Ahmet Can ALANÇ
Fotoğraf: Işıl SIPÇIK
Başarılı bir kariyere sahip olmanın giderek zorlaştığı günümüzde, yapılması gerekenleri bilmek büyük önem taşıyor. Peki, başarılı bir kariyere ulaşmak için neler yapılması gerekiyor? Konuyu, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde kariyer danışmanlığı yapan ve öğrencilere mesleki bilgilerini aktaran Öğr. Gör. Selma Serdaroğlu ile görüştük.
Başarılı Kariyerin Temel Yapı Taşları
Kariyer planlamasının dikkat edilmesi gereken yönlerini aktaran Selma Serdaroğlu, “Üniversiteden diploma alındığı zaman, öğrencilere o alanda mutlaka istihdam sağlanacağı düşünülüyor. Ancak tıp, hukuk ve mühendislik gibi belirli alanların dışında kalan fakültelerin mezunları, ne yazık ki eğitim gördükleri alanda çalışma fırsatını her zaman bulamıyor.” dedi. Profesyonel hayattaki rekabeti vurgulayan Serdaroğlu, “Özellikle sosyal bilimlerde yeteneği olan, farklı disiplinlerde eğitim görmüş insanlar da bizim işimizi yapabiliyor. Örneğin, hukuk mezunu gazeteciliği tercih edebiliyor, mühendis halkla ilişkiler alanında çalışabiliyor veya doktorlar televizyonculuk yapabiliyor. Bütün bunlar, iletişim eğitimi görenlerin yanı sıra karşımıza yeni rakiplerin çıkmasına neden olarak, iş bulma sürecini zorlaştırıyor.” ifadelerini kullandı.
Başarılı kariyerin temel yapı taşını paylaşan Öğr. Gör. Selma Serdaroğlu, “Sosyal bilimlerde kariyer planlaması yaparken, lisans eğitiminin yanı sıra bir yabancı dili mükemmel bilmemiz gerekiyor.” sözleriyle, özellikle iletişim sektöründe geçerli olan İngilizcenin önemini vurguladı. Yabancı dil bilmenin günümüzde giderek artan önemine değinen Serdaroğlu, eskiden İngilizce bilmenin kişiyi rakiplerinden birkaç adım öne geçiren artı değer olduğunu, ancak günümüzde dil bilmenin olmazsa olmaz temel şartlardan biri haline geldiğini ifade etti. “Hangi alanda çalışırsanız çalışın, yabancı dil bilmek hayatın vazgeçilmez bir parçası olmaya başladı. İngilizce bilmiyorsanız, yerel bir şirkette yerel markalara yönelik kısıtlı bir çerçevede çalışırsınız. İngilizce biliyorsanız, çokuluslu şirketlerde iyi pozisyonlarda görev alabilir, uluslararası müşterilere dünya çapında hizmet edebilirsiniz.” diyen Serdaroğlu, yabancı dil bilgisinin başarılı bir kariyere ulaşmada belirleyici olduğunun altını çizdi.
Kariyerin inişli çıkışlı süreçlerinin olabileceğini vurgulayan Öğr. Gör. Serdaroğlu, istifa veya çıkarılma sonucu iş kaybı halinde, yaşanan olaylar arasındaki neden sonuç ilişkilerinin iyi irdelenmesi ve mutlaka objektif özeleştiri yapılarak bu durumdan ders çıkarılması gerektiğini belirtti. İniş döneminde en büyük avantajın ise kişinin kendini tanıması olduğunu söyledi. “Kariyerimizin iniş döneminde kendimize nerede hata yaptığımızı, bir dahaki sefere neyi yapmamamız gerektiğini sormamız şart.” diyerek, kişinin kendini daha iyi tanımaya, eksikliklerini tamamlamaya yönelmesinin yararlı olacağını aktardı. Serdaroğlu, “Biz kendimize dürüst olmazsak doğru yolu kimse çizemez, ancak fikrine düşüncesine saygı duyduğumuz kişilere konuyu danışıp, neler yapmamız gerektiğiyle ilgili görüşlerini alabiliriz.” diyerek, bu zor süreçte alanında uzman kişilerden yardım istemenin önemini belirtti.
