Tuğçe AYÇİN
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, Dijital İletişim Kulübü tarafından düzenlenen Okulsuz Toplum Söyleşileri’ne konuk oldu. Moderatörlüğünü Deniz Zeybek’in üstlendiği ve Dijital İletişim Kulübü’nün instagram hesabından canlı olarak yayınlanan söyleşide öğrencilerle bir araya gelen Prof. Dr. Yolcu, COVID-19 pandemisi sürecinde öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladı.
“İletişim Fakültesi Dekanıyla Buluşuyor” başlığıyla ve “İzolayson Günlükleri” temasıyla gerçekleşen söyleşi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu’nun pandemi sürecinin insan hayatına etkileri konusunda yaptığı değerlendirmelerle başladı. İnsanlığın hiç beklenmeyen ve hızla gelişen bir süreç içerisinde kaldığını belirten Prof. Dr. Yolcu, “Bu süreçte sağlığımızın ne kadar kıymetli olduğunu tekrar anladık. Hayatımızdaki her şeyin tekrar gözden geçirildiği ve tekrar değerlendirildiği bir süreci yaşıyoruz” dedi.
“Son Günlerde Olumlu Bir Tablo Söz Konusu”
Gerek 20 yaşın altındaki gerekse 65 yaşın üstündeki bireylerin dışarıya çıkma yasağına tabi olmasının ve bu yaş arasında kalan bireylerin de zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalarının gerekmesinin psikolojik olarak zorlayıcı bir durum olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yolcu, son günlerde süreçle ilgili olumlu bir tablonun ortaya çıkmaya başladığını aktararak şu şekilde konuştu: “Son günlerde ortaya çıkan verilerle baktığımız zaman, evde kalan yaş gruplarımızın ülkemize ne kadar da yardımcı olduğunu görüyoruz. Türkiye olarak salgının zirve noktasını çok erken yakalamış olduk. Sağlık Bakanımızın da açıklaması bu yönde. Hasta sayısında bir azalma var. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanemizin de dahil olduğu birçok pandemi hastanesinde vaka sayılarının ve buna bağlı olarak test sayılarının azaldığını görüyoruz. Bu kadar hızlı giden bir dünyada bazen unuttuğumuz, görmediğimiz şeyler var. Bu dönemi farkına varamadığımız, zaman ayıramadığımız birçok şeyi gerçekleştirme fırsatı olarak görmeliyiz. Umutlu bir şekilde gelecekle ilgili projeler, planlar yapmaya çalışmalıyız.”
“Uzaktan Eğitim Yöntemine Hazırlıklıydık”
İfadelerine eğitim öğretim faaliyetlerinin uzaktan eğitim yöntemi ile gerçekleştirilmesi hakkında açıklamalarda bulunarak devam eden Prof. Dr. Yolcu, hem İstanbul Üniversitesi olarak hem de İletişim Fakültesi olarak uzaktan eğitim yöntemine alışkın bir öğretim elemanı grubuna sahip olmanın kendileri için büyük bir şans olduğunun altını çizdi. Öğrencilerin ve hocaların bu sisteme çok hızlı bir şekilde adapte olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yolcu, bu anlamda çok hazırlıklı olduklarını sözlerine ekledi.
“Amacımız, Öğrencilerimize Kolaylıklar Sunmak”
Vizelerin gerçekleştirilemeyeceğini ve bunun yerine öğrencilerden ödev isteneceğini belirten Prof. Dr. Yolcu, vizelerin ortalama nota etkisinin yüzde 40 yerine yüzde 30 olacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Finalleri de daha sonraya bıraktık. Pandemi sürecinin nasıl gelişeceğini bilmiyoruz. Öğretim sürecimizin nasıl ilerleyeceği, pandeminin ne şekilde evrileceğine bağlı. Böyle giderse Mayıs sonu gibi bu sürecin daha da kontrol altına alınacağını görüyoruz. Öğrencilerimizi de okulumuzu da çok özledik. Bu ortam lisansüstü öğrencilerimiz için süreci biraz daha zorlaştırdı. Onlarla da hızla sunumlarımıza, derslerimize başladık. Son derece olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Bütün hocalarımızla ortak düşüncemiz, öğrencilerimizi asla mağdur etmeden, onlara kolaylıklar sunarak bu süreci geçirmek. Gereken hangi tedbirler varsa biz yönetim olarak hepsini alıyoruz, almaya da devam edeceğiz.”
