Özge KONDAKÇI
Kan kanseri olarak bilinen lösemi hastalığına dikkat çekmek amacıyla uzun yıllardır kutlanan Lösemili Çocuklar Haftası için her yıl 2-8 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. LÖSEV’in (Lösemili Çocuklar Vakfı) bu hafta kapsamında düzenlediği “Hayatta umutlu ol sen her zaman, unutma HER ÇOCUK BİR KAHRAMAN” Sloganı ile sosyal medyada, TV ekranlarında ve yazılı basında, kamu kurumlarından özel kurumlara, ana okullarından üniversitelere kadar herkese, her yerde bu haftanın önemi ve hastaların mücadelesi anlatılıyor.
Lösemi, çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35’ini oluşturan ve görülme sıklığı açısından birinci sırada olan bir hastalıktır. Lösemiler hücre cinsine göre ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir.
Löseminin Belirtileri
Çocukluk çağında en sık 2-5 yaşlarında artış gösteren Lösemi, kansızlık, iştahsızlık, zayıflama, bacaklarda kemik ağrıları, cilt altında kanamalar, burun ve diş eti kanamaları gibi belirtiler gösteriyor.
Tedavi Süreci
Öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlayan tedavi süreci, kan veya kanın içindeki özel hücrelerini donörlerden (gönüllü kan verici kişi) alınarak lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon mevcutsa gerekli mücadelelerin yapılması, böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunma önlemlerinin alınması şeklinde ilerliyor.
Ayrıca hastaların ve ailelerin hastalık hakkında bilgilendirilmesi, löseminin umutsuz değil, tersine iyi bir tedavi ve moral desteği ile yüzde 85’lere varan oranda iyileşmenin sağlandığının açıklanması tedavinin ikinci basamağıdır.
İşlenmiş Gıdalar Tüketilmemeli
Hazır, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar tüketilmemeli. Özellikle çocuklarda fast food bir ödül gibi aileler tarafından çocuklara tükettirilmemeli. Evde yapılan temiz, doğal anne yemekleri her zaman tercih edilmeli. Her sebze ve meyveden mevsiminde düzenli olarak yenmeli
Maske Kullanımı
Maalesef toplumumuzda senelerce maske kullanan kanser hastaları dışlandı. Hastalığın bulaşıcı olduğu düşünüldü. Maske kullanan insanlara hep mesafeli davranıldı ancak bunun tek sebebi hastanın kendisini enfeksiyona karşı korumasıydı. Şuan Covid-19 salgın hastalığı nedeni ile herkes maske takarken ve nefes almakta dahi zorlanırken umuyoruz ki kanser hastalarının hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak ne kadar zor süreçler yaşadıklarını anlayabiliriz.
Lösev, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı. 1998’da kurulduğu günden bugüne lösemili çocukların tedavi, sosyal yardım, maddi destek vb. konularda yanında olan bir vakıftır. Artık yetişkin kanser hastalarına da hizmet vermekle birlikte kanserle mücadele konusunda da önemli çalışmalara imza atıyor. Covid-19 sürecinde de evde tedavisi devam eden hastaların ve hastane de tedavisi devam eden hastaların takip ve tedavileri en üst düzeyde önlemler alınarak mümkün olduğu kadar aksamadan devam etti.
Lösante Hastanesi
Bir Tuğla’da Sen Koy projesiyle hayata geçen ve tüm branşların olduğu bir multidisipliner hastane. Ankara’da bulunan hastanede kanser hastaları ücretsiz tedavi görmekte. Diğer branşlar ise yine alanında uzman hekim kadroları tarafından tedavi vermekte olup burada tedavi olan herkes yine ücretsiz tedavi olan kanser hastaları için kaynak yaratmakta. Hastane oda bağışı, cihaz bağışı vb. bireysel/kurumsal bağışlarla tüm Türkiye’nin desteğiyle kuruldu ve hala tuğla bağışı kabul etmektedir.
Lösev Bahçeleri
Lösev’in Ankara’da Lösemili Çocuklar Köyü ve İzmir Seferihisar’da bulunan bahçelerinde insanlar doğal besinlerle buluşturuluyor. Hem ücretsiz olarak hastalara dalından, toprağından meyveler ulaştırılıyor hem de bu meyveler satışa sunuluyor. Meyve satın alan herkes aldığı ürünler ile lösemili çocukların tedavi giderleri için bir kaynak yaratıyor.
LSV Dükkan
Lösemili çocukların annelerinin ve iyileşen gençlerin çalıştığı bir uğraş olan lsv dükkan, bir emek atölyesi. Anneler bu süreçte istihdam ederek hem bir gelir kaynağı kazanıyor hem de rehabilite oluyor. Satılan her ürünle de kendi çocukları gibi bu süreci yaşayan çocukların tedavi giderlerine bir kaynak oluşturuluyor.
www.lsvdukkan.com adresi ziyaret edilerek hem gıda hem de diğer alanlardaki ürünlere ulaşılabilir.