozukluğu gibi birçok rahatsızlığa sebep olabilir. Bu rahatsızlıkların önüne geçmek, başarı ve motivasyonu arttırmak için uyulması gereken ‘’Doğru Beslenme Şekilleri’’ hakkında, İstanbul Üniversitesi mezunlarından Diyetisyen Merve Saruhan ile konuştuk.

İlgili Haberler

Radyologlara Yardımcı Yapay Zeka: GazeVal

Radyologlara Yardımcı Yapay Zeka: GazeVal

27 Mayıs 2025
“Sesini Duyan Var” Panelinde Depremzede Çocuklara Destek Yöntemleri Konuşuldu

“Sesini Duyan Var” Panelinde Depremzede Çocuklara Destek Yöntemleri Konuşuldu

12 Mart 2025

Sınav Döneminde Başarılı Olmak İçin Doğru Beslenme Şart

Bu dönemde hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkilemek hem de stresin etkilerini azaltmak için yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Diyetisyen Merve Saruhan, ‘’Tüm besin gruplarının belirli oranlarda her öğünde alındığı bu beslenme tarzıyla sınav dönemindeki başarı desteklenir. Beyin fonksiyonlarının desteklenmesi, ders çalışırken odaklanmanın artması, sınavlarda dikkat dağınıklığının önüne geçilebilmesi için mutlaka kahvaltı öğününün yapılması gerekir.’’ dedi. Beslenmede kahvaltının önemine değinen Saruhan, ‘’Gece boyunca vücut, besinlerden sağladığı enerjinin neredeyse tümünü kullanır. Bu durumda sabah kahvaltısı yapılmadığı zaman, beyin fonksiyonları için yeterli enerji oluşmayacağından, algıda azalma, yorgunluk ve baş ağrısı görülebilir. Yani hem sınav sabahları hem de sınava hazırlık dönemi boyunca kahvaltı öğünü büyük önem taşır. Bu yüzden güne, protein içeriği yüksek (yumurta, peynir, ceviz, yulaf, süt içeren) ve kompleks karbonhidratlarla (beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği gibi) desteklenmiş bir kahvaltı ile başlamak önemlidir.’’ dedi.

‘’Sağlıklı Besinlere Ulaşmak Zor Değil’’

Saruhan, yoğun sınav temposunda beslenmeye ayrılan süre kısıtlı olduğu gibi öğrencilerin sağlıklı besinlere ulaşma seçeneklerinin de oldukça az olduğunu fakat bu besinlere ulaşmanın düşünüldüğü kadar zor olmadığını vurguladı. Artan karbonhidrat ve kafein tüketimini engellemek için alternatif seçeneklerin fark edilmesi gerektiğini belirten Saruhan, ‘’Öğrencilerin bu dönemde, dışarıda geçirdikleri vakit içinde okul veya yurtların civarındaki fast food restoranlar yerine, okula ait olan yemekhane hizmetinden faydalanmaları, sağlıklı besine ulaşmaları açısından hem ucuz hem iyi bir seçenek olacaktır. Akşam öğünlerinde mutlaka evlerinde pişirilen sağlıklı besinler (ıspanak, enginar, fasulye ve pancar gibi) tüketmelerini tavsiye ediyorum. Her besin ögesini içinde barındıran öğle ve akşam öğünü, bu iki öğün arasında kan şekerini dengede tutmak için bir ara öğün, yatmadan 2 saat önce de mutlaka vitamin ve mineral açısından zengin ve dengeli besinlerle (yaban mersini, kuru üzüm, portakal, mandalina) bir ara öğün yapılmalıdır. Zihni açık tutmak ve konsantrasyonu arttırmak için de haftada en az iki kez Omega 3 (somon ve diğer deniz ürünleri) alımı ve kahvaltıda her gün 2 tam ceviz tüketimi yeterli olacaktır.’’ dedi.