“Finalleri de Ödev Şeklinde Yapabiliriz”
Finallerin de ödev şeklinde yapılıp yapılmayacağı konusunda ise henüz alınmış bir kararın olmadığını dile getiren Prof. Dr. Yolcu şunları aktardı: “Bu konuda henüz net bir şey söyleyemiyoruz ama finallerimizi de ödev şeklinde yapabiliriz. Çünkü sınav yapmak demek insanları bir araya getirmek demek. İstanbul dışında yaşayan öğrencilerimiz var. Otobüslerin, uçakların kullanılıp kullanılamayacağını bilemiyoruz. Biz sınavlardan ziyade öğrencilerimizin bakış açısını geliştirebilmiş miyiz, bunu önemsiyoruz. Ödevler vererek, kitaplar vererek onları geliştirmeye yönelik destek sağlıyoruz. İstanbul Üniversitesi olarak e-kitaplarla, e-makalelerle öğrencilerimize büyük bir kaynak kolaylığı sağlıyoruz. Bu da bizim Üniversitemizin büyüklüğünden kaynaklanıyor. Sınav, ödev; her ne yaparsak yapalım, biz öğrencilerimize yönelik pozitif ortamlar hazırlayıp iyi şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Tek bir öğrencimizin sağlığı, bütün sınavlardan, ödevlerden daha önemli. Onun için öğrencilerimiz sakin olsunlar, canlarını hiç sıkmasınlar.”
“İstanbul Tıp Fakültemizle Gurur Duyuyoruz”
Şu ana kadar İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden ve öğrencilerinden COVID-19’a rastlanan kimsenin olmadığını aktaran Prof. Dr. Yolcu, “İletişim Fakültemizde böyle bir durum yok ama İstanbul Tıp Fakültemizden çok sevdiğimiz hocalarımızı kaybettik. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyoruz. Tıp Fakültemizdeki hocalarımızın özverileri, davranış biçimleri moral ve motivasyon için çok önemli. Canla başla çalışan hocalarımızın bazılarında maalesef COVID-19’a rastlandı. Ama yavaş yavaş atlatıyorlar. Onlar bizim güven ve gurur kaynağımız. Hepsini saygıyla anıyorum” dedi.
Bu süreçte YÖK’ün de son derece duyarlı davrandığına dikkat çeken Prof. Dr. Yolcu, YÖK’ün, öğrencilerin süreci atlatabilmeleri için kayıt dondurma gibi birçok olanağı sağladığını dile getirerek, “Bu süreçte YÖK Başkanlığımızdan İstanbul Üniversitesi Rektörlüğümüze, Dekanlarımızdan hocalarımıza ve öğrencilerimize kadar herkes, topyekûn bir birliktelik ortaya koydu” şeklinde konuştu.
“Lisansüstü Başvurularımızı Bu Sene de Alacağız”
Lisansüstü başvuruları konusuna da değinen Prof. Dr. Yolcu, henüz alınmış bir karar olmadığını ve lisansüstü başvurularının ertelenme ihtimalinin olduğunu aktardı ve şunları söyledi: “Bu konular senatomuzda konuşulacak. Mayıs sonunda ülkemizin durumuna bakacağız. Lisansüstü başvurularımızı bu sene de mutlaka alacağız. Ama bu, Haziran’da olmayıp Ağustos’ta da olabilir, Eylül’de de olabilir. Önemli olan şu anda sosyal mesafeyi korumak ve insanları bir araya getirmemek. Süreç içerisinde değerlendirmelerimizi yaparak bir sonuca varacağız.”
“Öğrencilerimiz İçin Canla Başla Çalışıyoruz”
İstanbul Üniversitesi’nin her koridorunun bir geleneği ve bir yapıyı ifade ettiğini kaydeden Prof. Dr. Yolcu, İstanbul Üniversitesi’nin fakülte ve öğrenci sayısının bu kadar fazla olmasına rağmen, çok hızlı kararlar alabilen ve bu kararlara yine çok hızlı adapte olabilen bir üniversite olduğuna dikkat çekerek ifadelerini şu şekilde tamamladı: “İstanbul Üniversitesi olarak eğitim materyallerimizi herkese açtık. Böyle bir süreç içerisinde yapılabileceklerin en iyisini yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Rektörümüz, Rektör Yardımcılarımız, Dekanlarımız; hepimiz bu süreci öğrencilerimiz için nasıl en iyi şekilde atlatırız diye çalışıyoruz. Öğrencilerimizin her zaman destekçisiyiz ve onların arkasındayız. Sevgili öğrencilerimiz; çevrimiçi derslerinize girmeye çalışın. Giremediyseniz de o dersin tekrarını mutlaka izleyin. Tekrarını izlemek de sizin devam hanenize yazılıyor. Bunlara takılmayın. Siz öğrenmenize odaklanın. Ben fakültemizdeki bütün hocalarımıza kefilim. Hepsi sizin bu süreci iyi bir şekilde atlatmanız için canla başla çalışıyor. Sağlığınıza dikkat edin. Sosyal medya hesaplarımızdan bize sorular sorabilirsiniz, mutlaka cevaplarız. Tekrar bir araya gelmek dileğiyle.”