Haber: Aleyna Berfe KURT
Gazetecilerin hak mücadelesinin sonucu olarak doğan Çalışan Gazeteciler Günü elli yıldan bugüne her 10 Ocak’ta kutlanıyor. Gazete sayfasından televizyon ekranına ve sonrasında dijital ortama taşınan Gazetecilik mesleği evrenselliğini korumakla birlikte dünya üzerindeki enformasyon ve bilgi akışında belirleyici rol oynuyor. Doğru ve güvenilir haberin gücüne inanıyor ve tüm çalışan gazetecilerin gününü kutluyoruz.
Türk basın tarihine ‘Dokuz patron olayı’ olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı gün 10 Ocak 1961’dir. “212 sayılı kanun” düzenlemesinin Resmi Gazete’de yer almasıyla 10 Ocak kutlama günü olmuştur. Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Ancak bu kanunun Meclis’ten geçmesi kolay olmadı. Gazete patronlarına sorumluluk yükleyen bu yasa, Türk basın tarihinin en çalkantılı dönemlerinden birini tetiklemiştir. Dönemin seçkin gazete patronları 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapatmışlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine çalışan gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başlayıp, üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayınını sürdürmüştür. Basın Gazetesi’nin son sayısında yer alan başyazıda, basın emekçilerinin elde edilen hakların korunması amacıyla elbirliğiyle mücadele edecekleri belirtilmiştir. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. 10 Ocak, öncelikle “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmış ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini almıştır.
Dijitalde Yeni Bir Gazetecilik Doğdu
İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişim süreci ve haberciliğin dijitalleşmesi gazetecilik mesleğinde köklü değişiklikleri beraberinde getirdi. Günümüzde bilgi paylaşımının yapıldığı sosyal medya dijital bir platform olarak geleneksel medyayı köklü kalıbından çıkarıp başka bir boyuta taşıdı ve özellikle Z kuşağı yayıncı olarak yerini aldı. Gazete satın almak için bayiye gitmek, bilgiye ulaşmak için ana haber bültenini beklemek gibi alışkanlıklar yok olmadı ancak kayda değer biçimde şekil değiştirdi. Gazetecinin basılı kağıttaki otoritesi günümüz mecralarında ortadan kalktı ve okuyucu kitle yeni medyanın etkileşim özelliği sayesinde haberi sorgulayabilir, teyit edebilir ve yayınlandığı mecradan tepki verip kamuoyu oluşturabilir hale geldi.
“Çalışan Gazeteci” Mezunlarımızdan Mesaj Var
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunlarımızdan Show Haber Editörü Handenur Tezer, gazetecilik mesleğinin zor yanlarının olduğunu ancak fakülte sıralarında kurduğu hayalleri yaşamanın keyifli olduğunu ifade etti. Mezun olacak öğrencilere hayallerinin peşinden gitmelerini, denemekten korkmamalarını ve fakültedeki derslerine kıymet vermeleri gerektiğini belirtti. Handenur Tezer konuşmasını, meslektaşlarının Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak bitirdi.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunlarımızdan Turkuvaz Medya Grubu Muhabiri Tuğba Kezer, fakültede öğrendikleriyle mesleki temelini oluşturduğunu ve mezuniyetinin ardından sahada çalışmaya başladığında bu temelin hissettirdiği güvenin önünü açtığını belirtti. “Kimi zaman karda kışta veya sınırda savaşta, kimi zaman haber merkezinde. Olayları an ve an aktarmaya çalışan tüm gazetecilerin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” diyen Kezer, öğrencilerimize başarılar diledi.
“Bu Meslek Aşk ile Yapılmalı”
Geçtiğimiz yıl fakültemize konuk olan ve deneyimlerini paylaşan CNN Türk Spikeri Duygu Kaya, öğrencilerimiz için bugüne özel hazırladığı video mesajda şimdiden haber takibi yapılması gerektiğini, tarafsızlığın ilke edinilmesini ve gerçek haber yapmanın peşinde koşmanın bir hedef olarak belirlenmesi gerektiğini ifade ederek gazetecilik mesleğini aşkla yapmanın önemini vurguladı. Duygu Kaya meslektaşlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten dilekleriyle kutladığını belirtti.