‘’İçecekler Konusunda Dikkatli Olmak Gerekiyor’’

Bu dönemde öğrenciler, geceleri uykuyu kontrol altına almak ya da sınav aralarında dikkati arttırmak için bol miktarda kahve tüketiyorlar. Öğrencileri, yaygın olan bu alışkanlık konusunda uyaran Saruhan, ‘’Uyarıcı bir etki sağlayabilmek için çay ve kahve yerine karışık bitki çayları tüketilmelidir. Yeşil çay ve Mate çayı bir miktar kafein içermesi nedeniyle canlılık vererek uykuyu geciktirir ve zihnin açılmasına da yardımcı olur. Yeşil çay ve Mate çayı karışımının içine karanfil de eklenebilir. Karanfil, manganez ve magnezyum içerdiğinden vücuda dinçlik veren bir bitkidir. Aynı zamanda bu karışıma, çubuk tarçın ve limon da eklenerek kan şekeri dengesi sağlanır ve antioksidan takviyesi sağlanmış olur. Bu şekilde sağlıklı bir alternatif oluşturulabilir.’’ dedi.

‘’Dengeli Beslenme ve Hareket Başarının Anahtarı’’

Sınav döneminde uyulması gereken ‘’Doğru Beslenme Şekilleri’’ hakkında İletim’e konuşan Diyetisyen Merve Saruhan, bu dönemde dengeli ve doğru beslenme kadar hareketin de önemini vurguladı ve sözlerini, ‘’Bu süreçte stresin de etkisiyle hormonal düzen değiştiği için söylediğim bu önerilere uyum sağlamak zor olabiliyor. Yine de dikkat edilmesi gereken şeyler ön planda tutularak hatta bunlara ek olarak günlük kısa hafif tempolu yürüyüşler de stres yönetimi ve hormonal düzen açısından fayda sağlar. Yeterli ve dengeli beslenme programıyla birlikte, düzenli uyku saatleri ve mümkün olduğunca yapılabilecek kısa egzersiz programları sizlere başarıyı getirecektir.’’ diyerek sonlandırdı.

Önceki Gönderi

2019 Yılı Uluslararası Öğrenci Oryantasyonu Gerçekleştirildi

Sonraki Gönderi

Sektördeki Seslerden Piyasaya Dair Bilinmeyenler

Sonraki Gönderi
Sektördeki Seslerden Piyasaya Dair Bilinmeyenler

Sektördeki Seslerden Piyasaya Dair Bilinmeyenler

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

10 Kasım Atatürk atölye basketbol belgesel bilim deprem Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı ekonomi erasmus eğitim film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kadın kültür sanat medya mezuniyet prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo radyo iletişim sanat sağlık sergi sevgi şahin sinema siyasal bilgiler fakültesi sosyal medya spor tarih teknoloji tercih ve tanıtım günleri yapayzeka İletişim Fakültesi

ÖNE ÇIKAN HABERLER

  • Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • İlk Türk Futbol Takımı: Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Kamondo Merdivenleri’nin Bilinmeyen Hikayesi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Tarihten 4 İlginç Bilgi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Sinestezi: Sayıları Duymak, Renkleri Tatmak…

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0

Bizi sosyal medyada takip edin

Son Haberler

  • Radyologlara Yardımcı Yapay Zeka: GazeVal
  • Uygulayıcı Yapımcılık Söyleşisi Gerçekleşti
  • PERSPEKTİF 2053 Darülfünun Söyleşileri Gerçekleştirildi

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

Özel Haberler

Radyologlara Yardımcı Yapay Zeka: GazeVal

Radyologlara Yardımcı Yapay Zeka: GazeVal

27 Mayıs 2025
Uygulayıcı Yapımcılık Söyleşisi Gerçekleşti

Uygulayıcı Yapımcılık Söyleşisi Gerçekleşti

27 Mayıs 2025
PERSPEKTİF 2053 Darülfünun Söyleşileri Gerçekleştirildi

PERSPEKTİF 2053 Darülfünun Söyleşileri Gerçekleştirildi

27 Mayıs 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022