09:00-18:00 Mesai Kavramı Sıradanlık Getiriyor
Başarılı kariyerin bir diğer önemli yapı taşını paylaşan Selma Serdaroğlu, “Pek çok sektördeki elemanın uyguladığı gibi; ‘09:00’da mesaiye başladım, 18:00’de işten çıkarım, yarım kalan işi yarın tamamlarım’ diyorsam, sıradan bir çalışanım demektir. Bazı sektörlerde yapılan işler mesaiyle sınırlandırılamaz, daha sonraki zamanlarda da işle ilgilenmek, ihtiyaçları yerine getirmek gerekir. İletişim sektörü bunlardan biri. Bu demek değildir ki günler, geceler boyu çalışacağız… Önemli olan, verilen görevleri yerine getirmek, işimizi sahiplenmek ve en iyi biçimde yapmayı prensip edinmek. Yöneticinizden herhangi bir konuda sorumluk istemek ve almak ise ikinci en önemli konu. Çünkü sorumluluk almak, işimizi iyi yapmak için kendimize güvenmek, başarılı bir çalışanın mutlaka sahip olması gereken özelliktir.” sözleriyle, sorumluluk duygusu ve çalışkanlığın başarılı kariyerin vazgeçilmez unsurları olduğunu aktardı. Öğr. Gör. Selma Serdaroğlu, sorumluluk almanın insanı maddi manevi geliştireceğini belirterek, “Özel sektörde 20 yaşında başladığınız işi 60 yaşında da aynı şekilde yapmak istemiyorsanız, sorumluluk almaya, çalışkan olmaya ve yaratıcı olmaya mecbursunuz.” sözleriyle, kişinin kariyerinde iyi noktalara ulaşmasının sorumluluk bilincinden geçtiğini vurguladı.
İş Bulmak Giderek Zorlaşıyor
Kariyer olanakları açısından geçmişe göre bugün şartların daha zor olduğunu belirten Serdaroğlu, “İletişim fakültesi özelinde konuşacak olursak, halen ülkemizde çok fazla iletişim fakültesi var. Bizim alanın bu kadar çok mezunu bir anda istihdam edecek yeterliliği yok. Bütün televizyoncular, gazeteciler, radyocular ve halkla ilişkiler departmanlarında çalışanlar aynı anda istifa etse, yine mezunların hepsine iş imkânı sağlanamaz. Bugünkü ekonomik veriler ışığında, pek çok sektörde olduğu gibi iletişim sektörü de küçülmeye devam ediyor, mezunların hepsine birden iş bulmak, artık hayalden öte gidemiyor.” sözleriyle istihdamın giderek daraldığını aktardı. Kendi kariyerinden örnek veren Serdaroğlu, “Lisans eğitimi alırken, 3. sınıfta bir gazetede çalışmaya başlamıştım. Okulu bitirdiğimde aynı yerde kadroya girip çalışmaya devam ettim. O zamanlar sektör geniş, çalışan ihtiyacı fazlaydı. Şimdi ise sektör daraldı, dolayısıyla çalışan ihtiyacı da azaldı, oysa mezun sayısı bizim dönemlerimizden neredeyse 100 misli daha fazla.” diyerek günümüzde iş bulmanın zorluğuna değindi. Öğrencilere iş hayatında fark yaratmaları için tavsiyelerde bulunan Öğr. Gör. Selma Serdaroğlu, “Okulun uygulama birimlerinde çalışıp yapılanları en iyi şekilde öğrenerek, yabancı dilinizi geliştirerek, yapmak istediğiniz meslekle ilgili fark yaratacak konularda bilgiler edinerek kendinizi yarınlara hazırlayabilirsiniz. Kısaca, yalnızca okulda değil sonrasında da öğrenmeye açık ve çağın yeniliklerine ayak uydurabilen gençler, kişisel gelişimini tamamlayıp mesleklerinde yükselebilir.” dedi.
Sadece Üniversite Eğitimi Yeterli Değil
Kariyer gelişimi açısından öğrencilere tavsiyelerde bulunan Serdaroğlu, “Her şeyi üniversite eğitimine bırakmamamız gerekiyor. Üniversite, size mesleğinizle ilgili temel bilgileri veren, ufkunuzu açan, öğrenmenin ve kendinizi geliştirmenin yöntemlerini öğreten bir kurumdur. Oradan ne alacağınız, kendinize fazladan neyi ekleyeceğiniz size kalıyor. Yani üniversite eğitimi sihirli değnek değil.” diyerek, kişinin belli alanlarda donanıma sahip olması gerektiğini belirtti. “Bugüne kadar ne yaptım, bugünden sonra neler yaparım sorusunu sormanız ve cevaplamanız gerekiyor, ancak bunu yaparken kendinizi analiz etmeniz şart.” diyen Öğr. Gör. Serdaroğlu, bu konuda yardım almak isteyen öğrencilerin kendisine danışabileceğini aktararak sözlerini noktaladı.