Aylin AY
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri Mutfak Sanatları Kulübü (SUMSAK) tarafından düzenlenen 2019-2020 Güz Yarıyılı Seminer Etkinliğine Araştırmacı Gastronom ve Yazar Süleyman Dilsiz “Pişirme Yöntemleri ve Balığı Doğru Pişirme” adlı semineriyle katıldı. Dilsiz‘ in semineri 28 Kasım’da İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yeterince Balık Tüketmiyoruz
Seminer, Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay’ın açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Albay, Türkiye’de balık tüketimine dikkat çekerek “Balığı az pişiren ve tüketen bir toplumuz. Metrekareye 6 kilo balık tüketimi düşüyor. Denizi olmayan ülkeler bile bizden daha fazla balık tüketiyor. Bu kültürü ülkemize yerleştirmeliyiz. Böyle etkinliklerle balık ve su kültürünü topluma aktarmak istiyoruz.” dedi.
Konuşmayı devralan Su Ürünleri Mutfak Sanatları Kulübü Danışmanı Doç. Dr. Gülgün F. Şengör, seminere çok fazla katılım talebi geldiğini ve gelen taleplerin çoğunun olumlu karşılanamadığından dolayı Aralık ayında bu etkinliğin tekrar yapılacağını belirtti. Su Ürünleri Mutfak Sanatları Kulübünün kuruluşundan bahseden Doç. Dr. Şengör, “Kulüp olarak su ürünleri gastronomisinde yeni lezzetlere yolculuk kapsamında faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Su ürünlerinin tüketimini arttırılması, tüketim bilincinin yaygınlaştırılması için kulüp üyeleriyle çalışmalar yapıyoruz.” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Araştırmacı Gastronom ve Yazar Süleyman Dilsiz Pişirme Yöntemleri ve Balığı Doğru Pişirme konulu sunumuna başladı.
Sağlığınız İçin Balık Tüketin
“İstanbul’da yaşayıp deniz görmemiş, balığı tatmamış insanlar var.” diyen Dilsiz, balık kültürünü tanıtmak için festivallerin gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Dilsiz, bu festivallerle insanların bilinçlenerek su kültürünü benimseyeceklerini ve su ürünlerinin devamlılığına karşı duyarlı olacaklarını söyledi.
Alzaymır ve Demans hastalıklarında Türkiye’nin 3. sırada olmasının üzücü olduğunu söyleyen Dilsiz, “Bunun üzerine bilimsel araştırmalar yapıyorum. Bu hastalıkların nedenlerine baktığımızda yararlı yağların tüketilmemesi ortaya çıkıyor. Omega 3 beyin sağlığı açısından yararlı bir yağ ve vücut bu yağı üretemiyor. Bu durumda bizler Omega 3’ü balık tüketerek karşılayabiliriz.” dedi.
“Balık Pişirmek İnsanları Yönetmeye Benzer Suyunu Kaçırmamalısınız”
Balığı doğru tüketmek için tezgahlarda hangi ürünler satılıyor, bu mevsimde hangi balık yenir, boyutu ne olmalı, hangi pişirme yöntemi kullanılmalı sorularını bilmemiz gerekiyor. Eğer bunları bilmeden balık tüketirsek doğru tüketmiş olmayız.” dedi. Balıklara hangi pişirme yöntemlerinin uygulanacağını ve pişirmede yapılan yanlışlardan bahseden Dilsiz, “Balıkta Omega 3’ün yanında bol miktarda da kolajen bulunur. Balıktaki bu ve daha birçok yararlı besini kaybetmemek için doğru pişirmeli ve tüketmeliyiz. Balığı tatlandırmak için kullandığımız baharatları tanımalıyız. Balığa karabiber koymak balığı acılaştırır. Bunun yerine farklı aromalar katabilir, beyaz tane biber kullanabilirsiniz. Yeşillikler de balıkla birlikte fırına atılmaz. Pişirmeye 3-4 dakika kala balığın yanına eklenir.” diyerek sözlerini noktaladı. Süleyman Dilsiz’e teşekkür belgesi takdim edilmesiyle seminer sonlandırıldı.